30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Průběh ÚJ  (Přečteno 16492 krát)

Lopata54

• Zobrazit profil
Re:Průběh ÚJ
« Odpověď #45 kdy: 22 Května 2024, 22:53:37 »

Pokud nemáte el. podpis, tak je nutné mail do 5 dnů potvrdit např. klasickou poštou nebo dat. schránkou. Neslyšel jsem, že by úřad někdy vyzýval v případě obyč. mailu (přestože má pdf přílohu)... Možná někdo zkušenější toto zažil.
Mně vždy vyzvou, pokud podám jakékoliv podání ve věci emailem bez elektronického podpisu,někdy je zpětná vazba poštou na adresu, ale někdy zpět pouze tuto výzvu zašlou na dotyčnou email adresu. Ale spíš mně jde o to,zda ta příloha tedy sken dokumentu,vyjádření se k podkladům, vlastnoručně podepsaný,odeslaný emailem v příloze, má šanci na nějaké uznání.. ;D já jsem připraven to odeslat prostřednictvím spolehlivé české pošty, ale ještě mně napadla tato možnost  ;D
« Poslední změna: 22 Května 2024, 23:00:39 od Lopata54 »
IP zaznamenána

Číkus

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #46 kdy: 22 Května 2024, 23:00:05 »

Zkusit to samozřejmě můžete. Ale taky se může stát, že Vás nevyzvou, podání e-mailem neuznají a Vy propásnete lhůtu na vyjádření k podkladům.
IP zaznamenána

Lopata54

• Zobrazit profil
« Odpověď #47 kdy: 25 Května 2024, 13:33:03 »

Zkusit to samozřejmě můžete. Ale taky se může stát, že Vás nevyzvou, podání e-mailem neuznají a Vy propásnete lhůtu na vyjádření k podkladům.
tak sem pokusil osud zpětně na email došla výzva do 5 dnů potvrdit podpis  a do pošt. schránky modrej lístek se stejným číslem jednacím jaký nese ta výzva, pokud chápu správně, reagovat budu až na dopis který vyzvednu poslední den lhůty, tedy 3.6 jak je uvedeno na lístku a email se nepočítá? Díky moc,
ještě EDIT- prvotně stanovena 15 denní lhůta na vyjádření se k podkladům uplynula včera. Tu jsem s tímto podáním bez uznaného podpisu snad dodržel, avšak tedy podpis potvrdím až do 5 dnů od 3.6 je to tak?
« Poslední změna: 25 Května 2024, 14:20:00 od Lopata54 »
IP zaznamenána

sennheiser

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #48 kdy: 25 Května 2024, 19:50:55 »

Ne, to chápete špatně...
Správní orgán nemá podle správního řádu povinnost vyzývat podatele úkonu bez uznávaného elektronického podpisu k potvrzení, či doplnění tohoto úkonu řádným způsobem.
Povinnost potvrdit podání Vám vyplývá přímo ze zákona a je na to lhůta 5 dní od podání bez náležitého podpisu.
To, že Vám poslali kromě emailu i dopis je jen něco navíc a v tomto případě, lhůta 10 dnů pro vyzvednutí neposouvá povinnou lhůtu na doplnění podpisu ( § 37 odst. 4 správního řádu)
IP zaznamenána

Lopata54

• Zobrazit profil
« Odpověď #49 kdy: 25 Května 2024, 21:30:53 »

Ne, to chápete špatně...
Správní orgán nemá podle správního řádu povinnost vyzývat podatele úkonu bez uznávaného elektronického podpisu k potvrzení, či doplnění tohoto úkonu řádným způsobem.
Povinnost potvrdit podání Vám vyplývá přímo ze zákona a je na to lhůta 5 dní od podání bez náležitého podpisu.
To, že Vám poslali kromě emailu i dopis je jen něco navíc a v tomto případě, lhůta 10 dnů pro vyzvednutí neposouvá povinnou lhůtu na doplnění podpisu ( § 37 odst. 4 správního řádu)
díky moc
IP zaznamenána

Lopata54

• Zobrazit profil
« Odpověď #50 kdy: 30 Května 2024, 04:40:21 »

Dám sem předběžné info.
V pondělí jsem byl potvrdit podání,bába mě přijala, po ztotožnění mně vyhnala na chodbu, že mám čekat. Mezitím do kanceláře vstoupil pán, kterého si na mně zcela jednoznačně zavolala.  Pak jako u lékaře výzva, dělej neřáde ,tady si sedni. Potvrdil sem své podání a mezitím se mně tento mulletus pán který po celou dobu dělal křena, vedoucí odboru přestupků zeptal,zda se mně může na něco zeptat. Říkám ne. Mulletus odpovídá, že se mně chce zeptat bez prý ,,bez  toho všeho a bez záznamu,, jak to je s tím oznámením o přestupku a přece, že mi kolegyně pořídila kopii z originálu který jsem musel logicky vidět a že mu to nejde do hlavy, že by mně opicajti nepoučili a že povinnost podle nějakého prdelního řádu nezamlčet to a to, říkám hele, podívej se co tu mám v šanonu, vidíš kopie a ty jsem tu dostal a podepsal jsem to, že jsem je převzal při nahlížení,nic jinýho jsem neviděl, viděl jsem to na monitoru a pak vyjet z tiskárny. Evidentně na mě zkoušel, že jsem ty papíry snad čornul, nebo co. Vše zamlčeno, sděleno, že se případně odvolám a klidně se budu soudit,chybí rozhodující dokument, nebyl jsem dostatečně poučen při úkonu opicije mullete. Já ti nevím, ale na těch jejich xichtech sem skutečně viděl bezmoc, že bude brzo konec po půl roce trápení i bez druhýho kola, tedy uvidíme co přijde ;D
« Poslední změna: 30 Května 2024, 05:18:24 od Lopata54 »
IP zaznamenána

Lopata54

• Zobrazit profil
« Odpověď #51 kdy: 17 Července 2024, 21:30:12 »

.
« Poslední změna: 19 Července 2024, 01:12:30 od Lopata54 »
IP zaznamenána

Lopata54

• Zobrazit profil
« Odpověď #52 kdy: 02 Srpna 2024, 22:15:40 »

Tak už je to tady, 12 měs zákaz,25k pokuta + litr za 8 měs boje.
Ve zkratce to že na videozáznamu chybí výzva k podrobení se, dle orgánu nic neznamená, je přesvědčený že proběhla.Orgánu stačí svěděctví opicajtů. Výpověd svědka ho moc nezajímá, pouze papouškuje to co řekl bez dalšího.
To že drzý řidič namítá, že opice lžou a i rozporuje jejich postup na místě,který označuje za šikanu,prý není věc správního orgánu,správnímu orgánu prý nepřísluší hodnotit úkony Policie v porušení zákona, od toho má Opicie OVK nebo Gibs.
Orgán předal drzému spisovou dokumentaci,to že jí zpět úřední osobě nepředal, neznamená že se skutek nestal. Naopak orgán je přesvědčený že se stal,tak jak bylo popsáno. Orgán nedisponuje pouze jednou listinou kterou lze označit za jediný originál.
Tento drzý řidič zavinil přestupek z nedbalosti nevědomé, dle orgánu nevěděl, ač vědět jako šofér odborný mohl a MĚL,bez ohledu na svůj vlastní názor. ;D Což mi moc nejde dohromady, celou dobu jsem tu výzvu torpédoval,že se nestala,ale bába pak rozhodne na základě opicajtovo lží, že proběhla a byl sem poučen,ale přestupek sem zavinil tak, že sem nevěděl?  :x
« Poslední změna: 02 Srpna 2024, 23:12:41 od Lopata54 »
IP zaznamenána

Ladislav Laker

• -exot-
    • Zobrazit profil
« Odpověď #53 kdy: 03 Srpna 2024, 22:09:51 »

... trochu jsem do nich před ouřadou navezl,že co si to vůbec dovolili mně nepoučit  při výzvě a o důsledcích odmítnutí dechové zkoušky.

To se zde objevilo v diskusi nejmíň šestkrát. To je zde prosím pěkně nějaký folklor, tvrdit že policajt má udajně povinnost "... poučit při výzvě a o důsledcích odmítnutí dechové zkoušky"?

Ve skutečnosti policajt žádnou takovou povinnost uloženu nemá.
Jinak by tomu bylo u tr. činu řízení pod vlivem, ale takový případ nenastal.

Doplněno 2024-08-04:
Cituji z webu Policie ČR https://www.policie.cz/clanek/postup-prislusniku-policie-ceske-republiky-na-useku-sluzby-dopravni-policie.aspx text z roku 2015 (autorka pplk. JUDr. Lucie Žárská):
Otázka:
Zda bylo ke dni 28. 1. 2009 povinností příslušníka Policie České republiky v případě odmítnutí podrobení odbornému lékařskému vyšetření za účelem zjištění přítomnosti alkoholu v krvi vždy účastníka, odmítajícího se tomuto vyšetření podrobit, poučit o následcích odmítnutí podrobení se této výzvě?
Odpověď:
V případě, že účastník dopravní nehody odmítl podrobit se lékařskému vyšetření za účelem zjištění přítomnosti alkoholu v jeho krvi, NEBYL policista ke dni 28. 1. 2009 povinen dle žádné zákonné normy ani interního aktu řízení poučit účastníka o následcích odmítnutí se této výzvě. (...)

Podotýkám, že dnešní právní stav se neliší od právního stavu existujícího v roce 2009 a 2015.
« Poslední změna: 05 Srpna 2024, 10:51:36 od Ladislav Laker »
IP zaznamenána

solaris

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #54 kdy: 04 Srpna 2024, 09:33:07 »

O "důsledcích" povinen poučit není. Ale abychom také sdělili, o čem teda je povinen poučit, tak

Citace
Policista je povinen před provedením úkonu poučit osobu dotčenou úkonem o právních důvodech provedení úkonu, a jde-li o úkon spojený se zásahem do práv nebo svobod osoby, také o jejích právech a povinnostech.
IP zaznamenána

Ladislav Laker

• -exot-
    • Zobrazit profil
« Odpověď #55 kdy: 04 Srpna 2024, 20:38:43 »

Ale abychom také sdělili, o čem teda je povinen poučit, tak ...

Musím Vás zklamat: Ani toto není bezvýhradně pravda, ačkoliv to zákon neříká přímo.

Jestliže řidič Lopata54 odmítl orientační dechovou zkoušku, pak policista se vůbec nemusel namáhat s nějakým poučením. Protože to (neodvolatelné) odmítnutí znamenalo, že tento úkon se během silniční kontroly nebude a nesmí konat - poučení by tedy bylo nadbytečné.

Stejně tak, jestliže tazatel následně odmítl odběr biologického vzorku (krve), pak už žádné poučeni nepřicházelo v úvahu - prostě proto, že po odmítnutí nemohl a nesměl následovat úkon odběru vzorku, který by vyžadoval poučení.

Podotýkám, že policistům postačuje jen jedno jediné řidičovo odmítnutí úkonu, bez ohledu na to, zda k němu došlo před poučením, v průběhu poučení, nebo po poučení. Toto odmítnutí úkonu už řidič nemůže vzít zpět, i kdyby prosil policisty na kolenou a mlátil hlavou o silnici. Doporučená četba:
  • rozsudek Nejvyššího správního soudu 5 As 353/2019-15 ze dne 09.10.2020
  • rozsudek Krajského soudu v Ostravě 20 A 11/2019-53 ze dne 21.12.2020
  • potvrzeno usnesením Ústavního soudu IV.ÚS 542/21 ze dne 23.03.2021
« Poslední změna: 05 Srpna 2024, 04:09:16 od Ladislav Laker »
IP zaznamenána

Fogyn

• Zobrazit profil
« Odpověď #56 kdy: 05 Srpna 2024, 08:43:17 »

Koukám, že Ládík opět perlí  :x Opičák samozřejmě MUSÍ poučit. A co se týče odmítnutí zkoušky, tak zejména musí poučit "co to odmítnutí bude znamenat". Ale my už tady víme, že dohadovat se s Ládíkem nemá smysl....
IP zaznamenána

solaris

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #57 kdy: 05 Srpna 2024, 10:26:50 »

Pan ředitel by možná měl pravdu, pokud by řidič aktivně hlásil hned po zastavení, že dýchání odmítá, a pokud by se policista na základě takového aktivního hlášení rozhodl dechovou kontrolu neprovést. Pak by pochopitelně o ničem nepoučoval.

V takovém případě by ale také nedošlo k přestupku podle par 125c odst. 1 písm. d), protože ten se odkazuje na par. 5 odst. 1 písm. f), tedy na předchozí výzvu.

Ano je pravda, že odmítnutí není možné vzít zpět. Ale v "doporučené četbě" se v tamtom případě existence poučení nerozporuje, přesně naopak:

• 5 As 353/2019 - 15: [12] Žalobkyně nezpochybňovala, že odmítla jak výzvu k orientačnímu vyšetření dechovou zkouškou, tak po poučení i následnou výzvu k podrobení se lékařskému vyšetření. ...
  • 20 A 11/2019 - 53: [5] ... Ta byla opakovaně vyzvána k orientačnímu vyšetření, poté byla řádně poučena o následcích odmítnutí lékařského vyšetření a srozumitelně vyzvána právě k lékařskému vyšetření, což jednoznačně odmítla. ...

Policie (asi) nemusí poučovat o důsledcích odmítnutí podrobit se výzvě. Ale pokud je dýchání "úkon spojený se zásahem do práv nebo svobod osoby", tak aspoň nějaké poučení by tam existovat mělo.
IP zaznamenána

Lopata54

• Zobrazit profil
« Odpověď #58 kdy: 05 Srpna 2024, 14:37:02 »

Mně je jasné,že stavět odvolání pouze na tom, že jsem nebyl řádně vyzván a poučen před úkonem mi odvolačka hodí na hlavu.  Bude to pouze jeden z bodů,spíš mi šlo o to, že obhajobu jsem stavěl na tom, a zatlučeně tvrdil,že žádná taková zákonná výzva nepadla.To stejné potvrdil svědek. Tím se paraziti ve svém rozhodnutí vůbec nezabejvali ani proč k tomu nepřihlíží.Opice řekla že to tak bylo a hotovo.Stačilo to pár sec. video,které zachycuje jen kde mi až pak opice říká, dopustil jste se přestupku toho a toho,vracím vám doklady a zakazuji pokračovat v jízdě.  .Je to jen klasická hromada obecných slátanin univerzálních pro všechny rozhodnutí,s tím že jsem se tohoto závažného zločinu dopustil nedbalostí nevědomou, dle názoru orgánu řidič nevěděl,že svým jednáním může porušit zájem chráněný zákonem ač to jako šofér vědět měl a mohl. Což úplně nedává smysl, orgán mou argumentaci podloženou výslechem svědka zcela zahodí,co řekl opicajt, že mě vyzval a poučil o důsledcích je prostě pravda a hotovo,ale dle názoru orgánu řidič nevěděl že páchá zločin ale jako řidič to vědět měl.
« Poslední změna: 05 Srpna 2024, 15:17:32 od Lopata54 »
IP zaznamenána

Lopata54

• Zobrazit profil
« Odpověď #59 kdy: 05 Srpna 2024, 22:07:02 »

Zatím sem si předpřipravil tyto body   .
1. Orgán se dostatečně nevypořádal ve svém ctrlc ctrlv rozhodnutí s námitkou proti chybějícím listinám ve spisu při nahlížení.
2. Orgán zmařil výslech opic který mohl prokázat mou nevinu, tím že je zavolal do místosti najednou.
3. Orgánovo tvrzení pro nadbytečnost, že z jeho znalosti ví, že označená vozidla Policie z tohoto oddělení nejsou vybaveny žádným pevným zařízením, které nahrává obraz a zvuk,ale pouze jednotlivou přenosnou kamerou, jsou jeho nepodložené úvahy vycuclé z prstu.
4. Orgán se ve svém rozhodnutí nezmínil,proč nepřihlíží k mému tvrzení a k tvrzení svědka. Bez dalšího pouze papouškuje tvrzení opicajtů.
5. Žádná výzva a poučení neproběhlo, fízl mi řekl co jsem údajně spáchal až při rozlučce.
6. Orgán místo, aby zjistil skutečný stav věci,zmateně odkazuje jím uznaného zločince který tvrdí,že opicajt lže na OVK či GIBS, protože mu nepřísluší o tom rozhodovat.
Dám si s tím ten čas,aby to bylo na co nejvíc stran k počtení .Kdyby náhodou byl Lost,tak at ještě chvilku pojezdim...

« Poslední změna: 05 Srpna 2024, 22:50:17 od Lopata54 »
IP zaznamenána