30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Odtah - stání na parkovišti bez platné TK  (Přečteno 1923 krát)

hadic

• Zobrazit profil
Re:Odtah - stání na parkovišti bez platné TK
« Odpověď #30 kdy: 23 Dubna 2019, 13:34:02 »

Neměl jsem teď týden čas to řešit a mezitím přišel od opičáků liebesbrief. První oficiální vyjádření k odtahu, takže nakonec to svalili na blokový čištění a vrak by měl být ze hry venku a už to na něj nemůžou svalit, pravda?

Mám tam jít zítra (dopis je doma od čtvrtka ale já jsem se k němu dostal až včera večer proto se omlouvám že jsem ho sem nemohl dát dřív) a předpokládám stejnej kafemlejnek jako dosud - "zaplať póvle". Taky budu jednat na základě ověřené plné moci za majitele (tátu)

Takže se tedy asi soustřeďme na to čištění a co je v dopise tak všechno sedí - 27.3 bylo čištění a značky byly správně s předstihem postavený. Na 2.4 však žádný značky nikde nebyly.
IP zaznamenána

hh

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #31 kdy: 23 Dubna 2019, 16:29:18 »

Rýsuje se to hezky, z toho by ještě mohlo být dost legrace. Jinak informace na fóru jsou, stačí je poskládat

- předvolávat si kohokoliv MP k podání vysvětlení může, když ji to baví, standardní řešení je ignore
- přestupek by řidič spáchal jen kdyby tam zaparkoval v době umístění značky, a dát mu za to pokutu by šlo jen pokud by se přiznal nebo by mu to SO prokázal (a pak by se zároveň asi řešilo řízení polovraku bez TK) - zde ale zřejmě ani sama MP nepochybuje, že tam to auto stojí dlouhodobě, tak řešení přestupku vůbec nedává smysl
- spojování „vyřízení přestupku na služebně“ s možností auto vyzvedout svědčí o ztrátě soudnosti autora dopisu/šablony, ale v této podobě bych to zatím nerozpitvával, spíš bych otestoval, zda a jakým způsobem budou vyzvednutí auta bránit, pokud by se provozovatel na nějaké vyřizování neexistujícího přestupku vybodnul a jen chtěl zpátky auto

Asi bych napsal vlastníkovi komunikace (tj. zřejmě obci), z jakého důvodu údajně podle § 19b PozKom odtáhli auto v době, kdy žádné čištění ani jiné omezení podle § 19a neprobíhalo, a ať ho koukají co nejrychleji vrátit, kopii dopisu od MP můžete přiložit. Třeba z nich vypadne, že to nebyla jejich akce, a MP se pak vrátí k verzi vrak.
IP zaznamenána

hadic

• Zobrazit profil
« Odpověď #32 kdy: 23 Dubna 2019, 17:19:21 »

Ano, právě tu strategii nevypovídání jsem u čištění použil minulý rok, a jen jsem pak ještě k tomu dodal (jak se ptají jestli k dané věci mám ještě co říct) že auto na místě parkuje nejméně od listopadu čímž jsem je odzbrojil a pokuta nebyla :) Letos je to tedy stejný případ, řidiče samozřejmě znám ale podle LZPS odmítám vypovídat.

A k tomu že by to pak znovu převrátili na vrak, to už ale nejde ne? Jednou se přiznali že auto odtáhli kvůli údajnému čištění a hotovo.

Přemýšlím dopředu a čeho bych chtěl dosáhnout - nechat si opravit lak z městský kasy což bude mít za následek že pak půjdou opičky na kobereček, a jak píšeš v předchozím postu - bude to pak nějakou dobu smrdět :) To znamená že na ně bude potřeba svalit nějakej promáčklej blatníček a to zase nepůjde když si auto teď odvezu sám na podvale.
IP zaznamenána

hh

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #33 kdy: 23 Dubna 2019, 17:26:57 »

No až jim poteče do bot, tak logicky zváží možnosti a jednu si vyberou - a ta s návratem k verzi vrak je lákavá, o současném dopisu prostě prohlásí, že se spletli. Jestli si to chcete pojistit, tak by to ještě nějaké potvrzení, že to opravdu bylo v souvislosti s čištěním, z nich chtělo dostat, aby už nemohli uhnout. Chystáte-li se na průzkumný pokus o vyzvednutí auta bez zaplacení „přestupku“, tak se to třeba povede při jednom.
IP zaznamenána

hadic

• Zobrazit profil
« Odpověď #34 kdy: 12 Května 2019, 10:58:00 »

Tak, protože se od té doby už nic nedělo, jdu si psát s městem :) Začnu zlehka, chci nasbírat důkazy. Tak jsem sepsal jednoduchou žádost o informaci:

Kód: [Vybrat]
Źádost o podání informace dle zákona 106/1999Sb. - Omezení provozu na pozemní komunikaci v majetku města XXX

Žádám o informaci, zda (případně jakým způsobem) byl dne 2.4.2019 omezen provoz v ulici Parkovací v XXX.

Děkuji za rychlou odpověď.

Zítra to dám na podatelnu :)
IP zaznamenána

hadic

• Zobrazit profil
« Odpověď #35 kdy: 27 Června 2019, 11:33:51 »

Tak a máme tu vyjádření města - celkem očekávaná odpověď v náš prospěch...

Co tedy dál? Už tam auto stojí nějakou dobu tak ho chci zpět, vznikla mi újma že jsem jej nemohl používat, platím zbytečně pojistku (část pojistného zpět?) a mám podezření že s autem bylo při odtahu nešetrně zacházeno a nejspíš poškrábali lak nebo disky.
IP zaznamenána

hh

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #36 kdy: 27 Června 2019, 14:05:15 »

Už si nepamatuju detaily a jsem líný vlákno, ve kterém jste dávkoval informace (a desinformace), postupně celé studovat, tak nás prosím uveďte do děje.

Auto je za nějakou branou resp. někdo ho hlídá? Zkoušel jste zda jej vydají dobrovolně? V dopisu od MP čtu, že podmiňují vydání auta „vyřízením“ přestupku, tak bych trval na tom, že jsem žádný přestupek nespáchal a pokud si oni myslí opak, tak fajn, ale v tom případě ať to taky prokážou (těžko bude občan prokazovat, že přestupek nespáchal, nota bene když proti němu žádné řízení nebylo zahájeno).
« Poslední změna: 27 Června 2019, 14:13:06 od hh »
IP zaznamenána

hadic

• Zobrazit profil
« Odpověď #37 kdy: 28 Června 2019, 14:45:28 »

Rozumím, informací je zde hodně, a jsou rozházené, proto všechno v bodech shrnu

-Auto stálo na veřejném neplaceném parkovišti (na sídlišti) s propadlou TK (cca 1,5 roku) avšak s platnou pojistkou
-Při blokovém čištění dne 27.3. si ho MP všimla, dali lístek, přesunuli, pod autem vyčistili. Jako slušný občan jsem s nimi chtěl domnělý přestupek vyřešit tak, že vozidlo na místo zaparkoval neznámý řidič ještě před umístěním značek zákazu zastavení. Vzhledem k arogantnímu chování MP jsem odešel s nepořízenou a nechal to poslat do správního řízení
-O týden později 2.4. bylo auto odtaženo na příkaz MP do areálu technických služeb
-Při osobním jednání mi nebyli schopni jasně sdělit proč auto odtáhli (možná to byl vrak, možná to bylo v rámci čištění) ale vydání auta podmiňovali zaplacením pokuty za blokové čištění + poplatek za odtah. Odešel jsem tedy znovu s nepořízenou
-Následně přišel dopis kde se o vraku již nic nepíše. Jednoznačně se vyjádřili, že "dne 2.4.2019 bylo v rámci blokového čištění ... vozidlo odstraněno z pozemní komunikace"
-Na základě této informace jsem se tedy zeptal dle infz na městě jestli opravdu toho dne probíhalo na té ulici nějaké dopravní omezení, přičemž odpověď zní že neprobíhalo

Auto není za branou. Lze s ním odjet. Mám ale od MP nahranou instrukci že dokud nevyřeším přestupek, auto si vzít nemůžu. To stejné zmiňují i v dopise. Proto tam auto teď hnije v kopřivách, a jak jsem říkal, mám podezření, že na něm vznikla škoda nešetrným zacházením. Pokud by se moje obavy naplnily (fotodokumentace aktuálního stavu, poškrábaný lak nebo disky) tak chci náhradu škody. Kdo je potom za škodu zodpovědný? Technické služby?
IP zaznamenána

hh

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #38 kdy: 29 Června 2019, 10:19:29 »

Nechme zatím stranou variantu, že MP vyhodnotí situaci a začne o odtahu tvrdit něco nového. Objektivně se věc má tak, že o odtahu podle § 19b PozKom nerozhoduje strážník, ale vlastník komunikace. Stejně tak odtah vraku podle § 19c PozKom provádí ve finále vlastník, ale tam je to procesně komplikovanější, navíc jestli provozovatel nedostal výzvu, kterou příslušný § předvídá, o variantu vrak zřejmě nejde.

Strážník ale může rozhodnout o odstranění vozidla neoprávněně stojícího na vyhrazeném parkovišti (§ 27 ZPPK, k řešenému případu irelevantní) a vozidla tvořícího překážku provozu (§ 45 ZPPK). Pravomoc podle § 45 mají fízli tendenci vykládat extrémně široce, překážkou prý je každé auto, které stojí v rozporu s předpisy (i tam, kde provozu objektivně nijak nevadí, např. bez kotouče na IP13b).

Mezi oprávněním vlastníka komunikace podle § 19b PozKom a oprávněním strážníka podle § 45 ZPPK může být překryv. Je-li řádně opatřením obecné povahy naplánováno čištění, umístěno s předstihem značení, a v době čištění tam auto zavazí, lze připustit, že jde o překážku provozu (sice tedy nepřekáží provozu obecně, jen toho čistícího stroje, ale budiž) a o odtahu může kromě vlastníka (resp. jím pověřené osoby) rozhodnout i strážník. V praxi asi s řidičem odtahovky obvykle jezdí strážník, i když by nemusel, zřejmě především aby ty případy zdokumentoval pro následné řešení souvisejících přestupků. Rozhodne-li pak o odtahu strážník a je-li vlastníkem komunikace ta samá obec, která je i zaměstnavatelem strážníka, může být nejasné, zda rozhodoval podle § 45 ZPPK jako strážník, nebo podle § 19b PozKom jako pověřený zaměstnanec vlastníka.

Ve vašem případě se ale z toho, jak to popisujete, stalo něco hodně divného. Podle dopisu od MP jednak chtějí vysvětlení (potažmo vyřešení) k přestupku ze dne 27.3.2019, ale mimo to vám oznamují, že vozidlo bylo zároveň postupem podle § 19b PozKom odtaženo dne 2.4.2019. Z nějakého důvodu ale tyto 2 různé události asi souvisí, protože vyřešením přestupku z 27.3. je podmíněno vydání auta odtaženého 2.4. Z dopisu exlicitně neplyne, kdo přesně auto odtáhnul, ale nepřišel-li jiný dopis od obce, vypadá tato část dopisu trochu jako oznámení podle věty poslední § 19b odst. 1 PozKom.

Nechci spekulovat, ale vypadá to trochu jako msta. Opičákům asi začalo po vaší návštěvě být líto, že toho 27.3. to auto jen nadzvedli resp. přesunuli o kus dál, když ho mohli odtáhnout kamsi do areálu technických služeb. No a dostali výborný nápad to udělat dodatečně.

Z hlediska další taktiky - především je třeba zjistit, kdo přesně a za jakých okolností o odtahu rozhodl. Asi bych to zkusil zjistit nejdřív neformálně, např. od těch odtahovačů, kterým to stojí na dvoře. Taky můžete vznést dotaz na Policii ČR, které podle § 19b odst. 1 měl být odtah také oznámen (přičemž i informace o tom, že k takovému oznámení nedošlo, je zajímavá). Pak může následovat stížnost, případně správní žaloba o určení nezákonnosti zásahu, nebo teoreticky i trestní oznámení, i když ohledně toho posledního doporučuji zdrženlivost, rozhodně bych ho nedával naslepo, ne jako způsob získání informací.

Ohledně škody - obávám se, že dopis, resp. ústní pokyn, podle kterého si můžete auto vyzvednout po vyřešení přestupku, je z hlediska příčinné souvislosti k vzniku následných škod na autě slabé. Každopádně nejdřív musíte vědět, kdo nechal auto odtáhnout a zda šlo o výkon veřejné moci (od toho se odvíjí, zda by šlo případný nárok uplatnit normálně podle OZ, nebo zvláštním postupem podle OdpŠk) a pak teprve řešit následky. Pokud fakticky vyzvednutí auta nikdo a nic nebrání, tedy vlastně jste byl tím dopisem uveden v omyl, zřejmě se ztrácí tzv. adekvátní příčinná souvislost mezi oběma akty (nezákonným odtahem a sdělením, že auto lze vyzvednout až po vyřešení přestupku) a musel byste škodu uplatňovat z obou věcí zvlášť - a z té druhé by to bylo složité.
IP zaznamenána

hh

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #39 kdy: 05 Srpna 2019, 14:05:55 »

V případu bylo zjištěno, že MP ví, že auto odtáhla D+6 (D = den blokového čištění), ale neví proč, oficiálně sdělený důvod zní „muselo tam být něco dalšího“, což bylo náledně spekulativně rozvedeno tak, že buď probíhalo dočišťování, nebo auto překáželo popelářům, nepovedlo se ověřit, zda má platné POV, a taky že si na něj stěžovali obyvatelé tamního sídliště. Jediné, co kromě D+6 ví MP jistě je, že nejde o vrak. Naopak jakýsi nepodepsaný a nedovyplněný protokol, kterým disponuje s.r.o., která odtah realizovala, uvádí jako datum odtahu den D a u obrázku, do kterého mají být označeny existující závady, je vepsáno „vrak“.

Zatím to na mě působí tak, že MP se řídí heslem nejdřív střílet a pak se ptát, tedy nejdřív odtáhnout a pak případně vymyslet proč. Což samozřejmě není kompatibilní s pravidly výkonu jim svěřené pravomoci, ale není to ani nijak překvapivé. Nicméně byla jim velkoryse poskytnuta lhůta k tomu, aby dali hlavy dohromady a označili konkrétní důvod odtahu a jeho právní základ.

To be continued ...
IP zaznamenána