Termín ústního jednání mám cca za 14 dní, tudíž písemně žádat o kopii spisu nemá cenu a nechám si to tedy až tam půjdu. Na úřad nemám problém se dostavit, jezdím víceméně kolem. Teď jenom nevím jestli tam jít až na to jednání a tam si vyžádat veškeré kopie, nebo tam zajít dopředu a vyžádat si je předem.
Na prvotní ÚJ nebývají pozvaní svědci (policajti), takže klidně můžete přijít na čas, spis bude na místě, obyvkle nebývá problém si jej ještě před zahájením řízení zběžně prolistovat, navíc řízení stejně začíná tím, že vás úředník o všem možném poučuje a pak rekapituluje z čeho a na základě čeho jste obviněn, přitom si můžete ve spisu ověřovat, jestli to souhlasí, času bývá dost. O kopii ve smyslu § 38 SprŘ můžete požádat po konci ÚJ, buď ji udělají hned, nebo na úřadech, kde mají kopírování nějak centralizované, si odskočíte na oběd a domluvíte se, v kolik si máte pro připravenou kopii dojít.
Jinak k předchozím přestupkům mám výpis z karty 9 měsíců po blokovém řízení a body opravdu nebyly, nepředpokládám tedy že na bodování mají nějakou delší lhůtu.
Jestli se blokově vyřešený přestupek, který podléhá bodovému hodnocení, neobjevil za 9 měsíců v registru řidičů, tak už se tam neobjeví nikdy. Pravděpodobně ten, kdo blok vystavil, vůbec věc neoznámil úřadu (buď proto, že je líný/lempl, nebo blok blbě vyplnil, nebo to schválně vyplnil na nebodovaný přestupek, těžko říct), méně pravděpodobná varianta je, že to nějak ztratil nebo zvrtal úřad, který vede váš záznam v RŘ. Nemá smysl to řešit, 9 měsíců starý blok už nezrušíte a buďte rád, že to bylo bez bodů.
Jedné z čeho mám obavy že na fotce z radaru ProLasse IIPL-DOK bude nejspíš vidět že jsem byl v tu dobu nepřipoutaný. Fotku jsem neviděl, a nevím jestli to na ní bude dobře vidět. Nicméně by mě zajímalo jestli Městský úřad může na základě této fotky zahájit další správní řízení o spáchání přestupku jízda bez bezpečnostního pásu. Tam už je bodová sazba vyšší a to by mě už vadilo.
Nejspíš to vidět nebude a i kdyby to bylo vidět, nejspíš si toho nikdo nevšimne a nebude to řešit. I kdyby to vytáhli, tak to není zas taková tragédie, oba přestupky jsou hodnoceny v nejmírnějším pásmu pokuty, ani za jeden není zákaz a body jsou za rychlost 2 a za pásy 3. Ono ani není úplně jasné, který z nich je vlastně závažnější, protože podle sance ve správním jsou ve stejném odstavci (1500-2500 podle § 125c(5)(g) ZPPK). V blokovém jsou pásy za 0-2000 (ale s možností od sankce upustit), za rychlost jen 0-1000 (ovšem bez možnosti od pokuty upustit). Každopádně by se oba přestupky projednaly ve společném řízení a projevilo by se to jen tím, že by asi nebyla pokuta na dolní hranici, tj. místo 1500 by to bylo např. za 2000, plus o jeden bod víc, takže nic, kvůli čemu by bylo nutné páchat sebevraždu.