Rozmohl se nám v jednom kraji takový nešvar – posuzovat žádost o info ze strany účastníka řízení jako žádost o nahlédnutí do spisu podle správního řádu a následně to zamítat. Kraj dokonce navzdory prakticky veškeré judikatuře a odborné literatuře takový postup potvrdil jako správný (ve stylu „my vám ten spis nedáme a s nějakou judikaturou si vyližte prdel, je nám jasné, že to potřebujete hned teď před vydáním rozhodnutí, takže k soudu, který nám nařídí ten spis poskytnout za rok nebo za dva, asi nepůjdete“).
To jsme s kolegou obešli velmi jednoduše – požádal jsem o info já sám, jelikož účastník řízení nejsem, takže jim tahle argumentace padá. Kravka se ale nevzdává a že mi spis nedá mi napsala hned druhý den po doručení žádosti, což je samo o sobě věc naprosto nevídaná a unikátní, ale je fakt, že jsme na ni podali stížnost pro podjatost z vymyšleného důvodu (telefonát s obviněným, který neproběhl), což chápu, že jí mohlo trochu vadit, tak je teď v této věci asi poněkud přecitlivělá

Je to opravdu mimořádný koncert úřední zhovadilosti – krom toho, že se nejedná o rozhodnutí a není uveden žádný konkrétní zákonný důvod, takže je to i nepřezkoumatelné, jsou v odůvodnění perly typu: spis vám nedám, protože nejste účastník řízení – a kdybyste účastník řízení byl, tak bych vám ho taky nedala

Tahle věc má potenciál, takže dávám ke stažení oba dokumenty