Tolik pozitivního přístupu by mě mohlo zabít. Přestaňte s tím defétismem, o tom tohle fórum není. Funguje to stejně jak u nás, tak v Rakousku.
Tady bych byl opatrnejsi. Ja mam pomerne hodne zkusenosti z prestupkoveho prava jak v CR, tak v AT, a jsou tam velke rozdily (kupodivu, nekdy je to v AT vyrazne horsi!). Na nejake "dukazne prvky" se v AT moc nehraje.
Policie nemusi dodat vubec nic, zadne foto/video nebo zaznam z radaru, jen hlaseni na kusu papiru. Ano, opravdu tohle staci na otravovani obcana, a pokud clovek tuhle situaci podceni, v situaci "slovo dvou polizistu proti slovu jednoho ridice" muze snadno prohrat!
Na druhe strane, se zemskymi spravnimi soudy mam vesmes pozitivni zkusenosti (a tech mam taky dost, protoze v AT je spravni proces jedno-kolovej, pokud sprostej obcan nesouhlasi s rozhodnutim spravniho organu, jde se rovnou na soud). Stalo se mi, ze spravni soudce udelal dokonce "nadpraci" a nasel jeste jasnejsi duvod na shozeni rozhodnuti spravniho organu, nez sem v zalobe napsal ja.
Ale treba ustavni soud je v AT zase spis k smichu. Treba u dotazovani na ridice byla "osoba blizka" ustavnim soudem smetena ze stolu s oduvodnenim, ze kdyz se spravni ogran pta provozovatele vozu kto ridil, jeste nebylo zahajeno konani vuci majiteli vozu, takze si svou odpovedi pritizit nemuze (wft?), a tudiz musi odpovedet i kdyby musel udat jako ridice svou oblibenou tchyni. Ja sam sem jednou chcel ucinit podani na ustavni soud v jednom (dle meho nazoru) jednoznacnem pripade kde by US-CR nezavahal, ale pravnik v AT me zchladil, ze bych to prohral...