Zdravím řidiči,
rád bych se podělil se svým případem a současně se doptal na pár informací, které mi nejsou úplně jasné. Prolezl jsem dfensovy návody i zdejší fóra a pár věcí bych si rád ujasnil, než se rozhodnu co dále
Přeskočím začátek - teď mi po skoro třech měsících přišla předvyplněná složenka k úhradě 700,- Kč (namísto požadovaných 2000,- Kč od arogantní příslušnice MP) od magistrátu. Již vyhodili neplatné obvinění (že stojím v připojovacím pruhu křižovatky, ačkoliv ten pruh byl jen rovně, sice tam byly šipky, ale jen rovně, takže se podle zákona o připojovací pruh nejedná), ale nechali tam to, že jsem stál polovinou auta na vodorovném značení V9a (na šipce rovně).
Nejde o tu částku (700 bych i byl ochoten zaplatit, 2000 určitě ne), ale spíše o ohmatání si možností zákona. Je to můj první případ. Chtěl bych se optat na názory a případně potvrdit následující:
1) Buď jako provozovatel zaplatím 700 nebo udám osobu, která auto řídila. Vymlouvání se, oddalováním, odmítání výpovědi apod. nemá v této fázi smysl, protože jsem za to prostě podle toho humlzákona odpovědný. Správně?
2) Udání existujícího cizince, případně nežijící osoby podle mě musí ztroskotat na tom, že pokud správní orgán nezahájí řízení proti určité osobě, nebo pokud řízení o přestupku zastaví, protože obviněnému z přestupku nebylo spáchání skutku prokázáno, povolá k odpovědnosti provozovatele vozidla. Tudíž mi to implikuje, že ať jim řeknu co chci, pokud se rozhodnou řízení zastavit, vrací se to zase na mě (a asi už s maximální pokutou, protože je naseru). Prosím o potvrzení nebo vyvracení.
3) Co když ani nezaplatím, ani neudám osobu a budu chtít pokračovat a hájit sám sebe, s tím, že jsem řídilo já? Stačí prostě nic nedělat a počkat co bude dále? Co můžu čekat? Správní řízení ohledně správního deliktu provozovatele vozidla?
4) ad 3) Konkrétně mě zajímá názor na to, jakou může mít šanci se hájit tím, že jsem prostě parkoval do řady (viz podobná situace z jiného dne, opět vybírají za max. pokutu, třeba tak jak stojí to zelené auto) mezi dvě stojící vozidla a z výhledu auta apod jsem prostě žádnou šipku na cestě neviděl? Podotýkám, že do křižovatky je to 30m, žádný jiný přestupek se tam nestal, jen ta šipka, kterou jsem mohl kvůli parkování mezi dvě auta proste nevidět ... dá se něčím takovým ohánět? Případně napadnout značení nevýrazné / nemá 5m / prostě něco najít ... Dá se to použít?
Mimochodem - ještě mě napadlo s nimi komunikovat pomocí elektronické komunikace s el. podpisem - máte nějakou zkušenost? Umí s tím vůbec úředníci?
Pokud bude třeba, můžu poslat scan dopisu, který přišel. Nic moc tam, kromě zjevného opakovaného nátlaku na zaplacení, ať to nemusí řešit, zajímavého není.
Děkuji za jakýkoliv tip!