Co je u nas moralne vetsi precin a proc? Zalezi na tom, zda se stane nehoda a proc?
Dam si 2-3 piva, coz pri mem treninku a hmotnosti znamena, ze stale dobre vim, co delam. Sednu vedome do auta, jedu opatrne a snazim se na sebe neupozornovat.
Dam si 10 piv, jsem zcela mimo, napady mam neuveritelne, sednu za volant, nekontroluju se a riziko pruseru je radove vyssi.
Pokud se budeme bavit o prekazce nahle, ktere bych se ovsem strizlivy vyhnul. Pokud jsem po 10 pivech tak mimo, ze nemam racionalni usudek a presto sednu do auta a pojedu na benzinku pro cigarety, tak proste nemam racionalni usudek a co je moralni nebo ne je mi v tu chvili celkem jedno. Chyba 100% na me strane v pripade nehody.
Pokud si dam 2-3 piva a myslim si ze vim co delam, sednu za volant a vbehne mi nekdo pod kola, je to opet 100% moje chyba, protoze po 2-3 pivech jsou ty reakce a vnimani proste omezeny, bez ohledu na to jak se zrovna clovek citi. Tohle se mi zda vice nemoralni, jelikoz ridic nemel zastren usudek intoxikaci (pokud byl schopen racionalne uvazovat, jak pisete).
Pokud si dam 2-3 piva, situace shodna jako predchozi odstavec, ale prekazce se vyhnu, nevidim nikde zadny problem.
Pokud se bavime o intoxikaci, pokud si dam rano kafe a vyjedu, nekdo mi vbehne pred vuz (opet prekazka nahla ktere bych se za normalnich podminek ale dokazal vyhnout), ci to bude chyba v pripade srazky vzhledem k intoxikaci kofeinem? Pokud si dam 20 kafi, 5 cernych caju a 48 hodin jsem nespal, mota se mi hlava, je mi vazne zle a presto vyjedu ve stavu neschopnosti jakekoliv reakce (stav je shodny s vysokou intoxikaci alkoholem, vim o cem mluvim), pak mi nekdo vbehne pod kola a ja ho srazim. Ciste moralne .. ci to byla chyba? Aji bez alkoholu.

edit: pokud jsem to napsal nesrozumitelne tak se omlouvam, teprve 2. kafe ...