Dobrý večer,
mám tu údajné překročení rychlosti o 11 km/h v obci koncem ledna, měřeno měšťáky lidarem LTI 20/20 TruCam, řidič zastaven a ztotožněn. Bojovali jsme statečně po své ose a nikoho tu zatím neotravovali, chtěl jsem pak zveřejnit zajímavý win. Ale chyba lávky... :-( Dávám v plénum dosavadní výsledky boje - rozhodnutí SO1, následné odvolání a čerstvé dnešní rozhodnutí SO2 o odvolání.
Podle mě jsme měli nabito docela slušně - měření neprůkazné (slip efekt jak blázen), měšťáci nesplnili požadavky PČR (neposkytnutí součinnosti - nezákonné měření), úředník dokázal úplně ignorovat včasné podání s důkazem před vydáním rozhodnutí, neposkytnuta lhůta pro vyjádření k podkladům a další.
SO2 upřímně naprosto nečekaně úplně všechno podržel, v podstatě copy-paste argumenty SO1 včetně překlepů, spousta totálních kravin. Zkrátka oba orgány jely nekompromisně ve stylu "zákony nevidíme, argumenty neslyšíme, prostě seš pirát, tak plať a drž hubu".
Tohle musím trochu vydýchat a zítra začít studovat na správní žalobu, určitě to v této fázi nechceme nechat být. Ale přiznám se, že soud je pro mě úplně nový a dosud neoraný level. Výzva přijata, zkusíme to připravit sami jako ostatně zatím vše i za pomoci zde na fóru nabytých zkušeností, ten pocit zvýšení vlastních skillů za to rozhodně stojí:-) Jen prosím o radu zdejší zkušenější matadory:
1) Lhůta na podání správní žaloby je skutečně dva měsíce dle správního řádu nebo je nějakým jiným zákonem pro tento případ zkrácena?
2) Pokutu dle potvrzeného rozhodnutí je třeba uhradit do 30 dní ode dne vydání rozhodnutí SO2 a následně vymáhat zpět v případě úspěchu u soudu?
3) Kouknul byste mi pak na to někdo prosím před podáním na soud, příp. poradil se širšími právními souvislostmi či judikáty ?
Děkuji a přeji hezký večer.