Dál následoval odpor:
Věc: ODPOR
Číslo jednací:
Spisová značka:
Podávám odpor proti příkazu o uložení pokuty provozovateli vozidla, ze dne .........
V Českých Budějovicích, dne
Vyrozumění
(časově do toho vlezlo nové správní řízení o přestupku - mimo obec- se ztotožněním, ve Strakonicích, pozvání k ústnímu jednání, omluven pro nemoc, skutečně jsem onemocněl, omluvu přijali, hned po uzdravení jsem nahlédl do spisu, nyní bude nové ústní jednání .....)
následuje Hlinsko - žádost o spis a jejich sdělení spojené s poučením o shromáždění všech podkladů pro vydání rozhodnutí, obojí jsem vkládal již dříve v diskuzi.
Věc: Urgence nevyřízené žádosti o pořízení kopie správního spisu podle §38 zák. č. 500/2004 Sb.
V ....., dne ....., značka ....
Vážený pane ......,
vážení,
dne ..... jsem správní orgán požádal o pořízení kopie celého správního spisu spisové značky
...... V této věci jste mi ..... poslali sdělení, které mi bylo doručeno ..... (včera večer). Toto vaše sdělení nelze považovat za vyřízení mé žádosti, proto urguji moji předchozí žádost a trvám na jejím vyřízení.
Pokud by správní orgán své sdělení ze dne .... č.j. ... přes výše uvedené považoval za zamítnutí mé žádosti (přesto, že tam slovo „zamítnutí“ není nikde uvedeno, ani to není z textu sdělení zřejmé), sděluji, že tato urgence je zároveň novou žádostí ve stejné věci. Pořízené kopie celého správního spisu spisové značky .... mi, prosím, bezodkladně zašlete na moji adresu.
Poučení:
Podle §6 odst. 2 zák. č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, (dále jen „SprŘ“), postupuje správní orgán tak, aby nikomu nevznikaly zbytečné náklady a dotčené osoby co nejméně zatěžuje. Jako účastník řízení jsem podle §2 odst. 3 SprŘ dotčenou osobou. Správní úřad by mě nevyhověním mé písemné žádosti donutil k tomu, abych ze svého bydliště cestoval cca 170 km do sídla úřadu a cca 170 km zpět, což by mi spolu s vyřízením na úřadě trvalo nejméně 5,5 hodiny a navíc by mne to stálo nemalé cestovné.
Podle §15 odst. 1 SprŘ se jednotlivé úkony v řízení činí písemně, pokud ( …) to nevylučuje povaha věci. V tomto případě, kdy žádám o zaslání kopií spisových materiálů, které lze bu´d vytisknout z počítače na běžně dostupné tiskárně, nebo okopírovat na běžných zařízeních k tomu určených a lze je poslat poštou v běžných obálkách formátu např. B4, povaha věci pořízení kopií a jejich poslání zcela jistě nevylučuje. V §38, ani nikde jinde ve SprŘ není uvedeno, že při nahlížení do spisu musí být účastník řízení fyzicky přítomen na úřadě, nebo že by snad kopie spisu musel převzít takříkajíc „z ručky do ručky.“
V § 17 odst. 2 SprŘ je uvedeno, že správní orgán musí při doručování zvolit takovou službu, která zahrnuje stvrzení podání a dodání poštovní zásilky.
K námitkám správního orgánu:
Na námitku, že osobu nahlížející do spisu je nutné jednoznačně identifikovat a je nutné o úkonu učinit záznam, nemohu brát zřetel. Správní orgán nejen může a přímo musí zvolit takový způsob doručení kopie spisu, který zahrnuje strvzení dodání poštovní zásilky. Správní orgán mne již v předchozích případech obesílal zásilkami „s modrým pruhem“, tedy doporučeně s doručenkou „zmocněnci, zákonnému zástupci“ a „uložit jen 10 dní, nevracet, vložit do schránky“. Protože nemám zákonného zástupce a nemám ani zmocněnce, tak jsem při doručování jednoznačně identifikován. Pokud by přecejen měl správní orgán jakoukoliv pochybnost, zda doručuje právě jen účastníkovi řízení stačí buď nezaškrtnout volbu „Vložit do schránky“ a nechat si tedy případně nedoručenou zásilku vrátit, nebo doručovat „do vlastních rukou adresáta“.
Nikdo a nic nebrání o úkonu zaslání kopie spisu učinit záznam a přiložit k němu mnou vlastnoručně podepsanou doručenku, která se mu vrátí po doručení zásilky.
Prohlášení účastníka řízení:
Prohlašuji, že chci být seznámen se spisem spis. zn. ..... formou zaslání kompletní kopie na moji adresu.
Dále prohlašuji, že moje manželka -----, je momentálně nemocná, a můj mladší syn -----, je momentálně nemocný, což pro mne je samo o sobě velkou překážkou v cestování na vzdálenost 2x 170 km a strávení tím nejméně 5,5 hodiny času. Prohlašuji, že moje rodina mne v těchto dnech potřebuje tady, v (mé město).
Věc: Žádost o stanovení lhůty pro vyjádření k podkladům pro vydání rozhodnutí
V ...., dne ...., značka .....
Vážení,
k současně zaslané urgenci mé žádosti přikládám ještě tuto novou žádost, která s ní nyní přímo věcně souvisí.
Ve svém sdělení ze dne ..... č.j. .... mne správní orgán poučil o tom, že ve věci bude ve lhůtě pouhých pár dnů vydáno rozhodnutí. Protože správní orgán dne .... nevyhověl mé žádost o zaslání kopie spisu, neměl jsem dosud a stále nemám možnost seznámit se s poklady pro vydání rozhodnutí v dané věci, ani se k nim vyjádřit.
Tímto žádám podle §36 odst. 3 zákona č. 200/2004 Sb. správní řád, ve znění pozdějších předpisů, (dále jen „SprŘ“), o stanovení lhůty 10 pracovních dnů na seznámení se s podklady pro vydání rozhodnutí a zároveň na vyjádření se k těmto podkladům. Začátek lhůty na seznámení se bude počítat ode dne faktického doručení kopie spisu na mou adresu, kopií spisu se rozumí spisu spisové značky .... dle současně podané urgence žádosti. Lhůta na seznámení přeci nemůže začít běžet před tím, než jsem začal mít možnost se s podklady pro rozhodnutí seznamovat. Podle § 31, odst. 1 SprŘ nesmí být určením lhůty ohrožen účel řízení ani porušena rovnost účastníků.
Prohlášení účastníka řízení:
Prohlašuji, že chci být seznámen se spisem spis. zn. .... formou zaslání kompletní kopie na moji adresu.
Dále prohlašuji, že moje manželka ---, je momentálně nemocná, a můj mladší syn ---, nar. je momentálně nemocný, což pro mne je samo o sobě velkou překážkou v cestování na vzdálenost 2x 170 km a strávení tím nejméně 5,5 hodiny času. Prohlašuji, že moje rodina mne v těchto dnech potřebuje tady, v (mé město).
Dále prohlašuji, že finanční náklady na případnou osobní návštěvu Městského úřadu ....., a to jak přímé (jízdné ve veřejné dopravě, spotřebované palivo při individuální dopravě) a nepřímé náklady (ztráta času a výdělku, opotřebení vozidla), jsou pro mne daleko větším zatížením a dá se tak říct zbytečným nákladem. To vynikne zejména ve srovnání s náklady na vyřizování písemností zasílaných poštou.