Ic81: Děkuji. Právník, specializující se na stavební právo, zatím nebyl v této fázi aktivován, ale počítáme s tím, že na něj bude muset dojít, pokud celá věc neskončí potvrzením rozhodnutí SO1 Krajem a ti ............... se budou chtít ještě i soudit.
ax: Ty studie musely vzniknout až na základě námitek sousedů, jinak by je SÚ nevyžadoval. Vzhledem k podloží a poměru zastavěné a nezastavěné plochy bychom ze zákona nemuseli ani řešit jímání dešťové vody, to byla jen naše dobrá vůle a snaha vyjít vstříc. Kraji se zkusím semtam připomenout, děkuji za tip. Trochu mě ale děsí, co píšete dále - měl jsem za to, že veškeré námitky musí účastníci řízení přednést již místně příslušnému SÚ a kraj už jen posuzuje, jak se s nimi podřízený orgán vypořádal, případně zda je jeho rozhodnutí formálně zcela v pořádku (neopomenutí některé z možných dotčených stran atp.). Tedy že žádné další nové námitky již v této fázi nejsou přípustné. Pokud ano, tak to potěš koště...

Aby toho nebylo málo, vypadá to, že "prostistrana" je buď študovaná nebo již právní pomoc aktivně využívá. Přišli prý totiž ještě s tím, že člen jejich domácnosti má věcné břemeno doživotního užívání nemovitosti a jako takový chce, po skoro roce od začátku řízení být veden jako účastník. Takže SÚ se teď ještě bude vypořádávat s tímto a postoupení KÚ se teda zase ještě zdrží.
Já už jsem teď přesvědčen, že sousedé od samého začátku byli rozhodnuti nedopustit, aby na sousedním pozemku stálo cokoliv nového. Normální lidi by řekli, za jakých podmínek/změn v projektu jsou ochotni nás zkousnout, ale nijak se v tomto směru nevyjádřili. Prostě přístup "my už bydlíme a vy si polibte". A to ve mně ještě hlodá červíček, jestli jsem si ještě víc nenakálel do bot tím, že to zde takhle publikuju, i s poměrně jednoznačnými detaily - jestli sem třeba náhodou někdo z nich nechodí a teď se královsky nebaví, jak se mu daří dělat mi pakárnu...

Ještě bych se chtěl zeptat - má případná soudní žaloba z jejich strany odkladný účinek na započetí/dokončení stavby? Něco jsem si k tomu hledal na netu, ale žádný jednoznačný závěr jsem nedohledal, jak to tak bývá...