Opravdu nejsem policajt, ani úředník, ani jsem nikým z nich nikdy nebyl. Díky, zpochybnění identity potěšilo. Ale dobře, že jste ve střehu!
Info jsem opravdu dodal neúplné, protože jakékoliv přesné formulace a přesná data podání ztotožňují řízení, byť nejsou uvedena jména. Navíc jsem dosud neměl nic zajímavého, nebo jsem si to myslel, běžné výzvy a příkazy znáte.
Teď ale fakt potřebuju poradit a jde skoro o minuty.
Řízení 56 km/h v obci, Sprdel
Na příkaz podán odpor, tehdy jsem si neuvědomil, že už můžu žádat spis.
O spis požádáno nedávno, formulace:
Žádost o pořízení kopie správního spisu podle §38 zák. č. 500/2004 Sb.
Vážení,
podle § 38 odst. 4 zák. č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, (dále jen „SprŘ“), s přihlédnutím též k §6 odst. 2; též k §15 odst. 1; § 17 odst. 2 a §38 odst. 4 SprŘ, žádám o pořízení kopie celého správního spisu ...spisová značka i číslo jednací… Pořízené kopie mi, prosím, bezodkladně zašlete na moji adresu.
S pozdravem
(níže převedena jejich odpověď doručená dnes 22.3.2017, ztučnění jsem provedl já, v doručeném dopise je jiné ztučnění).
Věc: Sdělení k žádosti a poučení
Jako účastník řízení o správním deliktu provozovatele, jste dne … zaslal správnímu orgánu písemnou žádost, ve které žádáte o zaslání kompletní kopie spisovému materiálu spis. zn. … Fakticky se jedná o žádost o pořízení kopie spisu ve smyslu § 38 odst. 4 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád (dále jen „SŘ“), ve znění pozdějších předpisů (dále jen „správní řád“). V této věci jde o realizaci procesního práva účastníka řízení na seznámení se s obsahem spisu. Ve věci Vaší žádosti Vás tedy odkazuji na Vám doručené vyrozumění o provedení důkazů mimo ústní jednání č.j. … ze dne …, v rámci tohoto úkonu Vám bude v souladu s ustanovením § 38 SŘ umožněno nahlédnout do spisu vedeného ve Vaší věci, v rámci tohoto svého práva, si můžete činit výpisy a máte právo, aby Vám správní orgán pořídil kopii spisu nebo jeho části.
Právo účastníka řízení nahlížet do spisu a pořizovat si z něj výpisy (fotokopie), vychází ze základních zásad správního řízení a je časově neomezené. Z § 38 SŘ vyplývá, že účastníci řízení a jejich zástupci (v některých případech –a to prokáže-li odůvodněnost svého požadavku i jiná osoba) mohou získat informace o řízení před správními orgány nahlížením do spisu. Citované ustanovení zároveň upravuje maximální možnou šíři tohoto oprávnění, tj. právo nahlížet do spisu v celém jeho rozsahu s výjimkou protokolu o hlasování, a aniž by nahlížející osoba musela jakkoliv specifikovat obsah informací, které hodlá ve spisu nalézt. Účastníci řízení nejsou povinni, na rozdíl o d jiných osob uvedených například v § 38 odst. 2 SŘ, prokazovat odůvodněnost svého požadavku. § 38 odst. 4 SŘ ale nepředpokládá, že by části spisu byly zasílány poštou. Podle správního řádu je však nahlížení úkonem, který podlézá zákonem přesně stanovenému postupu. Vzhledem k tomu, že právo nahlížet do spisu mají ve správním řádu jen taxativně vyjmenované osoby, je nutné osobu do spisu nahlížející jednoznačně identifikovat. Je také nutné o úkonu učinit záznam a to podle § 15 a §18 SŘ, což by v případě zasílání poštou nebylo fakticky možné.
(Moje poznámka: Úřad mě obesílá „s modrým pruhem“, tedy doporučeně s doručenkou „zmocněnci, zákonnému zástupci“ a „uložit jen 10 dní, nevracet, vložit do schránky“. Protože nemám zákonného zástupce a nemám ani zmocněnce, tak jsem při doručování jednoznačně identifikován. Stačí nezaškrtnout to „Vložit do schránky“.)
Jako účastníka řízení ve věci správního deliktu Vás … provozovatele vozidla … zároveň poučuji, že v rámci správního řízení … zahájeného na základě … že po dokazování mimo ústní jednání (provedení důkazů listinami obsaženými ve spise), které bude provedeno, jak jste byl písemně vyrozuměn dne 23. března 2017, bude mít správní orgán shromážděny veškeré podklady pro vydání rozhodnutí a ve věci bude vydáno rozhodnutí.
Jako účastníka řízení – Vás správní orgán podle ustanovení § 36 odst 3 … poučuje, že před vydáním rozhodnutí máte možnost vyjádřit se k podkladů rozhodnutí u správního orgánu … a do ve lhůtě 10, tj. slovy do deseti pracovních dnů od provedeného dokazování mimo ústní jednání, tedy od 23. března 2017 a to kterýkoliv vyhrazený den pro úřední jednání, tj. v pondělí a ve středu nebo ve dny nevyhrazené …. ale vždy po telefonické domluvě na číslech … . Pokud byste se dostavil bez předchozí domluvy, mohlo by se stát, že vzhledem k jinému jednání správního orgánu by se Vám správní orgán … (teď je tu nějak slušně popsáno, že se na mě vyserou).
Poučení účastníka řízení:
-paragrafy a komentáře necituji.
A teď babo raď:
A) Být v té prdeli 170 km už zítra v devět ráno, po telefonu si vzít náhradní volno z práce, a prohlédnout si dokazování.
(Případně tam být v ponděl, středu v nejbližších dnech.)
B) Nebo naopak zůstat fakticky neseznámen se spisem a hrát to na tuto chybu správního orgánu.
Poslat jim nějaký líbesbríf s mým vyjádřením k řízení, znovu žádat spis a nic víc.
+ Odvolání
Byl byste, prosím, někdo tak hodný a pohotový a sdělil mi Váš jednopísmenný názor nejlíp do 5:00 ráno?
(Zajímavost, ve výzvě je uvedené jiné měřící zařízení, než v příkazu, doufám, ež to správní orgán neví, otázka je, čím skutečně měřili a na co mají doložená poučení atd.
Tím pádem není jasné, zda bylo zařízení opravdu automatické a zda ho v tom kterém místě městská policie mít může. Místo měření a městskou polici sdělím kdyžtak neveřejně.)