30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Občanské soužití  (Přečteno 1123 krát)

Keach

• Zobrazit profil
Občanské soužití
« kdy: 25 Srpna 2025, 16:44:39 »

Zdravíčko,

ve zkratce: konflikt v autech, vyběhli z druhého auta 2 dospělí lidé (muž a žena) a začali nadávat. Po mém zatroubení (asi je to naštvalo). Já, vezoucí 2 malé děti a strachem o ně, vystříkl pepřákem z okénka auta a bezeslova jel dál a zdrhal.

Pak mi do datovky přišlo od měšťáků nějaké předvolání, bohužel vždy na datum už v minulosti (například odeslali v pondělí ať se stavím ve středu, ale přečetl jsem si to v pátek). Takže ignorováno. Nyní mi do datovky přišlo toto. Dotyční věří, že mě poznali. Stěžovali si mým rodičům. Já věk 30+.

Rád bych se zeptal na postup, jestli bude lepší tam nakráčet a vše jim odvykládat, jelikož se opravdu cítím v právu, že jsem se bál o život svůj a svých dětí. Ale moje zkušenost s úřady je taková, že nezáleží na pravdě, ale na penězích co můžou z někoho kápnout. A nebo prozatím jim napsat, že odpírám vysvětlení a z toho důvodu se nedostavím?

Nehrozí to větším průserem a neřešit to raději s právníkem?
Díky všem.
IP zaznamenána

Jenyk

• Zobrazit profil
Re:Občanské soužití
« Odpověď #1 kdy: 25 Srpna 2025, 18:12:10 »

Přečtěte si potřebné kapitoly o správním řízení, Vašich právech a o nahlížení do spisu.

https://road-fens.com/category/fsm/
IP zaznamenána

Hugo

• Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 25 Srpna 2025, 18:13:49 »

Kolik dní Vám dali na to ústní jednání? Pošlete zmocněnce pro spis.
IP zaznamenána

pk202

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 25 Srpna 2025, 20:06:21 »

Určitě zajistěte spis, pokud půjdete sám, tak nic neříkejte, budou to na Vás zkoušet, řekněte jim že odpovídat nyní nebudete. Lepší tedy poslat někoho jiného. Bez znalosti spisu nikdy neodhadnete jakou strategii použít.

A hlavně od vstupu do budovy nahrávejte!
IP zaznamenána

AntraX

• Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 26 Srpna 2025, 07:22:48 »

Za mě jasná NO, přečetl bych si toto https://zbrojnice.com/2020/03/02/nutna-obrana-iv-obrana-proti-primo-hrozicimu-utoku/ na zbrojnici je celá série NO a to co linkuju si myslím, že se přesně hodí na váš případ. Pak ještě rozdíl mezi NO a KN https://zbrojnice.com/2020/02/10/nutna-obrana-i-rozdil-oproti-krajni-nouzi-a-uvod-do-problematiky/ a kdyby úřad tvrdil, že žádný útok nebyl tak https://zbrojnice.com/2020/04/06/nutna-obrana-ix-domnela-obrana-proti-neexistujicimu-utoku-putativni-obrana/ S pohledu zákona je jedno, jestli se bráníte holýma rukama, pepřákem čí jinou zbraní, ty pravidla budou stejný.
IP zaznamenána

Fogyn

• Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 26 Srpna 2025, 08:19:56 »

V podobném případě jsem jel naprostou ignoraci a po roce přišlo promlčení....
IP zaznamenána

Keach

• Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 26 Srpna 2025, 09:10:42 »

Jsem pozvaný na začátek příštího týdne. Chápu tedy dobře, že můžu dorazit vyfotit si spis a zmizet s tím, že se vyjádřím písemně?
Ve spisu budou IMHO jen jejich výpovědi /údajně hned potom volali městskou/.  Maximálně kamerový záznam z auta, jak nějakou dobu jedu za nimi.

« Poslední změna: 26 Srpna 2025, 09:55:53 od Keach »
IP zaznamenána

Jenyk

• Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 26 Srpna 2025, 09:54:26 »

To vysvětlování raději smažte. Není tu relevantní

Přečtěte si ty odkazy, které jsem sem dával. Bez jejich znalostí jste kandidát na chyby, ještě by Vás mohly mrzet.

Než se budete ptát, zkuste hledat. Vše tu už bylo mnohokrát napsáno. Šetřete, prosím, čas těch, kteří tu radí ve svém volném čase.
IP zaznamenána

Fogyn

• Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 26 Srpna 2025, 10:31:42 »

Já bych tam rozhodně nechodil - mohlo by dojít ke "ztotožnění". Prozatím vás nikdo nikde neztotožnil a úřad NEVÍ jestli jste "pachatel". Osobně bych udělil plnou moc a ať tam jde místo vás někdo jiný zajistit spis a jinak IGNORACE.
IP zaznamenána

ladin

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 26 Srpna 2025, 11:14:44 »

Pokud to máte nastaveno v hlavě tak, že půjdete na úřad, tam jim to vysvětlíte, oni se plácnou do čela a řeknou aha... tak proboha nikam nechoďte. Jak zde zaznělo, tak buď úplná ignorace nebo přes pověřenou osobu zajistit spis a uklidnit se, že tam je maximálně pohádka z městapa, že u toho sice nebyli, ale někdo jim říkal, že.
IP zaznamenána

Keach

• Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 26 Srpna 2025, 11:43:53 »

Dobře díky moc všem. Dám se do studia těch článků. Ignorace myslíte úplně to ignorovat a ani tam nechodit, nebo jim napsat, že se nedostavím a že využívám práva nevypovídat? Nejspíš se k tomu dopídím studiem, ale ten druhý případ ve mě evokuje, že se chráním před nějakou pokutou z nedostavení se.
IP zaznamenána

Číkus

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 26 Srpna 2025, 12:16:18 »

Účast na ÚJ je Vaším právem, nikoli povinností. Hlavně tam nechoďte osobně.
IP zaznamenána

concorde

• hard core 30kmh.cz
  • V for Vendeta
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 26 Srpna 2025, 12:17:24 »

zažil jsem skoro podobný případ - též jsem nebyl jakkoli ztotožněn na místě, jen pár sousedů mě vidělo ... aniž by tušili o koho jde. Tehdejší milenka udala v nějaké nerozvážnosti moje jméno a proto mě podobným způsobem pozvali na pokec na národní výbor.

nejjednodušší postup - napsat jim datovkou nebo doporučeně něco ve smyslu: soudruzi, nezlobte se, ale nebudu v této věci podávat vysvětlení ani se nebudu účastnit případného správního řízení, což je moje právo, nikoli povinnost. Vůbec netuším v jaké záležitosti mne zvete na návštěvu a tím spíše o tom nebudu s nikým, natož s vámi mluvit. Práci čest, světu mír ...

Riziko že vás předvedou ozbrojené složky je nulové - to by museli mít ti dva co jste jim ukazoval atrapu pepřáku známé na vysokých místech a nebo byste musel být "známá firma"
A komedie pokračuje - i kdyby Vás předvedli, což se samo o sobě taškařice, tak soudružce u stolu řeknete to samé, co jste jim napsal a jdete domů ... A jestli bude venku přede dveřmi sedět protivník (ci) což považuji za nereálné, protože by museli logisticky zmáknout vaše předvedení a jejich pozvánku na národní výbor ...  takže ani nikdo nebude moci říci  - to je ten dareba !

nemají pachatele, není co řešit. odloží to do šuplíku a bude klid.

u mne byla komedie, že si úřad vycucal z prstu že jsem byl na místě ztotožněn, ač to nebyla pravda. to jsem jim dost omlátil o hlavu.
a rodiče ať už nikdy nikomu v té věci nic neříkají ....
IP zaznamenána
Concorde

Mesec

• Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 26 Srpna 2025, 13:35:06 »

Nevím, co bylo příčinou konfliktu, nicméně dle Vašeho popisu to vidím jako "dostal jsem strach, šplíchl ven pepřák a zmizel", bohužel protistrana vás vidí jako " magora a agresora", samozřejmě jste ten daný konflikt vyhrál a oni to neunesli přes srdce.
A to že si stěžovali vašim rodičům, to jen vypovídá o jejich narcismu.

Každopádně tohle bych ignoroval, protože bude se zde opírat tvrzení na tvrzení "hodný vs zlý občan" a pokud oni jsou to nějací "kámoši někoho z radnice", tak se bude víc věřit jim než vám.

Chápu, že máte nutkání to vysvětlovat a obhajovat, leč tahle cesta vede akorát k Vašemu potrestání.
Argument typu "já jsem nechtěl ublížit" zde nemá žádnou váhu.
« Poslední změna: 26 Srpna 2025, 13:37:07 od Mesec »
IP zaznamenána

mcsoap

• Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 26 Srpna 2025, 16:40:51 »

Jen poznatek z praxe, to ústní jednání neprobíhá tak, že vy najednou budete chtít vidět spis. To jsou různé úkony.

Nahlížení do spisu je, že přijdete, prokážete totožnost a je vám předložen spis k nahlédnutí. Během nahlížení si můžete spis fotit, nebo si něco psát, v tom vám nemá nikdo bránit. Dále máte ze zákona nárok na pořízení kopie spisu, to je další úkon o jehož provedení můžete požádat jako účastník řízení. Trvejte na tom, že chcete kopii celého spisu. Pokud je součástí spisu například digitální obsah a úředník se vás zeptá, jestli jste si přinesl flešku, tak odpovídejte, že požadujete kopii spisu včetně všech jeho součástí, nosit flešky není vaše povinnost a pokud se orgán rozhodl mít ve spisu digitální obsah, tak je jeho povinnost vám pořídit kopii toho obsahu. Na první kopii spisu máte nárok zdarma. Také nezapomínejte, že o nahlížení do spisu, nebo o kopii spisu žádáte. Je to žádost. A jako takovou ji může orgán zamítnout, nebo odmítnout formou rozhodnutí. Obvykle to probíhá tak, že vám úředník řekne "to máte blbý," nebo "to nejde" a čeká se, že vypadnete. Vy máte ale jako účastník právo požadovat písemnou formu rozhodnutí o vaší žádosti, s odůvodněním, proč k tomu rozhodnutí došlo a na tom si trvejte. Obvykle to využijete v případě, kdy vám například nechtějí pořídit kopii, protože nemáte flešku, nebo vás nechtějí do spisu pustit, protože tam není úředník, který to vyřizuje, a jakmile začnete žádat o písemnou formu rozhodnutí, tak najednou všechno jde, protože nechtějí, aby existoval paper trail o tom, že vás krátili na právech účastníka.

Kdežto ústní jednání z mojí zkušenosti moc času ani klidu na studium spisu obvykle nenabízí, a radil bych vám řídit se radami zdejších. Prostě odpovíte, že v této věci nechcete vypovídat. Tečka. A to do doby, než vám advokát neřekne jinak, nebo než si sám alespoň stihnete prostudovat spis a rozhodnete se, jak budete na co odpovídat.
« Poslední změna: 26 Srpna 2025, 16:42:56 od mcsoap »
IP zaznamenána