V sobotu odpoledne jsem konečně po měsíci vyměnil u svého korábu prasklou žárovku potkávacího světla a večer jsem s rodinou oním autem vyrazil navštívit jednu známou. A nebudu tam přeci na suchu, tak jsem tam dal jedno pivko, holky asi litrovku vína a jelo se domu. Přijedu do jedný vesnice, vidím policejní auto, jak zevluje u silnice a předemnou kolona v místě, kde normálně ke koloně není žádný důvod. Si říkám - asi nějaká nehoda... Kolona se trochu pohne a vidím příslušníka opičáka, jak stojí uprostřed, řídí dopravu a dává pokyny autům přede mnou aby to asi objely. Tak mě napadne, proč tu nevidím modré majáky, žádnou sanitku, podívám se tedy trochu lépe, vidím asi šest policejních aut a spoustu šmoulů ve výstražnejch vestách zastavující všechna auta v obou směrech. "A doprdele, kontrolní kontrola", říkám si v duchu a vzpomínám, kolik jsem toho dneska vlastně vychlastal. Jedna dvanáctka po obědě a asi před hodkou Plzeň - to by nemělo bejt tak zlý, ale třeba narazim na nějaký dementy. Kouknu na ovíněnou posádku auta, kdo by případně mohl řídit, když mi zakážou další jízdu a vidim, že asi budu muset tlačit
K okýnku přijde blonďatá soudružka a říká "Silniční kontrola, předložte doklady - malý techničák, řidičský průkaz a občanku". Vrazim jí do ruky techničák a dělám, že hledám dál. Říkám, "Řidičák nemůžu najít" a prohrabuju přihrádku. Soudružka už trochu nervózní: "To jste si to za tu dobu, co tu stojíte už mohl připravit, né?" Ignoruju její nářky a po dlouhém boji ji vítězoslavně podávám zelenou kartu. "Zelenou kartu nemusíte," zlostně odfrkne. Znovu opakuji, že řidičák nemůžu najít. Jde se radit s kolegou, co se mnou, protože auto je firemní a ona vlastně dosud neví, s kým má tu čest. Přijde kolega s Dragerem 7510 a říká, že nejprve provedeme zkoušku na alkohol a potom si přeparkuju ke straně a vyřešíme ten řidičák. Opičák se tedy ujme provedení orientačního vyšetření zjišťující obsah alkoholu v krvi. "Nějaký alkohol před jízdou byl?", zeptá se. "Ne" rezolutně odpovídám. Vezmu do pusy náústek a lehce foukám, nějak v tom pípne, opičák na to čučí a říká "Znovu, musíte víc foukat". Znovu foukám "jak o život", zas to pípne, ptám se: "Teď už to bylo dobrý, néé?" Cajt na to zas mrkne a říká už podrážděně: "Znovu, nikdo před vámi tady neměl problém to ufoukat". Tak foukám potřetí a konečně se to povede, opičák na to čumí jak na nový vrata a nasraně říká: "v pořádku", ukáže to i mně a na displeji opravdu svítí "0,00" - i já na to čumím stejně překvapeně
Pak mi tedy ukážou, abych popojel ke krajnici a bloncka spěchá k jinýmu kolegovi, který tam stojí a vypráví mu, že nemám řidičák a podobný bláboly, ať mě pořádně sejme :-) Popojedu tedy ke krajnici, vylezu z auta, otevřu kufr a vytáhnu z kapsy peněženku, kterou do něj hodím. Chvilku tam jakože přehrabuju, přiběhne bloncka a zvědavě nakukuje dovnitř se mnou, dokonce mi svítí baterkou, otevřu peněženku, vytáhnu řidičák a předám jí ho. "V pořádku můžete jet" zasyčí, její kolega u krajnice se diví, proč mě tam za ním vlastně vůbec hnala. Já sice ještě v gatích naděláno, ale s úsměvem nasedám a odjíždím...
A ponaučení, které z toho plyne? Nechlastejte Plzeň, děsně ji šiději