2 roky bez úkonu je už i na poměry tuzemských správních soudů dost na to, aby se to dalo nazvat průtahem a příslušný senát trochu zaprudit.
Jsou 2 základní nástroje - stížnost podle § 164 zákona o soudech a soudcích (6/2002 Sb.) a návrh na určení lhůty k provedení úkonu dle § 174a téhož zákona. Jsou i měkčí a neformální způsoby, jak soud probrat z letargie, ale něco takového si netroufám vám navrhovat

Stížnost a návrh na určení lhůty lze libovolně kombinovat, nejvíc smysl dává buď obojí najednou, nebo nejdřív stížnost a pak vyeskalovat § 174a (nepřijde-li reakce na stížnost nebo se vám nebude líbit).
Nějaké vzory lze najít různě po internetu, formálně bezvadná a přitom dostatečně ostrá jsou třeba podání T. Peciny. V každém případě zmiňte, že kromě průtahů jako takových (2letou nečinnost nemůže omluvit nic) dochází i k porušení § 56 SŘS. Podle něj má soud vyřizovat věci v pořadí, v jakém mu napadly, tedy balík živých řízení, kde je provedena veškerá příprava (SOP, vyjadřovací kolečko, souhlas s nekonáním jednání ...), soud se toho nemá jak zbavit a čeká se už jen na rozsudek, má vyřizovat striktně chronologicky podle stáří (nejde-li o prioritní věci, viz celý § 56 SŘS). Když si dáte do infosoudu vaši spisovou značku a dále postupně budete navyšovat pořadové číslo (tedy to hned za A), uvidíte osud návrhů podaných až po tom vašem. Rozkliknutím položky
vydání rozhodnutí pak zjistíte, jak byla věc vyřízena - nezajímavá jsou odmítnutí, postoupení jinam, zastavení řízení atp. U řízení, kde takto zjistíte, že byl vydán rozsudek, si tento rozsudek vyhledejte na webu NSS normálně přes zadání soudu a sp. zn. a dále odfiltrujte to, co má být podle § 56 vyřizováno prioritně (nečinnostní a zásahové žaloby, azylové a vyhošťovací věci atp.). Cílem je najít aspoň jednu, ideálně tak 3, věci, které nejsou prioritní, byly podány až po vaší žalobě a přesto jsou už rozhodnuty.
Včera jsem si takto chvíli hrál a přišlo mi, že musí jít o senát buď mimořádně líný, nebo zasažený nějakým objektivním problémem, který správa soudu neřešila, protože jsou schopni i nečinnostní žaloby vyřizovat 2 roky. Našel jsem ale minimálně 2 věci, jednu týkající se hospodaření politických stran, druhou nějakého rozhodnutí katastru, které zcela jistě nebyly prioritní, napadly až po vás a už mají rozsudek. Nemám to bohužel uložené, ale je to otázka pár minut.