Byl jsem před časem na operaci, která není standardní a je ve stadiu schválené studie. Dokument, co jsem podepisoval uváděl cca to, že se může stát cokoliv, nic není garantováno, nejsou známy dlouhodobé následky, nemusí to pomoct, ale nemusím se ničeho bát, je to kryto pojištěním nemocnice. Přišlo mi to vtipné, ale taky si neumím představit, jak bych cokoliv řešil a prokazoval. Po jiné standardní "pitvě" se mně pak ptali lékaři (ne ten "patolog"), jestli jsem to nějak řešil soudně, či jinak. Ani mě to nenapadlo. Bratránek je postižen díky chybě při porodu, tam byl myslím i pokus o odškodnění, ale bez úspěchu.
Některé chyby peníze nezvrátí, nicméně je hodně situací, kdy to alespoň může zmírnit následky, resp. kompenzovat stav. Ale při představě, co sil to odebere a s nejasným výsledkem chápu, že se na to většina lidí vy...a s tím se taky počítá. Asi obdobně, jako je jednodušší a levnější z času na čas vyplatit pojistné z pojištění správce silnic, než ty silnice udělat kvalitně a udržovat je.