Ahoj. Vmáčknu se sem, protože nechci kvůli takové blbosti zakládat nové téma, ale mám 2 dotazy
a) dlouhodobě mi nesvítí jedna z 2 žárovek na zadní RZ. RZ je i v noci v klidu čitelná, akorát pravá strana prostě o něco hůř. Scénář "Čestně prohlašuji, že před zahájení jízdy jsem obě 2 žárovky zkontroloval a svítily" znám a považoval jsem ho téměř za 100%, neboť chybí subjektivní zavinění a sprdel je logicky nesmysl. Je to tak, nebo mě může teoreticky fízl na něčem uvařit? Přecejen jedna špatná žárovka je furt uvěřitelnější, než obě 2 nefunkční.
a2) kdyby tenhle scénař vyšel a SO zastavil SŘ, mám pak právo na náhradu nákladů, nebo ta se vztahuje pouze v případě, kdy SO vyloženě pochybí?
b) Tohle je spíš taková fantazie, ale co by se mi mohlo stát? Mějme scénář, že by mě fizl kvůli tomu vyhmátl. Chtěl by si pak žárovku nafotit do spisu. Já bych auto chcípnul (Tak aby nebylo vidět, že jedna žárovka nesvítí) a fízl by neměl co fotit. On by mě nejspíš jménem zákona vyzval, ať nemařím vyšetřování/sběr důkazů (nevím, jak se to přesně jmenuje v oblasti přestupků) a já mu řekl buď, že jsem klíč ztratil (třeba ho někam schoval, nevím) a nebo mu řekl něco ve stylu, že mi právě psal majitel a provozovatel vozidla (což nejsem já) a zakázal mi jakkoliv s vozidlem manipulovat na dobu neurčitou. Co mi oni teoreticky můžou? Vše bych samozřejmě natáčel a choval se zcela slušně a korektně, aby to nešlo hrát na nějaké pohrdání úřední osobou či něco takového.
Díky za odpovědi