Ačkoliv to asi tazateli nepomůže, ale loni jsem řešil opravu z povinného ručení a u Allianz narazil na rozumného likvidátora. Nejednalo se o běžné auto, ale na druhou stranu ani o nic, k čemu bych měl přehnaný citový vztah, dostupnost dílů mizerná, druhovýroba téměř neexistující.
Auto šlo do autorizáku, odhad ceny opravy se blížil k půl milionu, pokud bychom měli dodržet servisní postupy. Oprava dle očekávání zamítnuta, ozval se likvidátor a přiznal, že nemá dle čeho určit cenu (tou dobou na prodej v ČR jeden kus, ale také po nehodě), hned avizoval, že by rád předešel nejakým sporům. Vzal jsem tedy nabídky z mobile.de a podobných, vybral jsem relevantní vzorek a vyšla cena, toto jsem likvidátorovi poslal. Za nějak dobu přišla informace o odhadu ceny vozidla, která byla v rozmezí +-5k Kč od ceny, kterou jsem odhadl já.
Auto zlikvidováno jako totální škoda s tím, že zbytek byl vydražen v aukci nějakým pologramotem z Ostravy za přibližně 37k. Tam byla dohoda na pendrek, jelikož aukce provádí nějaký třetí subjekt, který nenese za nic odpovědnost, ale pokud se rozhodnete prodat, musíte se jim nejprve upsat a až později se dozvíte, že auto musí stát na stejném místě, se stejným počtem km. Což úplně nešlo, jelikož servisu se zrovna nechtělo u sebe ten vrak parkovat, když už bylo rozhodnuto, že se oprava provádět nebude. Tedy nastalo dohadování, že auto má najeto o 4km více, tak jsem velkoryse nabídl kompenzaci 12Kč a nakonec se vše vyřešilo.
Jelikož to vše nešlo úplně rychle, zažádal jsem o náhradní vozidlo, většina půjčoven o podobné akci nechtěla ani slyšet, ale nakonec jsem narazil na firmu, která si to s pojišťovnou vyřešila sama a neplatil jsem ani korunu navíc. Nejmenuji, aby to nevyznělo jako reklama, ale případně doplním.
Ve zkratce: Jsem rád, že je to za mnou a určitě jsem na tom nevydělal, na druhou stranu jsem to čekal i horší. Takže pro změnu jeden relativně pozitivní příspěvek.