30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Odtah - stání na parkovišti bez platné TK  (Přečteno 1934 krát)

hadic

• Zobrazit profil
Odtah - stání na parkovišti bez platné TK
« kdy: 02 Dubna 2019, 15:42:02 »

Zdravím, odtáhli mě auto z parkoviště. Nemělo platnou TK, mělo platné povinné ručení.

Po telefonickém dotazu na městapo mi bylo sděleno, že je auto vrak protože nemá TK, a proto bylo odtaženo.

Mají na to právo? Může být jediným důvodem odtahu propadlá TK? S autem v době bez TK nikdo nejezdil.
IP zaznamenána

gumidos

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
Re:Odtah - stání na parkovišti bez platné TK
« Odpověď #1 kdy: 02 Dubna 2019, 15:55:28 »

Platnost či neplatnost TK na to nemá vliv. Mělo by to být dle 13/1997.
Zákon 13/1997 - § 19 odst. 2 g) - je zakázáno odstavovat silniční vozidlo, které je pro závady v technickém stavu zjevně technicky nezpůsobilé k provozu na pozemních komunikacích a obnovení způsobilosti by si vyžádalo výměnu, doplnění nebo opravu podstatných částí mechanismu nebo konstrukce silničního vozidla (dále jen „vrak“).

Definice vraku tedy není splněna tím, že "auto nemělo TK".
IP zaznamenána

kdo

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 02 Dubna 2019, 15:58:44 »

V této oblasti nemám žádné reálné zkušenosti, ale mám za to, že vozidlo z pozemní komunikace takto jednoduše s konstatováním, že jde o vrak, odtáhnout nelze. Pokud ale ono parkoviště není pozemní komunikací, může municipalita postupovat podle zákona o odpadech. V takovém případě byste teď měl dva měsíce na vyzvednutí vozidla. Po uplynutí této doby může nechat úřad vozidlo na Vaše náklady zlikvidovat.

EDIT: Viz § 37 zák. č. 185/2001 Sb.
« Poslední změna: 02 Dubna 2019, 16:02:51 od kdo »
IP zaznamenána

hadic

• Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 02 Dubna 2019, 17:08:09 »

gumidos: Tenhle paragraf nesplňuju (tedy auto je pojízdné). Jen aby si ten výklad nepřeložili právě tak že je auto nezpůsobilé právě kvůli propadlé TK... Maximální zjevnou závadu mohli při ohledání zjistit (pokud by se řídili tímhle paragrafem) podhuštěný gumy protože je auto na letních a přes zimu tedy nejezdí. Technická skončila tedy někdy v zimě.

kdo: Pozemní komunikace to je, zrovna jsem to kontroloval na katastru.

Ještě mi do telefonu opičák řekl, že to je jak kvůli té technické, tak i kvůli blokovému čištění. Nicméně auto bylo odtaženo dnes nebo včera ale blokové čištění probíhalo minulý týden a to vyřešili pozdravem za stěrač. Pro mojí obhajobu - měl jsem snahu odjet ale večír den před čištěním jsem zjistil že je vybitá baterka, tak jsem jí na noc doma nabil, a ráno už tam byl pozdrav. Tak jsem baterku dal na svoje místo a odešel s klidným srdcem domů :) A opravdu jsem se nespletl, auto odtáhli v jiný den než probíhalo číštění

Moje otázka ale teď hlavně zní - jak s nima zítra jednat?
« Poslední změna: 02 Dubna 2019, 17:10:14 od hadic »
IP zaznamenána

hadic

• Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 02 Dubna 2019, 23:26:10 »

Dost jsem toho o odtazích vyčetl na fóru a vypadá to, že budu muset zaplatit (poplatek za odtah, ne pokutu), a až potom to od nich tahat zpět přes úřad, je to tak? S městapem určitě řeč nebude. No nicméně bych stejně prosil nějaký rady jak s nima jednat když jsem k tomu touhle okolností donucen...
IP zaznamenána

gumidos

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 03 Dubna 2019, 09:37:25 »

Nejdříve propadlá technická- teď hovoříte o blokovém čištění, zítra přijdete zase s něčím novým?
Zjistěte, co jste skutečně měl porušit a bylo důvodem odtahu.
IP zaznamenána

hadic

• Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 03 Dubna 2019, 10:25:31 »

O to mi právě jde. Zjistit dnes důvod, ale protože měšťáci bývají... řekněme... jednodušší, a já jsem nucen s nimi chtě nechtě přijít do styku, tak se ptám jak s nimi jednat? Právě že ani po telefonu mi nebyli schopni říct za co bylo auto vlastně odtaženo týden po blokovém čištění byť se na to čištění (také krom TK) odvolávali.

Existuje u nich něco jako spis? Lze zjistit na základě čeho (bonz, vlastní iniciativa) jednali a získat fotodokumentaci nakládky? Tu prý dělají aby se kryli v případě nařčení z poškození vozu.
IP zaznamenána

mch

• Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 03 Dubna 2019, 10:41:58 »

Nejdříve propadlá technická- teď hovoříte o blokovém čištění, zítra přijdete zase s něčím novým?
Zjistěte, co jste skutečně měl porušit a bylo důvodem odtahu.
O to mi právě jde. Zjistit dnes důvod, ale protože měšťáci bývají... řekněme... jednodušší, a já jsem nucen s nimi chtě nechtě přijít do styku, tak se ptám jak s nimi jednat? Právě že ani po telefonu mi nebyli schopni říct za co bylo auto vlastně odtaženo týden po blokovém čištění byť se na to čištění (také krom TK) odvolávali.

Existuje u nich něco jako spis? Lze zjistit na základě čeho (bonz, vlastní iniciativa) jednali a získat fotodokumentaci nakládky? Tu prý dělají aby se kryli v případě nařčení z poškození vozu.

nevim kde jste, ale v Praze je s tim obrovsky problem a ze by chodili mestaci a odtahovali jen tak z pleziru vraky, to se proste nedeje. Normalni je ze mestak nahlasi na MU, MU vyzve majitele ke zjednani napravy, pokud majitel nevyresi, muze MU naridit odtah, pokud je ovsem majitel kontaktni, jinak nastava cirkus se soudem - musi se ustanovit opatrovnik atd, takze cele je to beh s kontaktnim majitelem na min. 4 mesice nez prijede odtahovka ... to smrdi 'osobnimi duvody' ci jinou klasifikaci nez ze by to byl vrak ... MU ma mit veskerou dokumentaci, takze mestaky nereste, jdete rovnou na urad pod ktery spadaj mestaci ...
IP zaznamenána

2M

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 03 Dubna 2019, 18:11:37 »

O to mi právě jde. Zjistit dnes důvod, ale protože měšťáci bývají... řekněme... jednodušší, a já jsem nucen s nimi chtě nechtě přijít do styku, tak se ptám jak s nimi jednat?

Chce to mít v ruce něco konkrétního.. kdo nařídil odtah a proč.. ale podle toho co píšete to vypadá na neoprávněný odtah a tak by jim asi šlo poslat výzvu aby auto ihned vrátili.

A jestli si to auto půjdete vyzvednout tak si hlavně rozmyslete jak ho odtamtud dostanete.. když má prošlou STK tak vás hlavně nesmí napadnout do něj sednout a odjet.
IP zaznamenána

hadic

• Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 03 Dubna 2019, 19:21:35 »

Tak jsem se od nich zrovna vrátil. Debatovali jsme dobrou půlhodinku, k mýmu údivu nešlo již o žádný arogantní "zaplať ovce" ale spíš taktiku "my jsme tví kamarádi, zaplať, a zbytek zametem pod koberec"

Nechci být teď extra konkrétní, to mi asi rozumíte, ale chápu že detaily jsou potřeba pokud od vás žádám pomoc...

Nebyli mi schopní sdělit přesnou právní úpravu na základě čeho to odtáhli. Jednou protože to je vrak a jednou zase že se to odtáhlo ještě v rámci čištění (na dotaz proč až týden po čištění mi bylo odpovězeno otázkou "takže kdybysme to odtáhli v ten samý den tak je to podle vás lepší?") A při dotazu na vrak mi bylo sděleno že podle ohledání auto splňovalo podmínky vraku tím, že má již delší dobu propadlou technickou a podhuštěnou pneumatiku. Načež ale uznali, že jinak je auto v pěkném stavu a nic mu nechybí. "Takže jste to odtáhli protože je to vrak?" "Zatím vozidlo jako vrak neevidujeme"

Hádám nečekali že se někdo přihlásí, proto jej nejdřív odtáhli, a až potom chtěli rozjet mašinerii kolem vraku a likvidace. Tak to na mě celé působí... Úřad ještě nic o případu neví.

Ohání se všehovšudy třema zákonama - 185/2001 o odpadech, 361/2000 o provozu na pozemních komunikacích a 13/1997 o pozemních komunikacích. A prý je jedno na základě jakýho zákona bylo auto odtažený

Citace
Chce to mít v ruce něco konkrétního.. kdo nařídil odtah a proč.. ale podle toho co píšete to vypadá na neoprávněný odtah a tak by jim asi šlo poslat výzvu aby auto ihned vrátili.
tak se do toho motali při osobním jednání že ho fakt odtáhli "jentak že si mysleli že je to vrak" a teď se diví že se někdo zajímá...
IP zaznamenána

2M

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 03 Dubna 2019, 22:48:27 »

Jednou protože to je vrak a jednou zase že se to odtáhlo ještě v rámci čištění (na dotaz proč až týden po čištění mi bylo odpovězeno otázkou "takže kdybysme to odtáhli v ten samý den tak je to podle vás lepší?")

Při čištění mají po skončení auto vrátit na místo.
Podle vašeho popisu to vypadá na neoprávněný odtah.. asi bych trval na sdělení důvodu proč auto odtáhli a na vrácení auta na místo.

Píšete "u nich" a "od nich", ale nevíme kdo jsou "oni".. předpokládám že strážníci (MP) a tak by se to řešilo s úřadem pod který ta MP spadá..
nejsem si moc jistý jak to přesně formulovat..
ale asi bych napsal žádost o sdělení kdo nařídil odtah a z jakého důvodu
a výzvu k vrácení vozu s tím že jinak budu nucený dát trestní oznámení pro krádež.
IP zaznamenána

kdo

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 03 Dubna 2019, 23:14:02 »

Podle zák. 361/2000 Sb. to být nemohlo, ten v tomto ohledu nedává MP příslušná oprávnění, pokud vozidlo netvořilou překážku provozu. Jelikož šlo o pozemní komunikaci, je relevantním zákonem 13/1991 Sb. jakožto speciální právní úprava, a nikoliv zák. 185/2001 Sb.

Jenže prošlá StK a prázdná pneu jaksi nenaplňují podstatu § 19(2)(g) zák. 13/1991 Sb., takže provedení odtahu, pokud k němu došlo skutečně nikoliv z důvodu blokového čištění, bylo nezákonné.
IP zaznamenána

hh

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 04 Dubna 2019, 00:23:28 »

Tak jsem se od nich zrovna vrátil. Debatovali jsme dobrou půlhodinku, k mýmu údivu nešlo již o žádný arogantní "zaplať ovce" ale spíš taktiku "my jsme tví kamarádi, zaplať, a zbytek zametem pod koberec" [...]Úřad ještě nic o případu neví.
No a jaký je tedy závěr? Když vám ti nearogantní kamarádi fakt pomohli a bylo to takový jakoby neformální (*), mohl jste v dobrém rozmaru nabídnout, že když auto vrátí (na původní místo či jinam dle dohody), nebudete řešit jejich pochybení ani vymáhat náhradu škody.

(*) © 2012 Roman Janoušek
IP zaznamenána

Kamiq

• -exot-
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 04 Dubna 2019, 04:59:51 »

Nebyli mi schopní sdělit přesnou právní úpravu na základě čeho to odtáhli. Jednou protože to je vrak a jednou zase že se to odtáhlo ještě v rámci čištění (na dotaz proč až týden po čištění mi bylo odpovězeno otázkou "takže kdybysme to odtáhli v ten samý den tak je to podle vás lepší?") A při dotazu na vrak mi bylo sděleno že podle ohledání auto splňovalo podmínky vraku tím, že má již delší dobu propadlou technickou a podhuštěnou pneumatiku. Načež ale uznali, že jinak je auto v pěkném stavu a nic mu nechybí. "Takže jste to odtáhli protože je to vrak?" "Zatím vozidlo jako vrak neevidujeme"

Máš to jednání nahrané? Protože až přijde na lámání chleba, tak začnou tvrdit, že z auta tekl olej apod.
IP zaznamenána
Upozornění administrátora: příspěvky tohoto uživatele jsou z valné části nesmyslné či nepravdivé.

hadic

• Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 04 Dubna 2019, 12:59:47 »

No a jaký je tedy závěr? Když vám ti nearogantní kamarádi fakt pomohli a bylo to takový jakoby neformální (*), mohl jste v dobrém rozmaru nabídnout, že když auto vrátí (na původní místo či jinam dle dohody), nebudete řešit jejich pochybení ani vymáhat náhradu škody.

(*) © 2012 Roman Janoušek
pochopil jsem správně sarkasmus, že?  :D Stará ohraná taktika kdy se tím snaží z člověka dostat něco co nechce - tak jak to teda bylo, jenom tak mezi náma?

Máš to jednání nahrané? Protože až přijde na lámání chleba, tak začnou tvrdit, že z auta tekl olej apod.
Jistě že mám, ba co víc - sám měšťák tam říká, že auto vypadá z venku hezky, vypadá že mu nic nechybí, stačilo by dofouknout gumy, dodělat technickou a auto může ještě spoustu let jezdit. V jiný části nahrávky si zase ospravedlňuje odtah tím že "právě budeme skoumat jestli naplňuje podstatu vraku, třeba taky zjistíme že mu ještě teče olej"

Dále mi bylo sděleno, že pokud se nepřiznám jako přestupce, ale budou to se mnou řešit jako s majitelem, tak to se mnou nevyřeší na místě, ale obešlou poštou. Jednám za majitele na základě plné moci.

...takže provedení odtahu, pokud k němu došlo skutečně nikoliv z důvodu blokového čištění, bylo nezákonné.
To bude možná důvod proč to teď chtěj schovat pod to blokový číštění a od začátku nabízí "alternativu" že když zaplatím pokutu za čištění, auto vydaj

Máme tu tedy s největší pravděpodobností neoprávněný odtah, co dál? Stížnost na MP adresovanou městu? Nebo jiný postup?
IP zaznamenána