30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Rozhodnutí z MÚ Hustopeče  (Přečteno 1020 krát)

uziv

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
Re:Rozhodnutí z MÚ Hustopeče
« Odpověď #45 kdy: 06 Dubna 2018, 17:28:12 »

Citace
Udajny prestupek se stal 29.9.2016, takze po 29.9.2020 se ozvat o vraceni ulozenych penez.
Pozor, čtyři roky se nepočítají od přestupku, ale od chvíle, kdy se úřad o přestupku dověděl.
Všechno špatně, je to zahájení řízení do dvou let od chvíle, kdy se úřad dověděl o přestupku, ale čtyři roky od přestupku. Omlouvám se.

Citace
to by bylo promlčeno rok po vydání rozhodnutí "vinen"
Obávám se, že to neplatí. Promlčeno by bylo až po 29.9.2019. Pokud by se ozval dřív, pak platí viz hh
Citace
rozhodnutí není v právní moci. Což nejspíš orgán po chvíli zmatkování uzná, ale triviálně napraví - pošle vám to odvolací rozhodnutí znovu do DS

Edit:
Jak to tak probírám, tak by promlčení skutečně mohlo nastat i rok po vydání byť i nepravomocného rozhodnutí. Ale v téhle konstrukci podmíněné nějakým soudním rozhodnutím, že se použijí promlčecí lhůty podle nového zákona, bych raději počkal ty tři roky od přestupku.
« Poslední změna: 06 Dubna 2018, 18:46:37 od uziv »
IP zaznamenána

Číkus

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #46 kdy: 06 Dubna 2018, 17:38:42 »

Pozor, čtyři roky se nepočítají od přestupku, ale od chvíle, kdy se úřad o přestupku dověděl.
Skutečně? Teď to jak na potvoru nemůžu najít.
IP zaznamenána

uziv

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #47 kdy: 06 Dubna 2018, 18:36:28 »

Skutečně? Teď to jak na potvoru nemůžu najít.
Určitě.
Všechno špatně, je to zahájení řízení do dvou let od chvíle, kdy se úřad dověděl o přestupku, ale čtyři roky od přestupku. Omlouvám se.
« Poslední změna: 06 Dubna 2018, 18:47:11 od uziv »
IP zaznamenána

Andreas Baader

• Zobrazit profil
« Odpověď #48 kdy: 06 Dubna 2018, 18:46:36 »

Takze to budou 4 roky od data, kdy MP zaslalo podezreni ze spachani prestupku? MP ma na lejstru datum 11.10.2016 a pak podano dne 14.10.2016. MU poslalo odpustek taky 14.10.2016. Takze 4 roky uplynou po 14.10.2020?
IP zaznamenána

uziv

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #49 kdy: 06 Dubna 2018, 18:48:02 »

Trochu jsem se do těch promlčení zamotal  :'( Platí to tak, jak jste napsal původně. V případě, že bychom prorazili s prosazením promlčení podle nového zákona jsou to tři roky od přestupku. Dokonce by to mohlo být i ten rok po vydání nepravomocného rozhodnutí, pokud nastane dřív, ale to bych nezkoušel, tam by úřad mohl nalézt nějakou fintu, proč bylo promlčení pozastaveno.

A dneska už raději nebudu nikomu radit  :)
« Poslední změna: 06 Dubna 2018, 18:53:00 od uziv »
IP zaznamenána

Andreas Baader

• Zobrazit profil
« Odpověď #50 kdy: 16 Června 2018, 06:16:51 »

Jen mala aktualizace. V DS mi 15.6.2018 pristal pozdrav z Hustopici s nazvem "Upomínka". Takze Hostopice uz objevili, ze mam DS. Za 10 dnu si to vyzvednu (zatim to vim pouze podle notifikace na email). Pokud mi tam poslali znovu i rozhodnuti z kraje, tak game over. Pokud je tam pouze upominka k zaplaceni s vyhruzkou exekuce, odlozim si k nim na chvili svoje finance.
IP zaznamenána

Andreas Baader

• Zobrazit profil
« Odpověď #51 kdy: 26 Června 2018, 10:17:22 »

Dneska jsem vyzvedl datovku - Upominka, zaslanou 15.6.2018 viz. priloha.
Do 22.6.2018 jsem mel zaplatit pokutu, jinak budou vymahat podle danoveho radu.

Kdyz jsem se do datovky prihlasil az dnes, tak fikce doruceni je 10 dnu, cili dorucena byla zprava 25.6.2018. Rikam to spravne?

Jinak rozhodnuti z kraje nezaslali, ale nezapomneli uvest, ze jejich rozhodnuti z Hustopici NPM dne 3.4.2018.

Postup tedy zaplatit pokutu a po promlceni se prihlasit o ulozene penize?
IP zaznamenána

opas

• hard core 30kmh.cz
  • Carpe diem quam minimum credula postero.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #52 kdy: 26 Června 2018, 10:50:18 »

Přesně tak. S tím že jste se probíral starými papíry a zjistil jste, že jste zaplatil za pokutu, ke které nemáte vůbec nic.
Žádáte vrácení bezdůvodného obohacení, protože vám patrně zaslali výzvu k pokutě, která nebyla pro vás a nebo žádné řízení neproběhlo. Ať se podívají do spisu se zaměřením na platné doručování.

Dneska jsem vyzvedl datovku - Upominka, zaslanou 15.6.2018 viz. priloha.
Do 22.6.2018 jsem mel zaplatit pokutu, jinak budou vymahat podle danoveho radu.

Kdyz jsem se do datovky prihlasil az dnes, tak fikce doruceni je 10 dnu, cili dorucena byla zprava 25.6.2018. Rikam to spravne?

Jinak rozhodnuti z kraje nezaslali, ale nezapomneli uvest, ze jejich rozhodnuti z Hustopici NPM dne 3.4.2018.

Postup tedy zaplatit pokutu a po promlceni se prihlasit o ulozene penize?
IP zaznamenána

Andreas Baader

• Zobrazit profil
« Odpověď #53 kdy: 26 Června 2018, 10:54:12 »

Diky za rychlou reakci. Platbu jsem poslal. S tim datumem, ze to chteli zaplatit do 22.6.2018 by snad problem byt nemel, kdyz jsem se do DS prihlasil az dnes.
IP zaznamenána

Andreas Baader

• Zobrazit profil
« Odpověď #54 kdy: 03 Ledna 2021, 16:43:58 »

Zdravím všechny. Podle všeho, by v mém případě byl byýt již přestupek promlčený od 30.9.2020 (4-letá lhůta, dajny prestupek se stal 29.9.2016).

15.1.2018 zřízena DS
16.1.2018 Rozhodnutí MÚ poštou (odeslali před zřízením DS)
23.2.2018 odesláno poštou doplnění odvolání proti rozhodnutí
6.3.2018 z MÚ poštou Vyrozumění obviněného o postoupení odvolání včetně spisového materiálu na KÚ
15.3.2018 z KÚ poštou Rozhodnutí o zamítnutí odvolání a potvrzení rozhodnutí MÚ (vhozeno do schránky 5.4.2018)
16.6.2018 zaslaná upomínka do DS

Budu tedy žádat o vrácení pokuty (zaslali Rozhodnutí poštou a bylo vhozeno do schránky, i když jsem měl DS). Potřeboval bych poradit, jak na to. Vzor využiji tento:
https://www.30kmh.cz/index.php?topic=7932.0

Nevím si rady s úrokem:
plus zákonný úrok ode dne dd. mm. yyyy do zaplacení. Ke dnešnímu dni zákonný úrok činí xxx,xx Kč.

Platí ještě tento krok a pokud ano, tak od kdy a jak se počítá, abych ho mohl napsat do Žádosti. Děkuji moc za radu.
IP zaznamenána

kdo

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #55 kdy: 04 Ledna 2021, 03:12:12 »

Možná tomu úplně nerozumím, ale na základě čeho chcete žádat o vrácení pokuty? Pokud jste stvrdil doručení cestou “analogové” pošty tím, že jste se odvolal, dalším tahem mělo být podání správní žaloby někdy v červnu 2018.

Požádat o vrácení si samozřejmě můžete - a pokud byste uspěl, jistě by to mnoho lidí (včetně mě) pobavilo. Zákonný nárok na vrácení pokuty ale po mém soudu nemáte.
IP zaznamenána

solaris

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #56 kdy: 04 Ledna 2021, 07:46:32 »

Předpokládám, že jde o to Rozhodnutí SO2 z 15.3.2018 o Odvolání, které nebylo doručeno do DS, nikoli o to rozhodnutí SO1.
IP zaznamenána

hh

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #57 kdy: 04 Ledna 2021, 09:24:47 »

Andreas Baader: Vzhledem k časovému odstupu to z nich asi nevymámíte bez odporu, nejdřív je třeba vyvolat nějaké řízení, ve kterém se bude řešit otázka, jak to bylo s doručováním a právní mocí rozhodnutí SO2.

Jednou možností by byla nečinnostní žaloba na SO2. Aby vás nenachytali, musíte mít a držet nějaké konzistentní stanovisko k tomu, jak to bylo s doručováním. Doručení rozhodnutí SO1 připouštíte (úřad ještě neměl povinnost doručovat do DS, navíc z podaného odvolání lze asi dovodit, že jste se s ním seznámil). Rozhodnutí SO2 jste ale nikdy neviděl, ani vám jeho existence nebyla oznámena. Pokutu jste zaplatil čistě na základě upomínky ze SO1, z obavy před exekucí, tam se o odvolacím rozhodnutí nic nepíše, že jejich tvrzení o nabytí PM rozhodnutí SO1 nemůže odpovídat skutečnosti jste si neuvědomil.

Tedy z hlediska výše popsané pozice je s vámi už skoro 3 roky vedeno odvolací řízení, aniž by bylo vydáno rozhodnutí či SO2 udělal jakýkoliv úkon k němu směřující. Jako předehru bych poslal na MD žádost o opatření proti nečinnosti podle § 80 SprŘ. Nemůžete tam detailně rozebírat doručování poštou (protože o tom, že něco šlo poštou, nevíte, nepouštěl bych se do toho ani formou spekulace), ale určitě hned z kraje textu zmiňte něco na způsob, že přes řádně a včas podané odvolání vám do DS do dnešního dne nic nepřišlo (a poslal bych to taky pomocí DS).

Blbý je, že když to MD z libovolného důvodu zazdí, tahle linie končí, protože odvolat se nelze (maximálně můžete žádost podávat opakovaně) a nečinnostní žalobu sice podat můžete, ale všimne-li si soud nebo upozorní-li na to žalovaný, bude odmítnuta pro opožděnost.

Nicméně ať už z MD vypadne cokoliv, bude se tam na 99% psát o existenci rozhodnutí, a nepošle-li ho SO2 dodatečně do DS sám od sebe, je to pro vás záminka se s ním seznámit (nahlédnout do spisu, či přímo požádat o doručení do DS). Pak se vám otevírá možnost navrhovat přezkum, ale zejména podat proti tomuto rozhodnutí správní žalobu.
IP zaznamenána

Andreas Baader

• Zobrazit profil
« Odpověď #58 kdy: 04 Ledna 2021, 09:29:04 »

kdo:

Zdravím, vycházel jsem z Vaší zprávy:

Citace
Dobrý den,

děkuji za reakci. Samozřejmě máte pravdu. Prošel jsem si ten Váš případ, zánik odpovědnosti za přestupek nastane dne 30.9.2020 (den po čtyřletém výročí). Pak teprve bude vhodné podat žádost o uplatnění opatření proti nečinnosti na JmK. Dobrá zpráva je, že se Vám uložené prostředky v tuto chvíli úročí už sazbou 16 % p.a. ;)

Hezký den!

MÚ poslal Rozhodnutí
Já se odvolal
KÚ vydal Rozhodnutí, kde potvrzuje rozhodnutí MÚ, ale toto Rozhodnutí od KÚ mi bylo zasláno poštou a po uplynutí výdejní doby bylo vhozeno do schránky (mám DS). Tedy nenabylo PM.
MÚ poslal výzvu do DS k zaplacení pokuty, ale Rozhodnutí neepřiložili.
Pokutut jsem zaplatil.

Přestupek by měl být již promlčený a i následné poslání Rozhodnutí do DS ze strany KÚ by tedy již nemělo smysl.
Takže pokud je moje domněnka správná a Rozhodnutí nenabylo PM, vybraná pokuta je protizákonná a mohli by ji vrátit jako přeplatek.

IP zaznamenána

hh

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #59 kdy: 04 Ledna 2021, 09:39:35 »

Takže pokud je moje domněnka správná a Rozhodnutí nenabylo PM, vybraná pokuta je protizákonná a mohli by ji vrátit jako přeplatek.
Rozhodnutí zatím nenabylo PM, a zároveň o tom ale musíte umět příslušné orgány přesvědčit, dobrovolně se jim do vracení nebude chtít.

Jednu možnost máte popsanou výše. Jiná cesta by byla neřešit nečinnost resp. nedoručení rozhodnutí SO2, a rovnou chtít přeplatek, tedy rovnou podat žádost podle § 155 DŘ. Tu vám v prvním kole pravděpodobně zamítnou, můžete se odvolat, tam už asi půjde lépe argumentovat, protože z prvoinstančního zamítnutí se nejspíš dozvíte něco o existenci rozhodnutí SO2. Zamázne-li to i SO2, lze jít k soudu. Pravděpodobně ale někdy v průběhu tohoto procesu dojde k dodatečnému řádnému doručení rozhodnutí SO2 a tím to rozhodnutí je v PM, dosud existující přeplatek zaniká (resp. správce daně si ho může započíst na nově vzniklou povinnost) a vy musíte nejdřív dosáhnout zrušení rozhodnutí pro nezákonnost.

Prvně popsaná možnost je IMHO výhodnější. Jednak proto, že začínáte pěkně zostra rovnou přes ministerstvo, ale hlavně, ať už se věc bude vyvíjet jakkoliv, možnost podat tu žádost o vratku pořád máte (na to je 6 let od vzniku přeplatku), můžete si to nechat jako plán B.
IP zaznamenána