Zdravím. Dnes mi byla do schránky v trvalém bydlišti, kde se ovšem nezdržuji, vhozena (doručení fikcí) výzva k zaplacení určené částky, přestože mám DS. Chápu správně dle judikatury či vyjádření ombudsmanky, že v takovémto případě nelze fikci uplatnit a výzva není doručena? Po uplynutí 15-denní lhůty splatnosti výpalného, pokud nezaplatím, nebo neudám řidiče, se mnou úřad po 60 dnech ode dne, kdy se o přestupku dozvěděl, zahájí SŘ pro přestupek provozovatele vozidla? V takovém případě je budu moci uargumentovat, že jsem výzvu k zaplacení neobdržel, tudíž SŘ pro PPV není na místě (pokud tentokrát něco řádně doručí samozřejmě)? Jaká je dnes šance, že to prostě nechají vyšumět? Jaká je u PPV prekluzní lhůta?
Co se děje v případě, že úřad do 60 dnů ode dne, kdy se o přestupku dozvěděl, nemůže zjistit skutečnosti odůvodňující zahájení řízení proti určité osobě, protože 60denní lhůta už uplynula? Hádám, že úřad tak či onak defaultuje k SŘ pro PPV. Neměl by se ale spíš dostat do situace, kdy nebude mít před sebou čistou procesní cestu? Protože zahájit fázi 2 ani formálně nemůže (na tu už mu uplynula lhůta), ale zároveň nemůže spustit SŘ pro PPV, protože nezahájil fázi 2. Otázka je, od kdy navíc tu lhůtu počítají, dopis to datum neuvádí. Jelikož se ale jedná o přestupek zaznamenaný kamerovým systémem, logika říká, že to je okamžik jeho údajného spáchání.
Platit nechci, náladu na "hraní" s SO mám, ale mimo rámec PPV bych se dostal nerad, jde o pětibodový přestupek (jehož spáchání si nejsem vědom a i tohle SŘ by se asi dalo nějak hrát, což by se vidělo, kdybych se na to video podíval, ale když k němu nedojde, bude to lepší).
Díky!