Následující neřešitelný problém.
Parkuji na místě, které je v pasportu města uvedeno jako komunikace mezi domy viz. plánek. Na místě, kde jsem parkoval předtím mi někdo propíchl dvě gumy. Je to tedy jediné místo, kam mohu dát kameru a kam vidím z okna. Celý pozemek je veden jako veřejné prostranství - zeleň. Parkoviště ani komunikace není nijak zapsáno v katastru. Parkuji v místě, kde nikomu nepřekážím,
vyznačeno červeně, akorát pár vyjíždějících musí trochu víc zatočit. V daném místě není večer naprosto kde zaparkovat. Mám pořád odpolední. Město nechalo v místě namalovat jen kvůli mě žlutou čáru, avšak naprosto bez souhlasu příslušných orgánu, takže samo uvedlo, že nemá žádnou dokumentaci, čára byla namalovaná protiprávně a tedy neplatí. Argumentovali, že se jedná o veřejné prostranství, proto nebyl nikdo žádán o souhlas. Nyní tam neustále jezdí městapo, fotografuje a vymeřuje 3m. Cesta nemá v žádném případě 6mm šířku. Argumentují: Nedodržení zákazu v jízdních pruzích 3m. Zatím se po helmutovi nikdo neozval.
1. otázka - Jde nějak zjistit, zda se jedná o obousměrnou komunikaci? Jsou pro obousměrnou pozemní komunikaci nějaké požadavky?
2. otázka - Může být parkovací plocha účelovou komunikací i bez prohlášení města? Tzn. není nijak vyznačena v pasportu a město samo uvedlo, že se jedná o veřejné prostranství. Zákon uvádí, že komunikace slouží ke spojení pozemků a nikoliv k parkování vozidel. Není přeci účelovou komunikací všechno kam se dá zajet nebo zastavit autem.
Minulou sobotní noc mi opět někdo propíchl jednu pneu. Z důvodu, že parkovací plocha vyznačená na plánku z katastru zeleně není zapsána v pasportu komunikací a ani není v pasportu vyznačená jako parkoviště, rozhodl jsem se ohlásit městu užívání části veřejného prostranství dle OZV, v souladu se zákonem č. 565/1990 Sb. a zaplatil poplatek dle OZV města a uvedl, že bude užíváno k parkování dvou vozidel a je již upraveno, takže nebude poškozena zeleň. Také se o dané místo budu starat na vlastní náklady, vrátím v původním stavu atd. atd. Oznámil a ohlásil instalaci informačních tabulek P reserve s RZ vozu (nikoliv d.z. IP12) Instalace tabulek byla také ohlášena v souladu se zákonem č. 565/1990 Sb. Až teprve zde se město ozvalo, že se jedná o parkoviště pro veřejné užívání bez nároku pro jednu osobu a že poplatek vrací zpět + žádají odstranění
dopravního značení do tří dnů, nebo to udělají zaměstnanci města (zřejmě bez jakéhokoliv rozhodnutí a předchozí výzvy majiteli) Na dopis jsem reagoval, že věc byla ohlášena a hotovo, ať příště dají razítko a pokud poškodí můj majetek bude vše oznámeno policii a podána žaloba proti nezákonnému zásahu.
3. otázka - Je možné parkovat na veřejném prostranství bez ohlášení dle 565/1990 Sb. a bez zaplacení poplatku pokud se
jedná o pozemní komunikaci?
4. otázka - Je možné parkovat na veřejném prostranství bez ohlášení dle 565/1990 Sb. a bez zaplacení poplatku pokud se
nejedná o pozemní komunikaci?
V této problematice mě hlavně zaujal rozsudek 9 Afs 86/2008 - 89, kdy nájemníci parkovacích míst na veřejném prostranství i přes smlouvu s městem a zaplacení částky ve smlouvě museli na konci roku doplatit 5 mil korun za užívání veřejného prostranství

Ostatní samozřejmě nyní nechtějí respektovat pouze informativní tabulku a i přes to zde parkují. Po nechání lístečku za stěračem s informací, že se jedná o veřejné prostranství v mém užívání hodlám oznamovat věc příslušnému správnímu orgánu a čekat, jak se k tomu postaví. Zvažuji instalaci parkovací zábrany na daném místě.
5. otázka - Může být parkovací zábrana na místě pro parkování překážka v provozu na pozemní komunikaci?
6. otázka - Může město bez rozhodnutí odstranit nějaké zařízení z veřejného prostranství, ačkoliv jeho užívání a instalaci uživatel včas ohlásil? Měl jsem za to, že se pouze zasílá platový výměr.