30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Žádost o odejmutí RZ na přání  (Přečteno 1213 krát)

Bulwa

• Zobrazit profil
Žádost o odejmutí RZ na přání
« kdy: 05 Prosince 2018, 22:29:05 »

Přišel mi celkem zajímavý dopis, kde mi na základě žádosti jedné státní instituce chtějí odebrat RZ na přání. Myslím si, že to je celkem unikátní situace, která přestože podle mě nemá právní oporu, by mohla místní guru zajímat a mě případně pomoci. Nechci to sem veřejně nahrávat, proto v případě zájmu poskytnu soukromě.

Přesunuto do kuchyně
« Poslední změna: 05 Prosince 2018, 23:31:23 od pk202 »
IP zaznamenána

dejv

• Zobrazit profil
Re:Žádost o odejmutí RZ na přání
« Odpověď #1 kdy: 05 Prosince 2018, 23:21:05 »

Zdravím, mě to také zajímalo. Protože, dříve, když jestě platil starší zákon, před novelizací, jsem byl u soudu s ČKP (česká kancelář pojistitelů) soudní spor jsem vyhrál a ještě mi tenkrát ČKP zaplatila soudní výlohy cca 2500,-   v zákoně totiž pravil, že zákonný příspěvek (povinné ručení) se vztahuje pouze na vozidla provozované na pozemních komunikacích. Doložil jsem čestným prohlášením a fotografie a ještě prohlášením úředně ověřeným manželky, nebo soseda že vozidlo po dobu neplacenní povinné ručení nebylo provozováno na pozemních komunikacích. Pak jsem ještě takto pomohl pár kamarádům, jednomu dokonce přisla úhrada na cca 23tis za dědovu JAWU, nakonec to nemusel zaplatiti a jel na výlet za ty prachy do skandinávie na tý jawě :-)   Proč to píšu, že vůbec neřešili RZ (SPZ)  které zůstávali stále na autě, to byla chyba, ale vůbec to neřešili. O co jde ted ?  Díky !
IP zaznamenána

frantisek

• Administrator
    • Zobrazit profil
    • OSBID o.s.
« Odpověď #2 kdy: 06 Prosince 2018, 07:10:26 »

Zamímalo by mě, a asi nejen mě. Máme za sebou už nějakou tu argumentaci a odvolání se k nepřidělení RZ - kolega je zbožný, ale stát mu z nějakého obskurního důvodu nepovolil na RZ zkratku jeho životního kréda "always carry a bible" :D
Chápu to tak, že Vám chtějí sebrat již vydanou? S tím by mohla být sranda.
Asi něco jako když KSČ nepovolila vydat SPZ okresu Strakonice s "B", nebo v Přerově, tam neměli "D".
Režimy se mění, vztah úředníka k naprosto zásadním a důležitým detailům našich životů zůstává :(
« Poslední změna: 06 Prosince 2018, 08:34:48 od frantisek »
IP zaznamenána
www.osbid.cz - s autem svobodně a bezpečně
frantisek@osbid.cz
t: 602392900 - ale jen když je to fakt nutné ;)

Bulwa

• Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 06 Prosince 2018, 09:17:28 »

SPZ mi byla bez problémů vydána. A čirou náhodou  ::) se typově podobá diplomatickým  značkám. Toto za mě vyřizoval můj známý. Cca před měsícem mi volal, abych se připravil, že mu volali PČR nebo magistrát (už nevím), že dostali žádost od Ministerstva zahraničí o odebrání této značky. Prý často parkuje v zónách, na chodníku, atp. Zřejmě mé jméno už někomu leží v žaludku. Včera mi bylo vhozeno toto do schránky. Zatím se tomu směji  ;D
« Poslední změna: 01 Března 2024, 13:28:19 od Bulwa »
IP zaznamenána

medved

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 06 Prosince 2018, 09:34:06 »

Asi to budou hrat na toto:

343/2014 Sb

§ 24 Forma, provedení a obsah standardní registrační značky
(3) Registrační značka diplomatická nebo cizinecká je složena z velkých písmen latinské abecedy „CD“, „XX“, „XS“ nebo „HC“ a u automobilů z 5, u motocyklů ze 4 a u mopedů se šlapadly ze 3 arabských číslic.

Na druhou stranu  by argument mohl byt:

§ 29 Provedení tabulek s registrační značkou
(2) Tabulky s registrační značkou jsou pro jejich identifikaci rozlišeny barevným provedením takto:
c) pro vozidla, jejichž vlastník nebo provozovatel je
1. osoba požívající diplomatických nebo konzulárních výsad a imunit podle příslušných mezinárodních smluv3),
2. administrativně-technický pracovník diplomatické nebo konzulární mise a požívající omezené diplomatické nebo konzulární výsady a imunity podle příslušných mezinárodních smluv3),
3. služební personál diplomatické nebo konzulární mise nebo člen mezinárodní organizace,
4. osoba vykonávající funkci honorárního konzula podle příslušných mezinárodních smluv3) - bílý podklad a modré znaky, v levé části je modrý pruh se znakem Evropské unie s vyznačením rozlišovací značky České republiky; je-li registrační značka uspořádána ve dvou řádcích, umísťuje se modrý pruh se znakem Evropské unie s vyznačením rozlišovací značky České republiky vlevo před znaky v prvním řádku,
IP zaznamenána

Jan Novák

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 06 Prosince 2018, 09:42:26 »

Tak to každopádně nahrávejte.
Jednou vám dle zákona vydali platnou RZ, takže pokud najdou nějaký paragraf podle čeho ji odebrat, chtěl bych po úřadu co ji vydal nějakou náhradu za nemajetkovou újmu a náhradu za ztracený čas.
IP zaznamenána

opas

• hard core 30kmh.cz
  • Carpe diem quam minimum credula postero.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 06 Prosince 2018, 09:43:29 »

Tak v zásadě lze tvrdit toto:
...Registrační značka diplomatická nebo cizinecká je složena z velkých písmen latinské abecedy „CD“... nicméně zákon neříká "POUZE značka diplomatická nebo cizinecká". Tedy značka diplomatická v modré barvě CD mít musí, občanská černá CD mít může (co není zákonem výslovně zakázáno úředník zakazovat nemůže).
IP zaznamenána

hh

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 06 Prosince 2018, 10:07:45 »

Úřad má smolíka pacholíka - proto taky jen žádá, chce projednat atp., ale momentálně nemá žádný jednoduchý nástroj, jak vydanou RZ sebrat silou (je možné, že něco kreativního vymyslí, nechte se překvapit).

Z hlediska zákona se můžou drápkem chytit jen jediného ustanovení, a to té části § 7b, která zakazuje vydat RZ obsahující zkratku orgánu veřejné moci nebo státu. O čemž mám tedy silné pochybnosti, CD není ani orgán veřejné moci, ani stát, navíc by určitě nikoho ani nenapadlo stejné omezení aplikovat např. vůči spojení CDA, což je mnohem obvyklejší zkratka pro chargé d’affaires. Evidentně tedy nejde o samotnou zkratku obsaženou v RZ, ale Zamini zjevně leží v žaludku podobnost a potenciální zaměnitelnost s diplomatickými značkami - takové kritérium ale zákon neobsahuje, nezakazuje přát si značku podobnou k nějaké existující. Z toho plynoucí problémy my měl dostatečně řešit jiný formát (a ve vztahu k diplomatickým značkám i barva fontu). Jakákoliv argumentace vyhláškou o registraci vozidel je pak zcela mimo, stačí se podívat na zákonnou delegaci (vyhláška určuje formu, strukturu, provedení, způsob umístění - tedy ryze technické věci, např. font, barvu, velikost).

Procesně má úřad taky problém - nemá zákonný podklad pro žádné řízení o odejmutí již přidělené a vydané RZ. Na přezkum už má pozdě, jediná hypotetická možnost je obnova řízení ve veřejném zájmu, ale ani to moc nesedí (Zamini ani nikdo jiný nebyl účastníkem řízení o žádosti, ve prospěch účastníka ty nově zjištěné okolnosti nejsou, a že by se nějaký důkaz ukázal nepravdivým to taky nevypadá).

Z hlediska aktuální taktity - dopis bych buď zcela ignoroval (to mi přijde nejlepší), nebo bych je nějak slušně poslal do háje, tedy že se značkou jste spokojen, žádnému právnímu předpisu neodporuje, tak není co projednávat. PČR/Magistrátu bych doporučil spíš dovzdělat své pochůzkáře, vyvolává-li v nich ta značka dojem, že řidič/provozovatel disponuje diplomatickou imunitou.
IP zaznamenána

Bulwa

• Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 06 Prosince 2018, 11:28:28 »

Termín jednání byl v listopadu a dopis vhozen do schránky až včera. Tedy zatím nijak konat nebudu a počkám, co se bude dít dále. Budu informovat, děkuji za postřehy.
IP zaznamenána

frantisek

• Administrator
    • Zobrazit profil
    • OSBID o.s.
« Odpověď #9 kdy: 06 Prosince 2018, 12:24:45 »

Tipnu si, ze problem nebudou ani tak pochuzkari. I prumerne inteligentni bengo rozeznava alespon 16 barev a diplomatickou RZ detekovat nejspis umi.
Sacuju to na problem automatickeho zpracovani OCRkem v usekovkach, pada to na stul zamini a oni s tim maj praci.
IP zaznamenána
www.osbid.cz - s autem svobodně a bezpečně
frantisek@osbid.cz
t: 602392900 - ale jen když je to fakt nutné ;)

gumidos

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 06 Prosince 2018, 12:43:41 »

Asi bych poslal orgánovi výzvu, aby zaslal zmíněnou žádost MZ o odebrání značky k posouzení.
Problém bych ale zkoumal i z jiného úhlu. Orgán ví, co hh popsal - že je to pro něj "na mérde". Leč může chtít projevit snahu vrchnosti z Prahy vyhovět. Tedy by to mohlo proběhnout takto: Bulwa jednoho dne přichází k vozidlu a a) všimne si, že jedna tabulka RZ chybí. Nyní to má "na mérde" on sám, bo přišel o 10 tis. Kč a shodná značka již mu vydána nebude. Nechá si odtáhnout vozidlo a podstoupí standardní kolečko přidělení RZ, případně RZ na přání a do té doby nebude jezdit. b) Bulwa si nevšimne, že jedna tabulka RZ chybí a odjede, přičemž je po pár desítkách metrů podroben silniční kontrole - dále viz řada vláken o jízdě bez RZ a procesní strategii.
Já vím, že fabuluju..... a nevzdal bych to také :) Ale také nemám žádné iluze.
A docela by mě zajímalo, jak by ouředník zúřadoval těch 10 litrů za vydání - již proběhl ten exkluzivní úkon, jak to nazývá MD.

edit: možná má Bulwa jeho RZ na přání pojištěné. Stojí to cca litřík na rok.
« Poslední změna: 06 Prosince 2018, 13:15:50 od gumidos »
IP zaznamenána

Jan Novák

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 06 Prosince 2018, 12:57:09 »

Nyní to má "na mérde" on sám, bo přišel o 10 tis. Kč a shodná značka již mu vydána nebude.
V tom případě si Bulwa nechá udělat značku dle předepsaného vzoru a chybějící doplní, a k tomu předá policii z palubní kamerky na noční režim xichty těch operativců, co mu ji ukradli. :-)
IP zaznamenána

asmodeus

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 06 Prosince 2018, 12:58:19 »

Náhodou by bylo zajímavé, úřadu odpovědět (tedy až opraví RZ na správnou), že chci vědět, kdo mi vrátí peníze a kdo zaplatí novou, běžnou značku a náklady s tím spojené...
IP zaznamenána

pk202

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 06 Prosince 2018, 15:18:56 »

Náhodou by bylo zajímavé, úřadu odpovědět (tedy až opraví RZ na správnou), že chci vědět, kdo mi vrátí peníze a kdo zaplatí novou, běžnou značku a náklady s tím spojené...
A proboha proč ? Já bych značku bránil zuby nehty, už jen proto aby to zmrdům nadále přidělávalo práci.
Zajímalo by mne jestli dotyčnému chodí nějaké výtzvy s úsekovaek, podle mne ten softwer to "CD" prostě vytřídí mimo a možná to pak posílají na zamini.
Tím spíš bych bojoval.
IP zaznamenána

pk202

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 06 Prosince 2018, 15:26:27 »

Termín jednání byl v listopadu a dopis vhozen do schránky až včera. Tedy zatím nijak konat nebudu a počkám, co se bude dít dále. Budu informovat, děkuji za postřehy.

Možná bych jen pro formu poslal vyjádření, že nevlastníte stroj času, takže se na jednání dne xx.11.2018 dostavit nemůžete. Písemně však sdělujete, že se značkou jste spokojen, byla vydána úřady přesně dle zákona, poplatek řádně uhrazen, a že tedy nevidíte důvod proč by Vám měla být odejmuta. Toto stanovisko ať považují za písemné podání vysvětlení  této věci.
IP zaznamenána