tak jsem to sepsal, chtěl bych vidět jak bude úředník pěnit
Věc: vyjádření k údajnému spáchání údajného přestupku či Správního deliktu (SPRDEL)
Byl jsem zplnomocněn xxxxxxxxx, abych jí zastupoval v tomto případě.
O případu vím od počátku, a proto se můžeme rovnou pustit do řešení.
V první výzvě po ní chcete peníze, aniž byste prokázali, že cokoli způsobila. Chápu, držíte se Metodiky z ministerstva, ovšem vnímavý úředník v Židlochovicích by měl spíše dodržovat zákony, než rady dopravních expertů z MD. Nemám pravdu ? (Sám jsem Metodiku několikrát četl, je to poutavá literatura, leč obsahuje mnoho věcných chyb – překvapivě v neprospěch občana)
Na druhou stranu chápu, že prasozákon soudruha příslušníka VB Standy Humla vám dal do ruky možnost kasírovat občany bez prokazování přestupku , vy jste slavnostně postavili měřící zařízení a čekáte pravidelný příjem do městské kasy. Bohužel v tomto případě to tak nebude. Vy budete muset dodržovat zákon a my vás budeme kontrolovat.
Tedy abychom v tom měli jasno. V tuto chvíli máte RZ značku auta a změřenou rychlost. Ta rychlost byla vyšší než na daném místě povolená. Nic víc jsem se zatím ve vašich zprávách nedočetl.
A já vám nyní napíši, co potřebujeme, aby se případ posunul dál.
1. Byla vám sdělena kompletní identifikace řidiče, od provozovatele vozidla. Podle mého výkladu zákona, je-li podezřelý z přestupku cizinec, vede správní orgán řízení v jazyce přestupce, jakkoli je to pro něj složité nebo nákladné. Pokud bychom Vám poskytli jeho identifikaci v českém jazyce, obávám se, že bychom vám ztížili možnost ho zkontaktovat. Navíc my jeho identifikaci v českém jazyce nemáme, řidič jinak než japonsky nekomunikuje a na úřední překlad nemáme ani čas ani peníze. (navíc si myslíme, že na překlad nemáte nárok, zákon přikazuje provozovateli znát a případně sdělit identifikaci řidiče a to jsme splnili. ) Máte jeho personálie, stačí sesmolit standardní výzvu v rodném jazyce přestupce, nalepit na obálku známku a poslat. Nemusíte děkovat, není zač.
Líbila se mi věta ve vašem dopise – bude-li předvolání bez odezvy (stane se nedoručitelným) … zahájíte správním řízení o SPRDELi. Obávám se a trochu Vám opět poradím – takový postup označím za nesprávný úřední postup.
2. Už v první odpovědi Vám provozovatel vozidla sdělil, že se mohla v přímé souvislosti s jízdou v měřeném úseku nad povolenou rychlost stát dopravní nehoda. A slíbil Vám, že zjistí, zda ano, či ne. Tak nyní vám sdělujeme, že ano, dopravní nehoda se bohužel stala, budete-li požadovat nějaký důkazní materiál, jsme připraveni Vám ho poskytnout. A věřím, že i když jste na tuto skutečnost neupozornili v první výzvě (ani v druhé), víte, že pokud se stane dopravní nehoda v přímé souvislosti s přestupkem, nelze aplikovat SPRDEL a musíte vyšetřovat přestupek jako standardní, tedy s prokázáním viny určité osobě. Tedy už tímto nám padá SPRDEL pod stůl do koše a vůbec se tím nemusíte dále zabývat. Zase Vám radím, já vím, není zač.
3. V identifikaci řidiče chybělo datum narození. Doplňujeme ho: 24.12.1990, místo: region Kansai 関西地方, střední Japonsko. Pokud mu budete psát, prosím použijte dialekt Kansai-ben, pokud byste použili jiný, nerozuměl by vám a nevěděl, co po něm chcete.
4. Vedete přípravu na správní řízení. Asi víte, že samotné správní řízení je naše právo, nikoli povinnost ho absolvovat a podle toho se budeme chovat. Na vaší straně bude dodržovat zákony a prokázat vinu, my sami posoudíme, zda-li vám s tím budeme pomáhat. Z výše uvedeného je tedy zřejmé, že nadále čekáme, že prokážete, že se stal přestupek a kdo ho nadevší pochybnost spáchal. Nic víc, nic míň.
No a tím jsme volně přešli k závěru mého vyjádření, budu se těšit na brzké uzavření případu pro důkazní nouzi, na prekluzi a nebo na sérii odvolání.
Čest práci a světu mír.