Tak, konečně jsem se dostal ke spisu a mohu upřesnit, o co šlo. Co je špatné, tak jsem zjistil, že ona osoba blízká udělala chybu č. 4, že se bavila s policajty v rámci podání vysvětlení a naprášila na sebe úplně všechno, co naprášit mohla. I když všem kolem sebe zdůrazňuji, ať se s orgány nebaví a ať mě obratem kontaktují, snaží se tu věc v dobré víře „nic tak hrozného jsem neudělal, nemohou mě přece tak moc potrestat“ vyřešit. Je to marné.

Docela by mě např. zajímalo, na základě čeho byl ŘP zadržen a na základě čeho pak vrácen. Jestli byl zadržen na místě podle § 118b ZPPK policajtem, ale následně podle § 118c(2) ZPPK obratem vrácen úřadem, je to vcelku nadějné i ve vztahu k potenciální sankci hrozící za odmítnutí či ujetí od nehody. Chtělo by to ale vidět příslušné dokumenty, tj. např. úřední záznam policajtů, rozhodnutí o tom řidičáku atp.
V
potvrzení o zadržení není uveden důvod, je tam pouze popis, že se stala nehoda a že osoba blízká odmítla dýchnout. Ve spise je pouze protokol od PČR, kde se píše, že řidičský průkaz byl zadržen. Ve
vyrozumění o vrácení se píše právě o § 118b/c, přesně jak píšete.

Dá se na tom postavit nějaká relevantní argumentace?
Jinak ve vyprávění chybí ještě jedna dosti podstatná věc, a to, zda se dotyčný/dotyčná přiznal/a jednak k řízení, jednak k vědomosti o nehodě (za jistých okolností si třeba ťukance při couvání ani nemusel/a všimnout).
Ano, přiznala se ke všemu.
At se z toho ten 20ti lety prosim pekne hezky posere.
V tomto konkrétním případě se to stalo v noci; osoba blízká zazmatkovala a odjela, ale chtěla se ráno vrátit na místo nehody a dohodnout se s majitelem na uhrazení škody. Mezitím však byla vypátrána PČR, která provedla z mého pohledu nesmyslný (a nejspíše i nezákonný) postup. Doufám, že bude pro onu osobu blízkou dostatečný trest a ponaučení do dalšího života už jenom samotný proces vyšetřování a správního řízení.
Dle mého názoru to na místě není. Rozhodně ťukancem při parkování neporušil nějakou významnou povinnost ZPPk, snad § 5 odst. 1 písm. b) ZPPK, ale to je dost násilné. Prostě špatně odhadnutá vzdálenost či délka vlastního vozu.
Není to úplně ťukanec, celková odhadnutá výše škody je 25 tisíc Kč, přesněji 10 tisíc na vlastním vozidle, 10 tisíc na stojícím a 5 tisíc na dalším, do kterého stojící vozidlo po nárazu vjelo. Musela to být velká rána, i když na fotografiích ve spise není nic vidět, kromě vysypaného zadního skla.
Zmiňované Křečkovo stanovisko:
Jste úžasný, děkuji!