V utery mi bylo ukradeno kolo. Radostne jsem se tedy vypravil na policejni sluzebnu, ze konecne vyuziji predplacenou sluzbu "Pomahat a chranit".
(ted popravde - necekam, ze kolo najdou, to by byla spis nahoda. Uz bylo stare, takze ani brecet nebudu, ale kdyz uz tu ten system mame, proc je nepouzit).
Co me ale zarazilo, tak mnozstvi osobnich informaci, ktere po me chteli. A ani se neobtezoval nejak zaobalit duvody.
P = opicajt
L = Jeho vznesenost Lerion
P: Jmeno?
L: Jeho vnesenost...
P: Datum narozeni?
L: Patek...
P: (koukaje na registr osob, kde mam fotku z mych 18) To jste jako vy? To se mi nezda.
L: Jasny, (ukazuji obcanku) koukej, tady mam stejnou fotku jako mate v registru.
P: Tak to je jina, to ja vam budu verit.
P: Telefon?
L: Na co ho potrebujete?
P: To je kvuli tomu, kdybychom potrebovali zjistovat nejake dalsi zkutecnosti.
L: Hmm, moc se mi to nezda. Ale dobre: XXX XXX XXX.
P: A vy teda bydlite na te adrese? Trvale bydliste mate jinde.
L: To snad neni dulezite, ne?
P: Ja to tam musim uvest.
L: Delejte si co chcete.
P: (vyplnuje adresu kde mi ukradli kolo jako bydliste)
P: A vas soucasny zamestnavatel?
L: Na co to potrebujete?
P: Me se na to tady pta system, ja to musim vyplnit (to mu nezeru, protoze vidim, jak doplnuje do registru nahodne do policek, ktera jsou prazdna)
L: Ja si myslim, ze tohle nepotrebujete vedet.
P: No ale co kdybychom vas treba potrebovali dohledat. Tak to musi byt uvedeno.
L: Jako ze me budete chtit zadrzet.
P: No treba.
L: Muzeme resit to ukradene kolo?
P: (zadava do policka zamestnavatel "ODMITA UVEST", takze ted mam dobre vylepseny registr osob)
P: Je vidite, ja si jeste musim proverit, zda nejste hledana osoba!
L: To jako vazne? To bych asi vedel a nesel za vami na sluzebnu, ne?
P: (klika na tlacitko proverit) No nekteri co si neprebiraji postu to tak maji. Hmm, vy to mate dobry. Teda zatim.
Pak nasleduje samotny vyslech, ten je celkem ok. Pak vse vytiskne a dava mi k podpisu.
L: Je, to je papiru a pouceni. Dejte mi chvilku, projdu to.
P: Samozrejme, to je vase pravo, vse si projdete. Jen nechapu proc tam jsou pokazde dve strany pouceni. Vzdyt je to zbytecne.
L: Mozna proto, protozel idi neznaji svoje prava a vy toho casto radi vyuzivate.
P: To je prece hloupost, to tam uz rovnou mohou dat cely zakonik.
L: Vidite a proc ne vlastne.
Podepsano a hotovo. Ted uvidime, dej se vule Bozi...

Kazdopadne se mi vubec nelibi, ze clovek prijde jako poskozeny a stahnou z nej na krev udaje, ktere velmi nerad davam i daleko blizsim lidem nez policii. Uz jen s ohledem na to, ze kdybych byl fakt hledana osoba, zjistit moje telefonni cislo je otazkou max. nekolika desitek minut. Takhle ho mam v registru, coz se mi nelibi...
Jeste chapu zpusob vyslechu, kdy se me dost neprijemne pta desetkrat na jednu a tu samou vec. Precijen co kdybych si to vsechno vymyslel nebo zkreslil, je velka sance ze me na necem usvedci. Ale i tak jsem rad, ze s nimi v pravidelnem styku byt nemusim...