Tak už jsem byl pozván na ústní jednání v přestupkové věci na den 9.11.2016. Ale jelikož jsem v té době byl na řádné dovolené plánované s předstihem, z jednání jsem se omluvil.
Nyní mi přišlo další pozvání na jednání dne 1.12.2016 a sem už budu muset jít.
Ted si chci připravit co budu říkat. Plán je asi takový:
Jako nebudějčák nemám přehled o dopravní situaci v ČB a neznám všechny ulice a mozné odbočky. Když jsem kousek před křižovatkou zjistil, že jsem ve špatném pruhu, na poslední chvíli jsem z pruhu obočovacího přejel do vedlejšího pruhu, který pokračuje rovně. Na semaforu v té chvíli 100% svítila žlutá. Vzhledek k blízkosti k hranici křižovatky a k rychlosti jízdy jsem vyhodnotil tuto situaci tak, že nejbezpečnější bude pokračovat v jízdě na žluté světlo. Tak jsem neohrozil ani řidiče zamnou ani jiné řidiče. Daleko nebezpečnější by bylo dupnout na brzdu a zastavit se až v křižovatce.
Na videu není vidět hranice křižovatky a nelze tedy od stolu říct, kdy jsem příčnou čáru značící hranici křižovatky přejel.
Jinak situace vypadala na živo. Jako osoba, která se osobně účastnila můžu říct, že do křižovatky jsem 100 % vjížděl na oranžové světlo. Toto jednoznačně potvrdili i policisté, ktěří jeli zamnou a následně mě zastavili. Jako důkaz přiložím CD s audio nahrávkou z kontroly a obrázek z videa.
Vytknout lze pouze přejetí podélné čáry souvislé V 1a.
Žádám tedy o ukončení řízení nebo o překvalifikování přestupku dle § 125c odst. 1 písm. k) "Jiné porušení povinností" - Přejetí podélná čára souvislá V 1a.
Toto budu opakovat stále dokola.
Máte pro mě nějaké další tipy?
Díky všem.