V knize jízd mám záznamy vážící se ke konkrétnímu datu, nikoliv k hodině a minutě, protože řidiči se pravidelně střídají a není možné zaznamenávat každé vystřídání šoférů. Nicméně nabízí se otázka — jak dlouho má občan uchovávat v paměti den, hodinu a minutu přesně a jména a identifikační údaje řidičů?
Zákon nařizuje povinnost provozovatele vozidla, popř. osoby, které provozovatel vozidlo svěřil, sdělit policii nebo správnímu orgánu údaje potřebné k určení totožnosti osoby, která vozidlo řídila v době spáchání přestupku. Ve smyslu tohoto zákona jsem (dle mého názoru) vyhověl, neb jsem sdělil údaje potřebné k určení totožnosti osoby, která vozidlo v době spáchání přestupku řídila.
Podle § 22 odst. 2 se přestupku dopustí ten, kdo jako provozovatel vozidla nezná údaje o totožnosti osoby, které svěřil vozidlo nebo přikázal vozidlo k řízení. Já údaje o totožnosti osob znám a úřadu jsem je sdělil: „vozidlo registrační značky xxx xx xx má dlouhodobě pronajaté pan A; ze záznamů a evidence, kterou k danému vozidlu vedu, vyplývá, že dne xx. měsíce roku 2014 dané vozidlo řídil pan A (datum narození a trvalý pobyt) a pan B (datum narození a trvalý pobyt). Oba řidiči byli mnou poučeni, aby dbali veškerých zákonů a vyhlášek, týkajících se provozu motorových vozidel na silničních komunikacích a stvrdili mi písemně, že toto budou dodržovat…“
Mimo jiné jsem oznámil, že došlo k malé dopr. nehodě atd.
Domnívám se, že jsem se snad nedopustil chyby. Mám to v PDFku, chcete to pro jistotu poslat přes PM?