Vážení,
doplňuji odvolání podané dne XY. Přestupku označeného v předmětném bloku jsem se nedopustil. Je však pravda, že po obvinění z tohoto skutku hlídkou PČR jsem souhlasil s udělením blokové pokuty, a to čistě z pragmatických důvodů, předmětná sankce, byť nespravedlivá, pro mne představuje menší zátěž, než nutnost hájit se ve správním řízení, nést finanční, časové a další náklady spojené s dostavováním se ke správnímu orgánu (vzdálenému xx km od mého bydliště) a po dobu v řádu nejméně měsíců neznat výsledek.
Podle § 94 odst. 4 správního řádu je orgán provádějící přezkumné řízení povinen chránit práva nabytá v dobré víře a i v případě závěru o nezákonnosti přezkoumávaného rozhodnutí přezkumné řízení zastavit, pokud by zrušením rozhodnutí vznikla účastníkovi újma v nepoměru k újmě veřejnému zájmu. Tato norma plně dopadá na projednávanou věc.
Práva plynoucí mi z projednání podezření z přestupku v blokovém řízení jsem nabyl v dobré víře. Jak uvádím výše, jediným důvodem mé ochoty pokutu zaplatit (ve smyslu § 84 odst. 1 zákona č. 200/1990 Sb.) byla skutečnost, že takto měla věc být hned, se známými náklady a konečným způsobem vyřešena. Pokud by mi na místě bylo bývalo sděleno podezření s tím, že věc bude projednána v přestupkovém řízení, mohl jsem se na toto řízení připravit - zdokumentovat situaci na místě, zjistit svědky či další důkazy (např. kamerové záznamy pořízené některým z vozidel), nechat prověřit signalizační zařízení atp. Toto vše by bylo zpětným zrušením rozhodnutí v blokovém řízení zmařeno, navíc by mi byl jistě k tíži dáván onen souhlas s provedením blokového řízení interpretovaný jako souhlas se spácháním skutku. Má pozice pro přestupkové řízení je tak podstatným způsobem zhoršena proti zákonnému stavu, v čemž spočívá újma ve smyslu § 94 odst. 4 správního řádu, která by mi zrušením rozhodnutí vznikla. Naopak újma veřejnému zájmu nevznikla žádná - jistě není ve veřejném zájmu dát podezřelému z přestupku možnost rychlého vyřešení, následně mu ji s odstupem času odebrat a zmařit mu tím efektivní obhajobu.
Z tohoto důvodu navrhuji, aby odvolací orgán odvoláním napadené rozhodnutí o přezkumu podle § 90 odst. 1 písm. a) správního řádu zrušil a s odkazem na § 94 odst. 4 správního řádu přezkumné řízení zastavil.
V Kocourkově dne X. 6. 2017 Sprostý Podezřelý