Včera proběhlo zaměření místa nehody. Přikládám snímeček vedoucího přestupkového oddělení, kterak prování zaměření nerovností IKEA měřidlem. Načež mi sdělil, že se mu nerovnost nezdá způsobilá k tomu, aby mohla ovlivnit sjízdnost vozovky, takže si požádají o znalecký posudek.
Tím se to značně komplikuje :-/
Prosím o přesun do neveřejné části :-(
V mezičase vyšel nález ÚS, který vyhověl stížnosti, že znalecký posudek nezohledňoval podmínky na silnici, které byly v danou dobu, ale posuzoval okolnosti při ideálních podmínkách. Ještě téhož dne, kdy to bylo zveřeněno, jsem to poslal SO jako podklad své argumentace. Příkládám.
Co mě k tomu napadá:
- Mám znalecký posudek, který posuzuje stav komunikace a kde se píše, že zjištěný stav komunikace může mít vliv na její sjízdnost (nejedná se posudek nehody, který by stál 25k, ale jen posouzení stavu vozovky, kdy jsem chtěl, aby byl odborně zadokumentován, kdyby to náhodou opravili). Nicméně SO o něm neví. Nechávám si ho jako náboj, kdyby mě uznali vinným. Znalecký posudek není neprůstřelný, tak nechci, aby s ním mohli nějak "pracovat" a přebít ho cílenými argumenty.
- Ale současně mi přijde, že SO toho moc nemá. Má názor vyšetřujícího policisty, ví že jsem byl řidič, jdou po mě stylem: "stala se nehoda -> vy jste byl řidič -> jste automaticky vinen"
- O nehodě rozhodují jen ti, kteří tam nebyli. Výpověď jediného svědka v protokolu ČR jsem zatím rozbil, takže k němu nepřihlíží. Spolujezdec nevypovídal ani PČR na místě, ani ho nepozvali. Otázkou je, co je lepší. Argumentovat tím hned s rizikem, že si je pozvou a nebo to nechat do odvolání?
- Z čeho bude ten jejich znalec dělat posudek? Ze fotografií ve spisu, které byly vyhotoveny 5 hodin od nehody, kdy všechno zasněžilo a místem opakovaně projela rolba? Ze stavu komunikace 5 měsíců po nehodě (spíš asi 7, pochybuji, že tak rychle někoho seženou)?
Mám sice pocit, že toho moc nemají. Mají akorát moc, a bojím se, že jí zneužijou.
Závěr: příště se na všechny vyseru a pokud nepojedu v autě sám, tak nebudu nikomu říkat, kdo byl řidič. To byla chyba.