Je to dlouhé, podtrhuji nejdůležitější pasáže.
O víkendu jsem měl nehodu cizím autem (bez havarijního pojištění). Totálka, auto nepůjde opravit.
Předem podotýkám, že se nevyhýbám uhrazení škody majiteli vozu, ani majiteli pozemku, kterému jsem projel plotem. Ale odmítám nést vinu před orgány.
Průběh nehody: Sněžilo, přijíždím čelně k T křižovatce s úmyslem odbočit vlevo. Jedu pomalu, přiměřeně podmínkám (!!!), zvolna zpomaluji ke křžovatce, jak začnu zatáčet, auto se začne smýkat a pokračuje stále rovně. Pouštím brzdy, rovnám kola, nic. Dosmýkali jsme se pomaličku až k čelu křižovatky a sklouzli ze svahu (cca 1.5m převýšení). Na úpatí svahu byl plot dole vyztužený betonem, přes ten šlo auto na boudu. Auto bylo technicky v pořádku, gumy kvalitní zimní.
Když jsme se dostali ven, zapnul jsem diktafon po celou dobu jsem ho měl v náprsní kapse. Fotil jsem, co se dalo.
První (když nepočítám několik dobrovolníků, kteří nás vytáhli ven) přijela policejní hlídka – velmi korektní přístup. Čekali jsme ale podle pokynů PČR na dopraváky, kteří právě řešili desítky kilometrů vzdálenou nehodu se zrraněním, odhad 40 minut čekání. Nicméně byla kalalmita, takže se podle informací vysílačky PČR naše nehoda stávala méně prioritní a odhad přijezdu byl přes 2 hodiny, což už měla být tma.
Mezitím jsme z auta odpojili baterku, vyndali jsme cennosti a naložili to do auta, které pro nás přijelo. Odvolali jsme přivolanou odtahovku, protože by zbytečně čekala, což by stálo prachy.
„Domluvil jsem se s dispečinkem, je to bez zranění, uděláme to na Euroformulář, tak dostaňte auto ze soukromého pozemku a z pozemní komunikace“ byl pokyn od přítomné hlídky asi po hodině čekání. Zavolal jsem znovu odtahovku.
Místní traktorista auto otočil na kola a vytáhl na silnici před vrata. Mezitím majitel pozemnku, přinesl pletivo a díru v plotu jsme společně zalátovali, aby mu neutekla zvěř.
Hlídka mě, jako řidiče, přizvala do auta dořešit věc. „Musíme od Vás vybrat 100kč blokovou pokutu.“ Na to jsem nepřistoupil. To je překvapilo, v tomhle asi nečekali odpor. Vysílačkou se poradili, jak s dalším postupem, načež mi dali pokyn, že vše musí zůstat netknuté do doby, než přijedou dopraváci. Jenže tou dobou už bylo místo nehody uklizené. Odhad příjezdu dopraváků: 4 hodiny. Hlídka mi předala vyplněný Euroformulář (vyplnili ho z dobré vůle místo nás, za to jim děkuji), majiteli pozemku (poškozenému) dali kopii a odjeli.
Následně přijela odtahovka a nechali jsme odtáhnout vrak do nedaleké garáže, adresu umístění vozu jsem ohlásil telefonicky PČR.
Za 4 hodiny volali dopraváci, že máme přijet na místo nehody. Na místě jsem dostal velmi nepříjemnou přednášku, že nepřiznat se je nesmysl, když je každýmu jasný, že jsem jako řidič viník. A že jsme porušili různá ustanovení tím, že jsme vůz odtáhli. Stop moc nezůstalo, co nezapadlo sněhem, to se pošlapalo při odklízení, vzala radlice; nedostali se ani do ohrady, protože tam byl už plot. Následoval výslech. Ten jsem jako takový neodmítl, sdělil jsem jen čas nehody, z jakého směru jsme jeli, kam byl úmysl odbočit a zdůvodnil jsem, že místo nehody bylo odklizeno na základě pokynu hlídky. K okolnostem nehody, stylu jizdy, rychlosti jsem se odmítl vyjádřit. Spolujezdec (na mojí radu) odmítl vypovídat úplně – zajímavostí je, že když šel (ne)vypovídat k jejich autu, policisté viděli, jak mu předávám svítící diktafon, od té doby zásadně změnili svůj přístup a jednání.
Když jsem jich potom znovu zřetelně zeptal, zda jsou ochotni mě másledovat do garáže, aby si prohlédli vůz, už neodmítali. Ten si tedy nafotili, zkontrolovali zimní gumy, zelenou kartu. Zabavili techničák a odjeli.
----------------------------------------------------------------------------------------
Druhý den jsme šli na místo nehody a zjistili jsme, že vozovka na kraji ve špatném stavu, jsou tam a asfaltu vymačkané příčné prohlubně – odpovídá to místu, kdy jsem nad vozem ztratil kontrolu. Pod sněhem to nebylo vidět.
Mám tedy za to, že nemalý díl viny nese stav vozovky, který jsem jako řidič nepředpokládal.
Očekává se, že mě, spolujezdce a jednoho svědka (neznámý člověk, který jel asi 50 m za námi a nehodu viděl) si pozve PČR na výslech. Můžeme to ignorovat, ci odmítnout? Rád bych to pak řešil až před SO a především bych chtěl, aby ostatní nebyly vyslýcháni bez mé přítomnosti.