30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Stran: 1 ... 9 10 [11] 12

Autor Téma: Dvě prasátka  (Přečteno 54173 krát)

Tačůd

• Zobrazit profil
Re:Dvě prasátka
« Odpověď #150 kdy: 25 Července 2024, 16:29:33 »

Děkuju za odpověď.
Jak může úřad toto napsat, když v žalobě zcela přehledně rozebírám, co porušil a proč? Nu, asi může.
V žalobě právě na judikaturu odkazuji. Nebyl to takový problém, právě na tomto fóru někteří obětaví lidé podobnou žalobu podali, vyhráli a proklestili tak cestu ostatním... 
Jen jsem se bál, jestli jsem někde neudělal nějakou hloupou formální chybu, jako třeba že bych žalobní petit neformuloval dostatečně trefně, zapomněl tam nějaké důležité slůvko, a podobně.

Někteří z vás mi napsali, že pokud mne SO nevyzve k doplnění blanketu, "žalobu mám takřka loženou", a podobně - jste tu? Povedla se mi ta žaloba, nebo mám ještě něco doplnit v replice?

Děkuju
IP zaznamenána

Číkus

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #151 kdy: 25 Července 2024, 16:46:12 »

Správní žaloba je ten text v souboru správní žaloba ke Krajskému soudu Praha - o blanketním odvolání_ANON.doc?

Tam chybí označení žalobce, žalovaného, napadeného rozhodnutí a dokonce i žalobní petit. Nicméně pokud to KS v Praze vzal jako žalobu, tak je asi vše OK.

Já bych navrhoval do repliky napsat ještě jednou, že jste nebyl vyzván k doplnění blanketního odvolání, ale tentokrát nějak srozumitelně. K uhrazení SOP jste ještě nebyl vyzván? Co bylo v průvodním dopisu k vyjádření žalovaného?
IP zaznamenána

Tačůd

• Zobrazit profil
« Odpověď #152 kdy: 25 Července 2024, 17:55:45 »

Označení žalobce vyplývá z majitele datové schránky (i když je pravda, že bych to měl v žalobě napsat, kdo je žalobce). Nicméně, píšu tam Navrhuji,…, a dole jsem se podepsal.
Žalovaný:
„Správní žaloba
proti rozhodnutí správního orgánu: Krajský úřad Středočeského kraje, Odbor životního prostředí a zemědělství, Číslo jednací: ……………….ze dne 25. 3. 2024,“  - myslel jsem, že z toho vyplývá, že žaluju ten orgán. Ale, pravda, i to bych tam měl napsat…
napadené rozhodnutí: tam přece je uvedeno, ne? Číslo jsem ovšem zanonymizoval.
A petit: myslel jsem, že stačí navrhnout, co by měl soud rozhodnout? Musím tam tedy přímo napsat znění výroku, který má soud vydat?

Budu se snažit v odůvodnění být srozumitelnějším… z vašich reakcí mám zpětnou vazbu, že srozumitelnost mi moc nejde, no ale pokusím se…
K uhrazení poplatku už jsem byl vyzván a uhradil jsem ho.
Průvodní dopis přikládám
Díky… 
IP zaznamenána

Ladislav Laker

• -exot-
    • Zobrazit profil
« Odpověď #153 kdy: 25 Července 2024, 20:07:33 »

Předpokládám že vy s tím nesouhlasíte, v replice byste měl vysvětlit proč. To znamená sepsat která zákonná ustanovení dle vašeho názoru úřad porušil.

To v žádném případě nestačí. Takto by to pan Tačůd hladce projel.
Nepostačí uvést která zákonná ustanovení úřad - podle jeho názoru - porušil!!! Musí k tomu zdůvodnit jak úřad postupoval, jak měl podle zákona postupovat, a musí také uvést jaký to mělo dopad - jak byl nezákonným postupem úřadu zkrácen na svých procesních či hmotných právech.

Jak zde bylo už poznamenáno, toto je spíše práce pro advokáta než pro Vás, pane Tačůde. Na opravu televizoru si nejspíš také zavoláte odborníka.
« Poslední změna: 25 Července 2024, 20:20:44 od Ladislav Laker »
IP zaznamenána

stanice35

• Zobrazit profil
« Odpověď #154 kdy: 26 Července 2024, 00:56:15 »

Neměl by soud vyzvat žalobce k odstranění vad, pokud má podání formální chyby?
IP zaznamenána

Urban.

• s
    • Zobrazit profil
« Odpověď #155 kdy: 26 Července 2024, 09:36:33 »

No a když to soud žalobce nevyzve a žalobu zamítne, tak jak by na to měl Tačůd zareagovat? Podat odvolání k NSS?
« Poslední změna: 26 Července 2024, 10:27:25 od urbann »
IP zaznamenána

Číkus

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #156 kdy: 26 Července 2024, 10:38:21 »

urbann> Kasační stížnost k NSS.
IP zaznamenána

Tačůd

• Zobrazit profil
« Odpověď #157 kdy: 01 Srpna 2024, 00:26:23 »

Pane Číkusi, nemáte někde prosím vaši žalobu ke KS v Brně, na základě které pak KS vydal rozsudek  33 A 27/2022-34 (o povinosti správního orgánu vyzvat k doplnění blanketního odvolání)?
Kdybych tuto žalobu použil jako předlohu k mému případu, konkrétně k replice, určitě by pak byla replika kvalitní...
Děkuju
IP zaznamenána

ViktorN

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #158 kdy: 01 Srpna 2024, 07:48:33 »

zdravím Tačůde, těch judikatur bylo víc a ani je moc nepotřebujete, protože prostě povinnost SO vyzvat k doplnění blanketního podání je zakotvena v §37 odst. 3 Spr.Ř. No a pokud chcete k tomu jednu z judikatur, tak posloužím např.: NSS: 1 AS 4/2009-53 „Nemá-li odvolání některou z náležitostí vyplývajících z § 37 odst. 2 a z § 82 odst. 2 správního řádu z roku 2004, je správní orgán povinen postupovat podle § 37 odst. 3 tohoto zákona tak, že pomůže odvolateli nedostatky odstranit nebo jej k jejich odstranění vyzve a poskytne mu k tomu přiměřenou lhůtu.“

Všechny další judikatury (co jsem nalezl) se prakticky zcela shodují. Například velmi pěkná judikatura 52 A 40/2020-84 (kde máte zároveň odkazy na podobné judikatury):
„…Obdobně v rozsudku ze dne 6. 6. 2019, č. j. 7 As 68/2019–33, bod 16 NSS uvedl: „Stěžovateli totiž nebyla řádně doručena výzva k doplnění odvolání, ač taková povinnost správní orgán tíží (viz § 37 odst. 3 správního řádu a judikaturu Nejvyššího správního soudu, např. rozsudky Nejvyššího správního soudu ze dne 6. 3. 2009, č. j. 1 As 4/2009-53, ze dne 29. 10. 2015, č. j. 6 As 292/2014-34, či ze dne 4. 1. 2011, č. j. 2 As 99/2010-67). Např. v posledně uvedeném rozsudku Nejvyšší správní soud uvedl, že: „Lze proto shrnout, že pokud odvolání proti správnímu rozhodnutí nemá některou z náležitostí vyplývajících z ustanovení § 37 odst. 2 a z § 82 odst. 2 správního řádu, je správní orgán povinen postupovat podle § 37 odst. 3 tohoto zákona tak, že pomůže odvolateli nedostatky odstranit nebo jej k jejich odstranění vyzve a poskytne mu k tomu přiměřenou lhůtu. Nepostupoval-li v dané věci správní orgán tímto způsobem, zatížil správní řízení vadou, jež byla způsobilá vyvolat nezákonnost rozhodnutí. Pokud městský soud takto vydané rozhodnutí pro uvedenou vadu nezrušil, rozhodl nezákonně.““

14. Z prvně citovaného rozsudku NSS plyne, že povinnost správních orgánů vyzvat účastníky řízení k odstranění vad podání, resp. k doplnění odvolání tíží tyto správní orgány i za situace, kdy účastník řízení je řádně zastoupen advokátem. V nyní projednávané věci tedy s ohledem na judikatorní závěry NSS nemůže obstát argument žalovaného o tom, že při zastoupení žalobce advokátem, jako osobou znalou právních předpisů, není nezbytně nutné, aby správní orgán vyzýval žalobce, resp. jeho zástupce k doplnění odvolání. Lze jistě souhlasit s tvrzením žalovaného o tom, že osoba s právním vzděláním bude patrně vědět, jakým způsobem je třeba se bránit proti rozhodnutím správních orgánů, avšak s ohledem na již uvedené závěry NSS nelze z této úvahy vyvodit závěr o tom, že v této konkrétní situaci by mohl správní orgán pominout splnění povinnosti uložené mu ust. § 37 odst. 3 správního řádu.

15. Krajský soud rovněž musí ve světle níže uvedené judikatury NSS odmítnout i argumentaci žalovaného v tom směru, že správní orgán netížila povinnost vyzvat žalobce k doplnění odvolání za situace, kdy zástupce žalobce v blanketním odvolání sám avizoval, že toto odvolání blíže doplní ve lhůtě 15 dnů. Obdobnou situaci již řešil NSS v rozsudku ze dne 24. 8. 2017, č. j. 7 As 28/2017-23, bod 17, kde uvedl: „Zbývá doplnit, že na závěru o povinnosti stěžovatele postupovat v souladu s § 37 odst. 2 správního řádunemění nic ani to, že žalobce deklaroval vědomost o nedostatcích svého odvolání a avizoval, že odvolání doplní. Pro řádný průběh odvolacího řízení je nezbytné, aby odvolací orgán případně deklaroval, že nepovažuje odvolání za úplné (obsahující všechny zákonné náležitosti) a v jakém rozsahu je třeba odvolání doplnit. Nelze totiž obecně vyloučit, že odvolatel posléze změní svůj původní úsudek o neúplnosti podaného odvolání a vzhledem k tomu, že mu odvolací orgán nevytkl žádné nedostatky, bude očekávat projednání odvolání v původní podobě. Názor odvolacího orgánu o neúplnosti podaného odvolání bez předchozího upozornění by pak mohl pro něj být nepřípustně překvapivým.“ (Zvýraznění provedl krajský soud). Závěry citovaného rozsudku jsou podle soudu aplikovatelné i na nyní projednávaný případ…“

Domnívám se, že zde máte zahrnuty snad všechny eventuální pokusy o protiargumentaci ze strany SO anásledně jejich shození soudem.

Shodou okolností jsem přesně jsem nyní výhrál u SO2, když SO1 nevyzval k doplnění blanketního odvolání. Bohužel podrobnosti zatím nebudou, protože případ je příliš horký a zatím ještě není vše u konce a jde o hodně. Až to skončí, tak teprve pak to zveřejním…
IP zaznamenána

Tačůd

• Zobrazit profil
« Odpověď #159 kdy: 01 Srpna 2024, 08:07:28 »

Moc děkuju.
Ono, judikatur je dost shrnuto i v tom rozsudku, ke kterému Číkuse prosím o to, jak vypadá žaloba. Zkrátka, argumentů je dost, ale mně šlo čistě o to, abych měl tu žalobu dobře po formální stránce.
IP zaznamenána

ViktorN

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #160 kdy: 01 Srpna 2024, 08:26:46 »

nemusíte to mít dokonalé. On by na to měl soud skočit sám, protože je to snadná práce a tím vše ostatní padá.
Stačí když stručně napíšete, že Vás nevyzvali, ocitujete judikatury a konec. :-)

Když by si Číkus dovoloval (jinými slovy byl na dovolené a neukázal se tady), tak mi pošlete soukromou zprávu a já Vám se žalobou večer pomůžu.
IP zaznamenána

Tačůd

• Zobrazit profil
« Odpověď #161 kdy: 01 Srpna 2024, 08:43:19 »

Jste moc hodný. Myslím ale, že si vezmu rain-check :-) Neboli, tohle zvládnu, jak píšete, a pomoc se bude hodit ještě někdy příště...
A taky, žaloba už je podaná... a repliku už jsem nakonec taky musel poslat, abych dodržel termín. Napsal jsem tam, co jste mi nyní i potvrdil.   Poslal jsem repliku datovkou půl hodiny po půlnoci - snad to ještě přijmou. Jestli ne, není to asi stěžejní.  Myslel jsem právě, že kdyby v té žalobě bylo něco zásadního, co jsem opomněl, připojil bych dodatečně k replice ještě doplněk... 
Ale nechci mrhat vaše síly a dobrotu - někdy se ještě budou hodit :-)
IP zaznamenána

Číkus

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #162 kdy: 01 Srpna 2024, 09:03:49 »

Pane Číkusi, nemáte někde prosím vaši žalobu ke KS v Brně, na základě které pak KS vydal rozsudek  33 A 27/2022-34 (o povinosti správního orgánu vyzvat k doplnění blanketního odvolání)?
Kdybych tuto žalobu použil jako předlohu k mému případu, konkrétně k replice, určitě by pak byla replika kvalitní...
Děkuju

Správní žaloba, vyjádření žalovaného, replika, rozsudek.
IP zaznamenána

Tačůd

• Zobrazit profil
« Odpověď #163 kdy: 03 Září 2024, 11:14:11 »

žalobu jsem vyhrál. v příloze.
IP zaznamenána

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil