30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Parkování - Chodník, před vlastním výjezdem.  (Přečteno 1837 krát)

Laky56

• Zobrazit profil
Parkování - Chodník, před vlastním výjezdem.
« kdy: 16 Března 2017, 08:57:51 »

Dobrý den,

chci se zeptat jak postupovat, v případě zaparkování / odstavení vozidla na chodníku, před svým výjezdem.

1. Otážka -> Předvolávají mě jako majitele vozidla, či přímo MĚ, že si jsou jistý ?

Nikdo se mnou nic neprotokoloval, jen byl za stěračem lísteček, chvilku poté co jsem zaparkoval a šel si pro věci než pojedu do práce.
Týden nato přišla hezká obálka, ne z našeho úřadu, ale z okresního  :D

2. Otázka -> Důvody pro oddálení termínu daného pro odstavení ?

Co jsou závažné důvody, v práci budu, to vím, a dovolená je plánovaná dopředu, čili by mi to musel někdo zaplatit, když bych si vzal případně neproplacené volno.

3. Otázka -> Jak postupovat, rady, tipy ?

Tady je krásně vidět dvojí metr, chodník je více jak 2-3 metry široký a tu chvíly neblokuju a neomezuju nikoho.
Je tu zúžená silnice, kde běžně sousedi parkují na silnici za sebou, a nedá se pomalu projet.. To zjevně nikomu nevadí, stejně jako bývalý starosta co blokuje komplet chodník v užším bodu. Pro příště tedy budu stát v silnici, tady se logika nesmí použít. Dopravní značky, zákaz, nic tu není.

Dále mě taky zajímá, označení v katastru - Silnice před barákem je označena jako manipulační plocha, má to vůbec na něco vliv, či se katastr u nás radši neřeší  :)
Přilehlý chodník, co se táhne do zatáčky, je v katastru jako jeden pozemek s navazující silnicí, parkovištěm a "parčíkem" jako ostatní komunikace

Příloha 2. - jak je to se stáním na chodníku, který je takto široký? Není chodník u nás, jen pro příklad, kvůli šířce.
« Poslední změna: 24 Dubna 2017, 10:25:24 od hh »
IP zaznamenána

PVS

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
Re:Parkování - Chodník, před vlastním výjezdem.
« Odpověď #1 kdy: 16 Března 2017, 09:24:56 »

Je to tu už řešeno několikrát.

Doplním pouze, že jsem jednu dobu čelil poměrně intenzivní úřední šikaně a když se v mém tehdejším bydlišti opravovaly chodníky, vždy určitých místech stála auta přímo na těchto chodnících a moje auto stálo asi jako vy, před vlastním domem na vlastním vjezdu. Z přibližně 20 aut v okolí jsem vždy jen já ten jediný měl před domem fízly s modrým majákem, kteří mi bušili na dveře. Ostatní samozřejmě ignorovali, protože museli řešit jen mě, že... Napoprvé jako nezkušený zelenáč jsem jim otevřel, zpočátku se snažil argumentovat, jako naiva jsem zkoušel volat se stížností na 158 a pak podávat i písemné stížnosti, ale to stejně nemělo smysl. Nakonec se situace tak vyhrotila, že jsem je poslal do řiti s tím, ať si dělají co chtějí, ale jakmile vstoupí na můj pozemek nebo do domu bez soudního povolení, tak střílím. Na další případy "parkování na chodníku" a jejich bušení už jsem jim neotvíral, ale vždy samozřejmě museli mít zapnutý maják.
Na dopisy od úřadu jsem jim naprášil nebožtíka s tím, že tím to pro mě skončilo a nevidím důvod za nimi jezdit a lotravovat se pohledem na jejich protáhlé ksichty. A dali pokoj.
Netvrdím, že je to ten nejlepší a nejelegantnější postup, ale v mé specifické situaci jsem to vyhodnotil jako nejjednodušší a funkční.
IP zaznamenána

hh

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 16 Března 2017, 09:56:37 »

ad 1) Předvolávají vás podle zákona o přestupcích a píšou tam, že vy jste parkoval, takže se na základě něčeho domnívají, že jste přímo vy pachatel. Jistí si tím být nemusí, ostatně k podání vysvětlení si mohou pozvat kohokoliv. Striktně vzato by si podezřelého zvát k podání vysvětlení neměli, toho by měli rovnou obvinit, v reálu se to dělá z důvodu, že se očekává, že se dotyčný přizná a vyřeší se to blokovou pokutou (což lze, když zatím nebylo zahájeno přestupkové řízení).

ad 2) U tohoto úkonu zafunguje libovolná omluva. Pořádkovou pokutu vám nemohou dát, pokud se nějak relevantně omluvíte, i kdyby ty uváděné důvody neobstály jako dostatečně závažné ve smyslu, jak se to obvykle vykládá. Otázka je, jestli má smysl to odkládat - buď ten úkon chcete absolvovat (a třeba si i vyslechnout tu výhodnou nabídku na pokutu se slevou), pak má smysl tam buď jít, případně si jen domluvit jiný oboustranně přijatelný termín, nebo žádné vysvětlení podávat nehodláte a pak je nejjednodušší to úřadu přímo sdělit - např. Vážení, z textu vašeho předvolání jsem vyrozuměl, že mě považujete za podezřelého ze spáchání přestupku a podle druhého bodu vašeho poučení tedy mám právo podání vysvětlení odepřít. Tohoto práva využívám a považuji tím toto předvolání za bezpředmětné.

ad 3) Stíhaným přestupkem patrně je nikoliv stání na PK před výjezdem, ale stání na chodníku - § 53(2) ZPPK. To stání před vlastním výjezdem by se dalo obhájit tzv. materiálním aspektem, s chodníkem to bude složitější, protože SO bude tvrdit, že jak jste chudáky chodce omezil, oni to museli obejít přes silnici a riskovat život (a buďte rád, že vás stíháme jen za přestupek a ne za TČ obecného ohrožení). Stejně tak argumentace dvojím metrem vám nepomůže, určitě ne takto obecná (musel byste to selektivní fungování konkrétně doložit a prokázat, že v daném případě jde čistě o šikanu). Katastr může být vodítkem, ale podstatnější je evidence PK, tzv. pasport.

Jak postupovat - nechcete-li kapitulovat, tak asi vysvětlení odepřít, počkat si na obvinění z přestupku, to popřít s tím, že není prokázáno, že jste jej spáchal vy, a zkusí-li to následně úředník se sprdelem provozovatele, tak ho vyrazit s tím, že nepřišla výzva podle § 125h jako první úkon úřadu (navíc časově by se to asi trefilo do období, kdy bude sprdel po novele PřesZ nestíhatelný).
IP zaznamenána

tarmara

• Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 16 Března 2017, 10:12:30 »

protože teď řeším odvolání v podobné věci, tak se zeptám zkušenějších: i na zde uvedených fotkách je vidět, že před vraty je jinak řešený chodník, prostě, že je to vjezd na pozemek mimo PK. Jsem v podobné situaci, před vjezdem je dokonce i jinak položená dlažba v jiném odstínu. Takto je to u všech cca 15 vjezdů u nás v ulici.
Vjezd je definovaný v zákoně, dokonce je na stání před ním i myšleno v paragrafu řešícím zákaz zastavení a stání. V projektu ze stavebního úřadu jsou vjezdy přímo popsány jako vjezdy. Chodník je brán jako notorieta, zákonem definován není. Ale pokud se pokusím na situaci podívat selským rozumem, tak pokud by chodník před vjezdem byl primárně považován za chodník a pak až za vjezd, tak by se vjezd nedal legálně použít, protože by se přejezdem(=užitím) přes chodník/vjezd vždy porušil § 53 ZPPK odst 2 - protože v zákoně pokud vím není uvedeno, že chodníku se smí použít k vjíždění na lesní/polní cesty případně na místa mimo p.k..
« Poslední změna: 16 Března 2017, 10:16:21 od tarmara »
IP zaznamenána

Laky56

• Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 16 Března 2017, 11:04:08 »

ad 1) Předvolávají vás podle zákona o přestupcích a píšou tam, že vy jste parkoval, takže se na základě něčeho domnívají, že jste přímo vy pachatel. Jistí si tím být nemusí, ostatně k podání vysvětlení si mohou pozvat kohokoliv. Striktně vzato by si podezřelého zvát k podání vysvětlení neměli, toho by měli rovnou obvinit, v reálu se to dělá z důvodu, že se očekává, že se dotyčný přizná a vyřeší se to blokovou pokutou (což lze, když zatím nebylo zahájeno přestupkové řízení).

ad 2) U tohoto úkonu zafunguje libovolná omluva. Pořádkovou pokutu vám nemohou dát, pokud se nějak relevantně omluvíte, i kdyby ty uváděné důvody neobstály jako dostatečně závažné ve smyslu, jak se to obvykle vykládá. Otázka je, jestli má smysl to odkládat - buď ten úkon chcete absolvovat (a třeba si i vyslechnout tu výhodnou nabídku na pokutu se slevou), pak má smysl tam buď jít, případně si jen domluvit jiný oboustranně přijatelný termín, nebo žádné vysvětlení podávat nehodláte a pak je nejjednodušší to úřadu přímo sdělit - např. Vážení, z textu vašeho předvolání jsem vyrozuměl, že mě považujete za podezřelého ze spáchání přestupku a podle druhého bodu vašeho poučení tedy mám právo podání vysvětlení odepřít. Tohoto práva využívám a považuji tím toto předvolání za bezpředmětné.

ad 3) Stíhaným přestupkem patrně je nikoliv stání na PK před výjezdem, ale stání na chodníku - § 53(2) ZPPK. To stání před vlastním výjezdem by se dalo obhájit tzv. materiálním aspektem, s chodníkem to bude složitější, protože SO bude tvrdit, že jak jste chudáky chodce omezil, oni to museli obejít přes silnici a riskovat život (a buďte rád, že vás stíháme jen za přestupek a ne za TČ obecného ohrožení). Stejně tak argumentace dvojím metrem vám nepomůže, určitě ne takto obecná (musel byste to selektivní fungování konkrétně doložit a prokázat, že v daném případě jde čistě o šikanu). Katastr může být vodítkem, ale podstatnější je evidence PK, tzv. pasport.

Jak postupovat - nechcete-li kapitulovat, tak asi vysvětlení odepřít, počkat si na obvinění z přestupku, to popřít s tím, že není prokázáno, že jste jej spáchal vy, a zkusí-li to následně úředník se sprdelem provozovatele, tak ho vyrazit s tím, že nepřišla výzva podle § 125h jako první úkon úřadu (navíc časově by se to asi trefilo do období, kdy bude sprdel po novele PřesZ nestíhatelný).

Toť otázka, kdybych to řešil jednodušší cestou - udělal ze sebe deb., zaplatil a šel.. Kolik by mi dali zaplatit?
Pokud někdo dostane lísteček s tím, at zaplatí např. 200,- a ten odletí..proč poté úřad chce xkrat tolik?

Zarazilo mě i, že to přišlo z úřadu asi za 5 dní, od onoho incidentu. Nejspíše známost měšťáka, jindy člověk u nich aktivitu nevidí.

Jak je to případně s nahlédnutím do spisu, či jestli nepoužívaj informace které nejsou zaprotokolované?

jak tu někdo psal, otázka chodník/vjezd/výjezd - nechal bych si před vlastní bránou auto, a šel odemknout, odklidit místo na parkování, sundat závoru.. a než bych k autu přišel, tak už mám lísteček.
IP zaznamenána

tarmara

• Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 16 Března 2017, 12:42:30 »

jak tu někdo psal, otázka chodník/vjezd/výjezd - nechal bych si před vlastní bránou auto, a šel odemknout, odklidit místo na parkování, sundat závoru.. a než bych k autu přišel, tak už mám lísteček.
Přesně tak, teď procházím to svoje Rozhodnutí, kde je krátký odstaveček, kde odbor správy majetku města konstatuje, že konkrétní pozemek (jeho část) je vjezdem k nemovitosti. Tohle si myslím, že bude v odvolání hodně stěžejní bod (vč projektových výkresů). Zkuste obeslat s dotazem správu majetku ve vaší obci.
IP zaznamenána

Laky56

• Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 16 Března 2017, 13:23:24 »

Mě by zajímalo hlavně jak moc je katastr stěžejní, pro kvalifikaci co je silnice a co chodník. Zvlášt když je silnice jako manipulační plocha, a parcela pro chodník zahrnuje parčík i se silnicí a kouskem křižovatky...

Pasport údaje si člověk musí vyžádat, že ?
IP zaznamenána

PVS

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 16 Března 2017, 13:25:37 »

... kdybych to řešil jednodušší cestou - ... zaplatil a šel.. Kolik by mi dali zaplatit?...

Možná i bonboniéru, možná reklamní tužku, možná fotografii starosty s vlastnoručním podpisem... Nebo tam jděte vy s bonboniérou a prosíkem, že jako aby vám řekli, kolik by vám dali, když se pokorně přiznáte a bez keců zaplatíte, zdali by vám třeba dali slevu za "uvědomělý občanský postoj" a že jste se k tomu "postavil čelem".

Nebo to zkusit na nějakém fóru uvědomělých ovcí (pardon občanů) platících bez reptání výpalné za nic... Tady jste, pane, patrně na nesprávném fóru.

Já bych si nejprve skutečně prostudoval toto fórum, je tady dost obdobných případů, ujasnil si priority, ujasnil si, na které straně barikády stojím a potom podle toho jednal a případně vznášel další konkrétní dotazy.
IP zaznamenána

Laky56

• Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 16 Března 2017, 13:31:23 »

Jen se ptám na možnosti, ne že to udělám :)

Abych ve výsledku nedopadl hůř, potřebuji vědět jak postupovat, zjistit co na mě mají, a nebo co mohou použít, když pan měšták a paní na ouřadu jsou staří známí.

Jako první mě napadlo to jejich odepření, které sami v dopisu zmiňují.
IP zaznamenána

PVS

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 16 Března 2017, 14:40:54 »

Abych ve výsledku nedopadl hůř...

I to se může stát. Každá zkušenost něco stojí a vlastní zkušenost je nepřenosná.

Ve svém minulém příspěvku jsem se snažil vám pro inspiraci na konkrétním vlastním příkladě ukázat, že nejste jediný v této situaci a jak jsem z ní tehdy vybruslil já.

JUDr. hh ve svém posledním odstavci v 09:56:37 také navrhl vhodný postup.

Tarmara má také v 10:12:30 a v 12:42:30 poměrně důležitý hint.

Co více chcete, dodat odvahy, před bitvou? Veřejnou sbírku, abyste na tom náhodou 1000 Kč neprodělal? Peníze jsou a budou, jsou to jen papírky...

Abych vám pomohl si ujasnit, na které straně hodláte nadále (pravděpodobně již navždy) stát, zkusím v tom nudném a nezajímavém HLP pokračovat:
Ještě v roce 2013 jsem jako ovce zaplatil pokutu (plus body, o kterých jsem netušil) za 64 na 50, na dvouproudé silnici v každém směru s travnatým pásem uprostřed, vedoucí mezi dvěma betonovými stěnami bez chodníku - Pražáci jistě znají ulici Ryšavého od OBI nahoru... Dnes bych to už neudělal.
Poté jsem pár let čelil poměrně masivní úřední šikaně, toho ztraceného času na fízlárně a úřadu, výhrůžky, dokonce mě fízl sám naháněl v autě a zavolal si na mě jako posily zásahovku (jeden velký anton a dva další osobáky, asi 12 fízlů z toho 6 v neprůstřelných vestách) i na místě mi zkoušeli neúspěšně vyhrožovat, abych jim jako zpřístupnil auto, několikrát jsem by zadržený, jednou i přes noc ve vazební věznici... Někteří by se zlomili, já jsem se zabejčil, objevil jsem toto fórum a začal studovat. Zpočátku jsem dělal začátečnické chyby, hodně mi chybí i formální právní vzdělání, ale postupně jsem se těmi chybami svými i tady na fóru popsanými naučil a v praxi zafixoval tzv. best practices pro konkrétní situaci.
Dopadlo to tak, že jsem od toho roku 2013 nezaplatil jedinou pokutu, všechna přestupková řízení (přes 10) jsem vyhrál, dva soudy jako pokus o TČ jsem taky vyhrál... A jako bonus jsem jim nadělil to, že už jsem pro ně absolutně nedostižitelný a už jim ani daně neplatím, protože tu chátru nehodlám živit.
Kdybych se vzdal a spekuloval bych stylem "když budu hodný, oni na mě snad taky budou hodní a oholí mě jenom trošku..." tak jsem teď troska bez jakéhokoliv zázemí, dvakrát soudně trestaný a s plným rejstříkem přestupků. Takhle to totiž nefunguje - hydra nemá nikdy dost, chce víc a víc, a to tam, kde je odpor nejmenší, a je jim jedno, jestli člověka zlikvidují.

Doufám, že jsem vás tím HLP přesvědčil vyvázat se z Mordoru, dát se na stranu Dobra, a tuto radostnou zprávu (Evangelium) šířit ve svém okolí.
Pokud chcete bojovat, lidé tady rádi poradí (slušným lidem, kteří ukáží také vlastní snahu si zde informace i sám najít) - už nejméně tři rady tu máte. Ale málokdo chce plýtvat časem s ovcí.

...zjistit co na mě mají...

Ano, je nepochybně dobré vědět, co na nás nepřítel vlastně má...
« Poslední změna: 16 Března 2017, 14:44:18 od PVS »
IP zaznamenána

Laky56

• Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 16 Března 2017, 14:48:57 »

Rady jsou a to mi stačí, jako člověk neznalí jakéhokoliv jednání s policií a úřady, se radši zeptám vícekrát, nikdy jsem neřešil žádný problém či přestupek, a než abych šlápl hned vedle, nechám si poradit, i když se třeba párkrát blbě zeptám, nebo nevhodně vyjádřím.

Takže děkuji, a postupně budu aktualizovat jak se to vyvíjí.
IP zaznamenána

hh

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 16 Března 2017, 15:37:26 »

Toť otázka, kdybych to řešil jednodušší cestou - udělal ze sebe deb., zaplatil a šel.. Kolik by mi dali zaplatit? Pokud někdo dostane lísteček s tím, at zaplatí např. 200,- a ten odletí..proč poté úřad chce xkrat tolik?
Pokud se rozhodnete pro cestu poníženého přiznání se a prosení o shovívavost, tak lze očekávat za blbost typu stání 10 minut na chodníku před svým domem něco mezi 100 a 500 Kč. Bude-li to před zahájením přestupkového řízení, tj. stále v režimu blokového, tak to je právně stejný režim, jako byste to řešil s policajtem na místě nebo dodatečně u nich na služebně. Obecně se dokonce dá říct, že úřady jsou ve výměře blokových pokud mírnější než policajti, protože nemají čárkový systém, nemají naučené finty typu, že s sebou nosí jen bloky na 500 Kč a 1000 Kč. Úředník je navíc rád, že tu věc takto rovnou vyřídí a nebude se s tím muset měsíce či roky mořit. Ale narazíte-li lokálně na ultra zmrda nebo v tom bude něco osobního, tak to může být jinak.
IP zaznamenána

2M

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 16 Března 2017, 17:23:01 »

Toť otázka, kdybych to řešil jednodušší cestou - udělal ze sebe deb., zaplatil a šel.. Kolik by mi dali zaplatit?

To by se řešilo blokově.. částka podle nálady úředníka a vyjednávacích schopností obviněného.. jde uhrát i zadarmo na domluvu.. ale takové řešení asi bude vyhrazené pro kamarády a lokální VIP a podobně.

Ve správním řízení to při prohře bude určitě dražší.. ale je tu možnost výhry a získání zkušeností.. lepší se učit na řízení kde o nic moc nejde než mít jeden pokus někde kde půjde třebas o řidičák..
IP zaznamenána

akit

• Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 27 Března 2017, 16:43:35 »

...Týden nato přišla hezká obálka, ne z našeho úřadu, ale z okresního  :D
...
... kdybych to řešil jednodušší cestou - udělal ze sebe deb., zaplatil a šel..

Z okresního úřadu Vám mohla přijít obálka, která byla odeslaná nejpozději 31.12.2002.
Takže otázka vlastně zní, kam vůbec byste chtěl jít co platit...
IP zaznamenána

Laky56

• Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 29 Března 2017, 13:36:36 »

Dotaz k oboum obrázkum, co zde jsou - je takovéto místo, které je navíc zarovnáno do úrovně silnice, považováno za chodník, navíc zvýrazněné oranžovýma kostkama na kraji ?

Chodník tu je asi půl roku zhotoven, do té doby travnatá plocha,v katastru je pod jedním číslem spolu se silnicí, parkovištěm, travnatou plochou a autobusovou zastávkou.

Silnice nemá namalované bílé čary po stranách, navíc je označena jako manipulační plocha - Přesnější definice, má to nějaký vliv ?

Další věc, jak psal kolega, jak je bráno vjíždění/zajíždění do svého dvora, přes (údajně) chodník ?

Dnes odešlu odpor, uvidím co mi napíšou, nějaké argumentace mám připravené.

IP zaznamenána