Nikdy jsem v praxi fikci doručení nezažil (a vzhledem k DS už asi papírově ani nezažiju), ale jak se vrací obálka? Měl jsem zato, že pošta 11. den vhazuje celou obálku (kromě ústřižku) do schránky. To jako že pošťačka obálku roztrhne, vyjme obsah, hodí ho do schránky a obálku pošle zpět? Navíc ani to by nedokazovalo, že vhodila do schránky a ne do odpadkového koše.
Záleží na druhu písemnosti a jakou variantu doručení správní orgán vyznačí.
U přestupků můsí být písemnost převzata do vlastních rukou, pokud osoba písemnost nepřevezme na místě doručení, tak jí pošta uloží na své pobočce, kde leží těch 10 dní, přitom pošťačka vloží do schránky výzvu k vyzvednutí.
Po uplynutí 10ti dní jí celou i s obsahem vrací odesílateli, nemůže jí vhodit do schránky, jedině v případě, že o to správní orgán vysloveně požádá, což je možné, ale ne v případě správního řízení o přestupku, kde musí být doručena proti podpisu nebo vrácena v tom stavu jak přišla.
Pokud by správní orgán požádal o vhození do schránky, tak se mu vrátí útržek s údaji o uložení a může vypočítat fikci, ale samozřejmě to neznamená, že je adresát informován o obsahu, takže stejné, jakoby to hodila do hazlu
Při správním řízení bych napadal ten postup a chtěl vidět co správní orgán posílal, kde je obálka, co bylo jejím obsahem, což správní orgán nebude moci doložit, protože jí nemá, a tím samozřejmě napadnu i samotnou fikci doručení ničeho.
Pošťačky samozřejmě nesmí otvírat žádné obálky to by porušily řadu předpisů
Zatím jsem viděl ve spisech pouze podepsané doručenky nebo celé, nerozlepené obálky.
V řadě případů klienti převzali nedoručené písemnosti přímo u orgánu, kdy správní orgán obálku před klientem rotrhnul a předal mu proti podpisu její obsah.