30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Stran: [1] 2 3 ... 5

Autor Téma: [LOST] Autonehoda na náledí, neuznání zavinění  (Přečteno 3682 krát)

jakubb

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
[LOST] Autonehoda na náledí, neuznání zavinění
« kdy: 19 Února 2018, 10:09:55 »

Je to dlouhé, podtrhuji nejdůležitější pasáže.

O víkendu jsem měl nehodu cizím autem (bez havarijního pojištění). Totálka, auto nepůjde opravit.
Předem podotýkám, že se nevyhýbám uhrazení škody majiteli vozu, ani majiteli pozemku, kterému jsem projel plotem. Ale odmítám nést vinu před orgány.

Průběh nehody: Sněžilo, přijíždím čelně k T křižovatce s úmyslem odbočit vlevo. Jedu pomalu, přiměřeně podmínkám (!!!), zvolna zpomaluji ke křžovatce, jak začnu zatáčet, auto se začne smýkat a pokračuje stále rovně. Pouštím brzdy, rovnám kola, nic. Dosmýkali jsme se pomaličku až k čelu křižovatky a sklouzli ze svahu (cca 1.5m převýšení). Na úpatí svahu byl plot dole vyztužený betonem, přes ten šlo auto na boudu. Auto bylo technicky v pořádku, gumy kvalitní zimní.

Když jsme se dostali ven, zapnul jsem diktafon po celou dobu jsem ho měl v náprsní kapse. Fotil jsem, co se dalo.

První (když nepočítám několik dobrovolníků, kteří nás vytáhli ven) přijela policejní hlídka – velmi korektní přístup. Čekali jsme ale podle pokynů PČR na dopraváky, kteří právě řešili desítky kilometrů vzdálenou nehodu se zrraněním, odhad 40 minut čekání. Nicméně byla kalalmita, takže se podle informací vysílačky PČR naše nehoda stávala méně prioritní a odhad přijezdu byl přes 2 hodiny, což už měla být tma.

Mezitím jsme z auta odpojili baterku, vyndali jsme cennosti a naložili to do auta, které pro nás přijelo. Odvolali jsme přivolanou odtahovku, protože by zbytečně čekala, což by stálo prachy.

Domluvil jsem se s dispečinkem, je to bez zranění, uděláme to na Euroformulář, tak dostaňte auto ze soukromého pozemku a z pozemní komunikace“ byl pokyn od přítomné hlídky asi po hodině čekání. Zavolal jsem znovu odtahovku.
Místní traktorista auto otočil na kola a vytáhl na silnici před vrata. Mezitím majitel pozemnku, přinesl pletivo a díru v plotu jsme společně zalátovali, aby mu neutekla zvěř.

Hlídka mě, jako řidiče, přizvala do auta dořešit věc. „Musíme od Vás vybrat 100kč blokovou pokutu.“ Na to jsem nepřistoupil. To je překvapilo, v tomhle asi nečekali odpor. Vysílačkou se poradili, jak s dalším postupem, načež mi dali pokyn, že vše musí zůstat netknuté do doby, než přijedou dopraváci. Jenže tou dobou už bylo místo nehody uklizené. Odhad příjezdu dopraváků: 4 hodiny. Hlídka mi předala vyplněný Euroformulář (vyplnili ho z dobré vůle místo nás, za to jim děkuji), majiteli pozemku (poškozenému) dali kopii a odjeli.

Následně přijela odtahovka a nechali jsme odtáhnout vrak do nedaleké garáže, adresu umístění vozu jsem ohlásil telefonicky PČR.

Za 4 hodiny volali dopraváci, že máme přijet na místo nehody. Na místě jsem dostal velmi nepříjemnou přednášku, že nepřiznat se je nesmysl, když je každýmu jasný, že jsem jako řidič viník. A že jsme porušili různá ustanovení tím, že jsme vůz odtáhli. Stop moc nezůstalo, co nezapadlo sněhem, to se pošlapalo při odklízení, vzala radlice; nedostali se ani do ohrady, protože tam byl už plot. Následoval výslech. Ten jsem jako takový neodmítl, sdělil jsem jen čas nehody, z jakého směru jsme jeli, kam byl úmysl odbočit a zdůvodnil jsem, že místo nehody bylo odklizeno na základě pokynu hlídky. K okolnostem nehody, stylu jizdy, rychlosti jsem se odmítl vyjádřit. Spolujezdec (na mojí radu) odmítl vypovídat úplně – zajímavostí je, že když šel (ne)vypovídat k jejich autu, policisté viděli, jak mu předávám svítící diktafon, od té doby zásadně změnili svůj přístup a jednání.

Když jsem jich potom znovu zřetelně zeptal, zda jsou ochotni mě másledovat do garáže, aby si prohlédli vůz, už neodmítali. Ten si tedy nafotili, zkontrolovali zimní gumy, zelenou kartu. Zabavili techničák a odjeli.

----------------------------------------------------------------------------------------

Druhý den jsme šli na místo nehody a zjistili jsme, že vozovka na kraji ve špatném stavu, jsou tam a asfaltu vymačkané příčné prohlubně – odpovídá to místu, kdy jsem nad vozem ztratil kontrolu. Pod sněhem to nebylo vidět.
Mám tedy za to, že nemalý díl viny nese stav vozovky, který jsem jako řidič nepředpokládal.

Očekává se, že mě, spolujezdce a jednoho svědka (neznámý člověk, který jel asi 50 m za námi a nehodu viděl) si pozve PČR na výslech. Můžeme to ignorovat, ci odmítnout? Rád bych to pak řešil až před SO a především bych chtěl, aby ostatní nebyly vyslýcháni bez mé přítomnosti.
IP zaznamenána

opas

• hard core 30kmh.cz
  • Carpe diem quam minimum credula postero.
    • Zobrazit profil
Re:Autonehoda na náledí, neuznání zavinění
« Odpověď #1 kdy: 19 Února 2018, 10:27:56 »

Zatím vyčkejte, co z toho vypadne. Zazálohujte záznamy, budou se hodit. Určitě vás třeba před začátkem výslechu nepoučili.
Stav silnice máte zdokumentovaný?
IP zaznamenána

gumidos

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 19 Února 2018, 10:36:35 »

Sešlo se vám dost pozitiv - uposlechl jste výzvy a odstranil vozidlo, nepřistoupil na hru fízlů a pořídil nahrávku...
Nahrávku archivujte včetně dokumentace situace.
Je možné, že to fízlové ani nepředají správnímu orgánu, protože v podstatě nic moc nemají. A pokud to správní orgán zahájí - pak je postup popsán už asi tisíckrát.
IP zaznamenána

jakubb

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 19 Února 2018, 10:48:34 »

Super, díky za podporu.

Ještě se vrátím k otázce, která je pro mě teď přednější: Byl jsem vyslýchajícím policistou neformálně informován, že si nás na čtvrtek předvolá k výslechu. To by mohl udělat jedině telefonicky.

Můžu to odmítnout? Jak to nejlépa odůvodnit?

Mohlo by se stát, že když odmítnu, tak bez mé přítomnosti vyslechne svědka i spolujezdce, protože se reálně obávám, že se bude snažit podsouvat jim otázky tak, aby dostal to, co chce.
IP zaznamenána

jakubb

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 19 Února 2018, 11:01:29 »

Stav silnice máte zdokumentovaný?

Dobrý nápad, jedu tam hned.
IP zaznamenána

opas

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 19 Února 2018, 12:05:51 »

Telefonicky jim můžete odsouhlasit cokoli, nevíte kdo volá. A fízlové nevědí, komu se dovolali.

Rozhodnutí je na vás, maximálně vám budou zase volat, kde jste. Na tom odpovíte že nevíte o čem je řeč, protože telefon asi vzal kamarád, co byl u vás na návštěvě a co se rád dělá s policajtů srandu. A ať vám pošlou předvolání. A ještě před tím si zařiďte datovou schránku.
IP zaznamenána

opas

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 19 Února 2018, 12:13:37 »

SYeti jako obvykle mimo. Policie může vyslýchat koho chce a úplně k ničemu.
Pokud se rozběhne řízení, bude nutné je vyslechnou znova jako svědky a pak už ze spisu budete vědět co na vás mají. Takže klid.

EDIT: SYeti napsal nějaký blábol, který pak zase smazal. Já svoji reakci už mazat nebudu.
« Poslední změna: 19 Února 2018, 12:18:23 od opas »
IP zaznamenána

gumidos

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 19 Února 2018, 12:16:50 »

Osobně bych doporučoval pouze aktivně vyřešit poškozeného majitele plotu - minimálně domluvou, že nahlásíte škodu pojišťovně. Pak už máte proti sobě pouze fízla, se kterým se co? Se kterým se nebavíme.
IP zaznamenána

jakubb

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 19 Února 2018, 13:04:13 »

Osobně bych doporučoval pouze aktivně vyřešit poškozeného majitele plotu - minimálně domluvou, že nahlásíte škodu pojišťovně.

Mám nyní odpovědnost proti majiteli plotu a mnohem větší proti majiteli vozu. Ale to je můj problém. Pokud by se to povedlo nasměrovat na vlastníka komunikace, budu rád, ale když ne, uhradím škody já.

Byl jsem se podívat na místo, kusem latě a pásmem jsem zaznamenal stav vozovky. Teď jsem kouk' na fotky a vidím, že tam mám fotku pořízenou cca 5 minut po nehodě, ze kterých zřetelně je zřetelně vidět, že auto přes tyto hrboly opravdu přejelo asi metr po té, co začalo zatáčet. Bohužel jsem si toho na místě nevšiml, takže jsem to vyfotil spíš náhodou, když jsem fotil okolí ještě v šoku - nemám fotku, jak pokračovaly stopy dál.
« Poslední změna: 19 Února 2018, 13:06:32 od jakubb »
IP zaznamenána

opas

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 19 Února 2018, 13:09:21 »

Vlasnik komunikace se toho asi zprosti, pokud cerstve snezilo. Maji povinnost upravit komunikaci az do nejakeho poctu hodin. Z hlediska trestniho zavineni bych to hnal na nahodnou nepredvidatelnou udalost, kdy i pres minimalni rychlost a veskerou pozadovatelnou predvidavost proste neslo zastavit.
Z hlediska ekonomickeho nese odpovednost vuci majiteli plotu provozovatel vozidla a mel by to uhradit z povinneho ruceni. Na vas bude zaplatit opravu auta a kompenzovat ztratu bonusu na povinnem ruceni.
IP zaznamenána

Moto007

• Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 19 Února 2018, 15:57:08 »

Ty hrboly na komunikaci bych viděl jako problém, pokud tam tedy není značka omezené rychlosti. 
IP zaznamenána

IZS

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 20 Února 2018, 00:29:30 »

Domnívám se, že umístění DZ omezující rychlost na to nehraje vliv, musela by tam být A7a - nerovnost vozovky.

Jinak nevím, po přečtení tohoto článku mám pocit, že by to šanci na výhru mělo, osobní zkušenost s tím ale nemám.
IP zaznamenána

jakubb

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 20 Února 2018, 00:56:51 »

Myslím, že stav vozovky odpovídá popisu v článku.

Podle informací místních byla silnice v létě 2017 opravena až k hranici křižovatky. Samotná křižovatka však zůstala neopravena. Na fotografii výše (díra1.jpg) je vidět detail hranice nové a staré silnice, hned za tím je znatelný propad. Následuje pak ve vzdálenosti cca 60 cm hrbol, za ním opět prudký propad. Podle fotografie pořízené těsně po nehodě (nezveřejňuji ze strategických důvodů) je zřejmé, že jsem na to najel během vykonávání levotočivé zatáčky. Podle mě to mohlo i ve velmi malé rychlosti zpsobit zdrátu ahdeze na namzlém povrchu a postupné sesutí vozu po svahové silnici až na ničím nezabezpečený sráz. Bohužel z fotografie není zřejmé, jak to změnilo směr jízdy.

Podle informací místních je v tomto stavu křižovatka již více jak 2 roky a stav se setrvale zhoršuje. Bohužel sám ten úsek neznám.

Díky za článek, to mi dává naděje, že by mohl být proces úspěšný. Hádám další doporučení je sehnat právníka, ideálně i znalce, který by stav vozovky posoudil. Nikoho neznám, budu rád za doporučení.
IP zaznamenána

swenak

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 20 Února 2018, 07:06:12 »

Zkusil bych možná rovnou uplatnit škodu u správce silnice, ten je někde pojištěn. Možná nejdříve obecně, bez podrobností, jestli to rovnou uzná jako zjevnou závadu, pak se lépe vyjednává. I kdyby to nedopadlo, nebo třeba jenom částečná úhrada, tak je to k dobru jak finančně, tak v případě orgánů.
IP zaznamenána

qqvvmm

• Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 20 Února 2018, 09:51:52 »

Dovolím si něco přidat ze svého oboru. U správce komunikace uplatnit škodu s tím, že dle platných norem a předpisů (konkrétně ČSN 73 6121 a TKP 7) byla vozovka v takovém stavu, kdy obrusná vrstva nevyhovovala povoleným odchylkám pro provoz na PK uvedených v ČSN 73 6121. Maximální odchylka pro obrusnou vrstvu je dle této normy a dané situace stanovená na max. 5 mm. Pokud obrusná vrstva vozovky tyto parametry nesplňuje, tak je zapotřebí osadit PK dopravní značkou A7a, aby řidič tuto skutečnost mohl předvídat a přispůsobil rychlost stavu a povaze vozovce. Viz PDF, kde máte tyto povolené odchylky uvedeny. Číslo druhé přípustné nerovnosti v závorce se Vás netýká, jelikož se dle fotky nejedná o vyjímku uvedenou v této normě. Podstatné je ale to, že pokud byly nějaké nerovnosti před tímto úsekem, tak jste o špatném stavu vozovky věděl a měl z tohoto důvodu předvídat, že je velice pravděpodobný výskyt dalších nerovností na trase. Ale dle fotky a Vašich slov byl předešlý úsek rekonstruován, takže by tam neměl být výskyt vad podobného charakteru. Jinak nerovnosti se měří pod 4m latí, to je normovaná délka pro relevantní
a validní výsledky.

Upřímně nevím, jak to má správce komunikace podchycené ale snad uspějete a tento text Vám pomůže.
IP zaznamenána
Stran: [1] 2 3 ... 5