30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Stran: [1] 2 3 ... 11

Autor Téma: [LOST] Řízení s neplatným řidičským průkazem  (Přečteno 3744 krát)

Číkus

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
[LOST] Řízení s neplatným řidičským průkazem
« kdy: 07 Září 2018, 01:11:11 »

Taková 2v1 zajímavost.

Příhoda 1 - X.7.2018

Buzerační kontrola z důvodu údajného ignorování dle mého názoru neplatné značky. S fízlem jsme se nepohodli ohledně platnosti značky. Chtěl doklady, tak jsem mu je předal (všechny v jednom "balíčku"). Po chvíli se fízl vrátil, že chce ještě řidičák. Oznámil jsem mu, že jsem mu řidičák dával. Odešel zpět k autu hledat můj řidičák. Nenašel. Fízl tvrdil, že jsem mu řidičák nepředložil, já že ano a že ho ztratil. Do oznámení o podezření z přestupku (kde bylo zmíněno jen "nerespektování značky B 12 s vyobrazeným osobním automobilem") jsem mu tedy napsal, že "policista č.00000 odcizil řidičský průkaz". Oznámení jsem nepodepsal.

(a moje věštecká koule říká, že to řeší odbor vnitřní kontroly PČR)

Příhoda 2 - Y.8.2018

Změřen a zastaven městapem. Po zastavení jsem byl vyzván, abych vystoupil a přišel k jejich autu. Jelikož jsem k jejich autu přišel pěšky, předložil jsem pouze občanku, protože jsem se v tu chvíli cítil jako chodec. S přestupkem jsem nesouhlasil, nic nepodepsal.

V září 2018 dorazil Příkaz (k příhodě 2):
Citace
...
Obviněný ... se uznává vinným
I. z přestupku podle § 125c odst.1 písm. f) bod 3 ... (překročení rychlosti) ...
...
II. z přestupku podle ustanovení § 125c odst. 1 písm. k) ... kterého se dopustil tím, že dne Y.8.2018 ... řídil vozidlo ... s neplatným řidičským průkazem. Platnost skončila dne X.7.2018.
...

Zajímavý je bod II. ŘP při druhé příhodě nebyl předložen. Ale jak přišli na ukončení platnosti? To byla řidičáku ukončena platnost na základě nepodepsaného vyjádření v oznámení o přestupku?
« Poslední změna: 21 Března 2022, 23:37:19 od Číkus »
IP zaznamenána

gumidos

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
Re:Řízení s neplatným řidičským průkazem
« Odpověď #1 kdy: 07 Září 2018, 09:04:33 »

Napadá mě jedno možné vysvětlení - dne (x+1).7. 2018 se Číkusovi objevil v dopisní schránce jeho ŘP. Vysvětluje si to tak, že příslušný fízl ho objevil zapadlý ve svém vozidle a vhodil ho do jeho schránky, protože mu byla hamba ho předat osobně.
Dále Číkus netuší, jak SO přišel na to, že jeho ŘP je neplatný.

IP zaznamenána

pk202

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 07 Září 2018, 09:13:48 »

gumidos +1

, protože mu byla hamba ho předat osobně.

nebo prostě číkuse nezastihl doma....
IP zaznamenána

gumidos

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 07 Září 2018, 09:19:43 »

nebo prostě číkuse nezastihl doma....

Fuj - to je varianta nehodná Číkusova osobního džihádu...
IP zaznamenána

hh

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 07 Září 2018, 09:29:55 »

No když pominu legraci danou tím, jak aktivně generujete nestandardní situace, na které dutohlavové neumí reagovat, tak vysvětlení přestupku 2/II. je patrně takové, že z oznámení od policajtů má úřad za prokázané, že jste řídil (tož je ostatně i podmínkou výroku 2/I.) a zároveň z (centrálního) registru řidičů buď sám úřad zjistil (nebo jim nějaké lustrum dodali sami policajti jako přílohu oznámení), že k danému dni jste neměl vydaný platný ŘP, alespoň tedy ne od ČR.

Přiznám se, že z hlavy nevím, jaká je přesně hierarchie řidičákových přestupků (nemít u sebe, nepředložit, mít neplatný a nepožádat včas o nový bez souvislosti s řízením, řídit s neplatným, řídit s neplatným a předložit ho ...) - na fóru se to řešilo a ukázalo se, že je v těch přestupcích dost zmatek (to bylo ale ještě za účinnosti PřesZ/1990). Kvalifikace jako 1k je ale obecně ta nejpříznivější možná a dovozuje-li SO spáchání naznačeným způsobem, asi to je udržitelné. Vy se ale určitě nějak budete bránit skrze tu krádež dokladu policajtem :)
IP zaznamenána

gumidos

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 07 Září 2018, 09:56:26 »

Nedivil bych se, kdyby i SO "mozkovým myšlením" vymyslel konstrukci, že je-li v oznámení zmínka o odcizení ŘP policajtem, pak  = pyrát nadále řídil bez platného ŘP.
Jinak by příslušnou životní situaci měl řešit držitel: https://www.mdcr.cz/Zivotni-situace/Ridicske-prukazy/Ztrata,-odcizeni,-poskozeni-nebo-zniceni-ridicskeh - další účastnící postupu nejsou stanoveni. Nenapadá mě, jak by jinak do registru mohla dorazit informace o ztrátě či odcizení.
« Poslední změna: 07 Září 2018, 10:06:12 od gumidos »
IP zaznamenána

Číkus

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 07 Září 2018, 10:54:14 »

Těch možností jak se případně může ŘP znova fyzicky objevit na scéně je určitě několik.

a) Vhození do schránky dle Gumidos.

b) Číkus se vrátil na místo činu příhody 1, fízl se omluvil a ŘP vrátil.

c) Číkus se vrátil na místo činu příhody 1, fízlové tam už nebyli, ale v trávě u silnice našel svůj ŘP.

d) Číkus při výměnách ŘP zásadně neodevzdává staré, takže má již slušnou sbírku kartiček a fízlům se zásadně prokazuje některým z již neplatných (aby nemohli zadržet platný ŘP). Onen odcizený ŘP už stejně nebyl platný.

e) Číkus nic o odcizení řidičáku do oznámení nepsal, vždyť tam ani není jeho podpis.

f) Nebo něco úplně jiného.

Ohledně příhody 2 bude potřeba bojovat především s překročení rychlosti, údajný problém s řidičákem se vsákne.

Spíš mě ale zajímá kdo a na základě čeho změnil platnost z DD.MM.2023 na X.7.2018. Na základě nepodepsaného vyjádření na oznámení o přestupku? To by snad nemělo být možné.
IP zaznamenána

Číkus

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 07 Září 2018, 11:42:50 »

Doplňuji anonymizovaný příkaz.

Je to poměrně zábavné čtení, největší perly jsem zvýraznil. Něco mi říká, že s panem Vodičkou bude ještě zábava.

Ovšem nejvíc mne fascinuje, že jsem prý měl porušit ustanovení § 118 odst. 1 zákona č. 361/2000 Sb. Já vyloženě toužím po tom, toto ustanovení porušit, ale jak na to? Třeba způsobit aby byl řidičský průkaz platný i po uplynutí jeho platnosti?
IP zaznamenána

hh

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 07 Září 2018, 12:13:16 »

Ignoroval jsem vše týkající se rychlosti, ale pokud jde o platnost ŘP, tak tam nevidím žádné podrobnější zdůvodnění, než že si SO udělal 20.8. lustraci v registru řidičů, ze které dovodil, že 9.8. platný ŘP řidič neměl (logický skok od tohoto konstatování k tvrzení ve výroku tedy, že řídil s neplatným ŘP, nechme stranou). Není tam ani žádné zdůvodnění k datu 14.7.2018, ale lze předpokládat, že to je součástí dané lustrace.

Asi v návaznosti na Příhodu 1 opravdu někdo z PČR nahlásil ten ŘP jako ztracený. Vám se teď nabízí několik linií, ohledně kauzy 1 se v tomto následném postupu PČR (a i postupu vašeho domovského registru) začít rýpat, protože úplně normální to určitě není. Chotěboř zase můžete vycukat minimálně na formálních nesmyslech, které už stihli vytvořit (chybný odkaz na ustanovení, které měl řidič porušit, nesmyslný skutkový závěr, že máte u sebe neplatný ŘP, a ostatně i celkové neprokázání tohoto hrozného zločinu, pokud vše dovozují jen z nějakého výpisu a vůbec se nezabývají tím, jestli MP něco kolem ŘP na místě řešila).
IP zaznamenána

Číkus

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 07 Září 2018, 13:20:37 »

Když jsem nad tím přemýšlel, tak porušení § 118 odst. 1 ZPPK by se mohl dopustit maximálně tak řidičský průkaz samotný, pokud by byl zarputile platný, ačkoli např. uplynula doba jeho platnosti.

Až se dostanu ke spisu a zejména pak ke zmíněnému výpisu z evidenční karty řidiče ze dne 20.8.2018, pak se nejspíše obrátím na správce evidenční karty řidiče (patrně dle bydliště příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností) s dotazem na základě čeho upravil konec platnosti ŘP na 14.7.2018, když na kartičce je datum DD.MM.2023.
IP zaznamenána

kdo

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 07 Září 2018, 13:48:00 »

Nevím, zda Vám to ve Vašem případu pomůže, ale k té pasáži o technickém vs. právním problému obvykle píšu něco v tomto smyslu:

Citace
Stanovená měřidla jsou měřidla, která Ministerstvo průmyslu a obchodu stanoví vyhláškou k povinnému ověřování s ohledem na jejich význam pro stanovení sankcí, poplatků, tarifů a daní (§ 3 zák. č. 505/1990 Sb., zákon o metrologii). Měřidlo RAMER AD9 jednoznačně spadá pod kategorii 2.2.1 (silniční rychloměry používané při kontrole dodržování pravidel silničního provozu) vyhlášky č. 345/2002 Sb., vyhláška Ministerstva průmyslu a obchodu, kterou se stanoví měřidla k povinnému ověřování a měřidla podléhající schválení typu.
Jelikož na základě výstupu ze zařízení RAMER AD9 jsou běžně udíleny sankce, a tedy musí být povinně ověřováno, ověřilo jeho funkci autorizované metrologické středisko. Součástí závěru ověření uvedeného na ověřovacím listu č. 108/17 ze dne 19. 5. 2017 je v bodě 6: „Závěr: Rychloměr byl jako stanovené měřidlo ověřen a lze jej používat k měření rychlosti za dodržování Návodu k obsluze.“, přičemž zmocněnec doplňuje, že tento text je v ověřovacím listu proveden tučným písmem. Z obsahu ověřovacího listu tedy jednoznačně vyplývá, že použití rychloměru v rozporu s návodem je porušením podmínek ověření. Ze shora uvedených právních předpisů i z elementární logiky vyplývá, že použití výstupu měření získaného jakkoli jinak než v souladu s návodem pro stanovení jakékoli sankce je tedy protiprávní, a to dokonce bez ohledu na faktickou správnost či nesprávnost provedeného měření.
Jak odvolatel uvedl již ve Vyjádření k obsahu spisu, citlivost zařízení, která je pro měření zcela zásadní veličinou, je nastavena v příkrém rozporu s „Návodem k obsluze RAMER AD9“ (dále jen „návod“).

A panu Vodičkovi ode mne vyřiďte, že bych od něj čekal větší shovívavost, protože kdo jiný než on by měl vědět, že řidič tvrdej chleba má.
IP zaznamenána

Číkus

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 07 Září 2018, 13:53:12 »

kdo> Děkuji. Na tu píseň jsem si také vzpomněl, když jsem četl jeho jméno.
IP zaznamenána

gumidos

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 07 Září 2018, 13:55:32 »

hh uváděl odkaz na pamflet, popisující řízení o cestovním pasu jako standardní správní řízení - viz. https://www.30kmh.cz/index.php?topic=6942.msg75576#msg75576.
Pak by ale i řízení o ŘP mělo být stejné - případně o odnětí, zneplatnění atd. - a měl byste být jeho účastník a mít nějaká práva.
Bude to určitě zajímavé soaré, až se v tom budete s orgánem pitvat. Vyčlenil bych si na to tak 3 hodiny.
IP zaznamenána

kdo

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 07 Září 2018, 14:24:46 »

O ukončení platnosti ŘP se ale řízení nevede. Platnost zaniká automaticky v den uvedený v kolonce "Spotřebujte do:" (nebo tak nějak).

V každém případě bych v odvolání neopomněl zmínit, že řidič musí mít pohotovost, pozornost, nervy a klid, chladnokrevnost, představivost, odhad, trpělivost, zdvořilost, plnou nádrž, pásy připnutý, dobrý zrak, lékárničku, peníze na pokuty. O ŘP ani slovo... ;)
IP zaznamenána

gumidos

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 07 Září 2018, 14:41:52 »

O ukončení platnosti ŘP se ale řízení nevede. Platnost zaniká automaticky v den uvedený v kolonce "Spotřebujte do:" (nebo tak nějak).
V případě Číkuse ke spotřebě nedošlo - kdosi, v tuto chvíli neznámý učinil oznámení místně příslušnému ouřadovi, který konal a v registru něco provedl. Případně má fízl nějaký by-pass  a provádí změny sám.
IP zaznamenána
Stran: [1] 2 3 ... 11