Co si ale nemůžete vybrat je to, že když DS máte, tak vám prostě VŠECHNY orgány budou (pokud se nespletou) doručovat JEN do DS. No a to mi vadí, sem tam nějaké to lejstro od státu potřebuju dlouhodobě mít v platné podobě k dispozici. U těch datových zpráv v DS to znamená buď složitě řešit jejich digitální kontinuitu (což je problém sám o sobě a poněkud nedořešený), nebo si to nechat za poplatek konvertovat.
Pohledy na tuto problematiku jsou dva: pozitivistický a negativistický.
Pozitivistický - náhled právních úprav na platnost zpráv je také pozitivistický, kdy zpráva je platná pokud ji někdo nezpochybní a pak musí soud dále zkoumat a musí být prokázáno že je falešná jinak je platná. Já osobně se domnívám, že obzvlášť oproti státu, kde je téměř bez vyjímky dohledatelná kopie dokumentu bude originální datová zpráva státem těžko zpochybněna. Takže zprávy si ukládám - v poslední době používám SW "datovka" a to mi stačí pro 99% zpráv. Každá taková zpráva jde v jakékoliv datové schránce i po letech ověřit, že prošla v tomto tvaru systémem DS což by soudu mělo IMHO stačit. Pokud bych dopravdy měl nějakou pochybnost, tak si holt tu konverzi zaplatím. Celkově rozhodně ušetřím protože jenom DPH plus jiná podání by mne poštou stály za těch 5 let několik tisíc oproti 250 korunám za jedno soudní rozhodnutí co jsem si za tu dobu nechal konvertovat a to jenom proto, že jsem to potřeboval předložit jednomu zahraničnímu subjetku a v písemné formě to bylo prostě průchodnější..
Samozřejmě je zde také negativistický pohled, kde zpráva po třech měsících jakoby neexistuje a blbínci argumentují tím , že každou zprávu si musí nechat konvertovat protožeproto cokdyby a jak by třeba za 20 let dokazovali že odeslali přiznání k silniční dani, která je po třech letech promlčená

Jedinou nevýhodou DS je , že pokud Vám chodí zpráva za zprávou nemůžete z hlediska aktivního přístupu k délce řízení vybírat zprávy postupně v lhůtách tak jak potřebujete aby nabyly účínnosti. Jakmile budete muset vybrat jednu zprávu, tím dnem se vám doručí všechny které v té době jsou ještě nedoručené.
Ovšem proti tomu, že mi pošta několikrát prostě vůbec nedoručila i přes zřízenou dosílku. Že ouřadové mají možnost Vám doručovat sami a sami si falšovat, že Vás doma nenašli je DS IMHO velmi účinná zeď proti státní šikaně a to zejména pro ty co se nezdržují denně v místě trvalého bydliště.