Tak jsem měl tu čest se dnes konečně setkat s dálniční kobrou SuperB:-) Zatím vlastně není co řešit, ale snad se něčeho i dočkám, takže to sem dávám. Musel jsem jim přibrzdit, aby měli šanci mě změřit a pak i zastavit, protože než jsem si všimnul, že se někdo za mnou honí, tak jsem jim omylem ujížděl. Popravdě si nejsem jist, co mají, protože v době, kdy jsem jel cca tak, jak údajně naměřili byli ode mně dost daleko a když se přiblížili na rozumnou vzdálenost, jel jsem dle GPS pomaleji, než mi kladou za vinu. Když už byli dost blízko, jel jsem pouze jako běžný pirát a zastavovali mně v předpisové rychlosti. Dálnice byla prázdná, předjel jsem pouze několik aut (včetně toho jejich), povrch kvalitní, žádné kličky, prostě jízda bezpečná.
2x se mně snažili zastavit bez úspěchu, povedlo se jim to až na 3tí pokus na místě, které jsem i já uznal za bezpečné. Když jsem po zastavení řekl, že bych rád nechal běžet motor, tak mi říká, že asi chci nechat dochladit turbo :-) Vedoucí hlídky si řekl o papíry, pak jsme si vysvětlili, že on je ten, kdo určuje, kde je bezpečné zastavit, ale že je vše OK, protože ač jsem jim nezastavil, tak jsem zjevně nechtěl ujíždět a komunikoval jsem s nima přes okénko, že tam zastavovat nechci a chci zastavit na pumpě. Dokonce chápal, že jedno místo, ač dle něj jistě bezpečné, jsem taky ignoroval, protože to tam neznám a nebylo to hned vidět, že je tam dost místa na bezpečné zastavení. Slušně se mně zeptal, jestli vím, proč mně staví, řekl jsem, že nevím. On, jestli mi to má říkat, já na to, že radši ano. Ptal se, kolik jsem jel, řekl jsem, že nevím, ale bylo to bezpečné. Oznámil jsem mu, že nad rámec svých povinností ho informuji, že si vše nahrávám. Nevadilo mu to.
S tím, co to vedl, jsem lehce pohovořil, jeho řidič nafotil auto a asi i mně. Hezká byla formulace "Asi jste si zapoměl nalepit dálniční známku." :-) Taky se mně ptal, jestli mám pojištění proti pokutám, říkám, že si takové věci řeším sám

Vysvětloval mi, že rychlost byla již moc a že to musí dát do správního řízení a jestli s tím souhlasím. Jiná možnost na výběr nebyla, takže jsem to vzal :-)
Měl jsem v plánu původně nedat hned řidičák, ale spletl jsem si ho s občankou, kterou naopak teď nemám a používám pas :-) Nakonec to ale nevadilo, vrátil mi ho bez pokusů o odebrání a nějakých výhrůžek. Když zjistil, že jsem cizinec a mám adresu mimo ČR, chtěl řešit kauci, ale v klidu jsme si to vysvětlili, že tady žiju a pracuju. Trošku ho mátlo, že mám trvalý pobyt na obecním uřadě v zahraničí a jak to napsat, aby mi to přišlo, ale snad jsme se dohodli, jak to mají adresovat. Druhá adresa z techničáku je neplatná (což jsem neventiloval a jenom jsem řekl, že nevím, jestli by to tam bylo doručeno a že to chci poslat do zahraničí na obecní úřad) a jinou jsem mu nedával. Pak se zeptal, jestli nemám datovou schránku, což mám, ani mu nevadilo, že nemám DS pro FO, řekl, že DS pro PFO stačí, jenom se ptal na její označení.
Vypsal oznámení přestupku, na vše se ptal a ověřoval údaje, vysvětloval mi, že se ptá takto proto, že si to nahrávám, aby bylo vše jasné a srozumitelné. Vysvětlil jsem, že nemám právní povědomí a že to proto nechci podepisovat. Oznámení jsem si nafotil, ač řidič hlídky měl kecy (byl obecně napruzený) a nechtěl mi to nechat nafotit s tím, že když já nejsem povinen to podepsat, tak mi to taky nemusí dát nafotit. Ten co to vedl ho usměrnil, že je to v pořádku. Písemně jsem se nevyjadřoval, kopii jsem nedostal, bloček nebyl propisovací.
Poděkoval jsem, uznanlivě jsem řekl, že jsem spokojen s jeho přístupem, že vše proběhlo korektně a že to není běžné, na což on říkal, že proč by se rozčiloval, že dělá svoji práci a že když já nedělám problémy, tak proč by je dělal on. Na jeho nashledanou jsem řekl, že snad radši ne :-)
Obecně mám z celé akce dobrý pocit, samozřejmě, lepší by bylo, kdybych si je všimnul hned, ale za daných okolností to proběhlo velice korektně a ač nemám příslušníky rád a působí na mně jako červený hadr na býka, tak prostě vše v klídku a pohodě, ze strany toho velitele profesionálně.
Uvidíme, co bude dál, docela mně to zajímá, jak to dopadne

Přikládám fotky jak z focení mého auta, tak z jízdy. Na P4 je označen SuperB v době kdy jsem cca jel, jak naměřili, na P5 jsou blíž a snad vo dostřelu měření, ale to jsem jel už o něco pomaleji.