30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: stacionarni radar - vyzva prevzata jinou osobou  (Přečteno 5066 krát)

zorro-ms

• Zobrazit profil
stacionarni radar - vyzva prevzata jinou osobou
« kdy: 25 Května 2016, 10:43:12 »

Dobrý den všem,
v dubnu 2016 jsem byl změřen stacionárním radarem.
Po cca měsíci (malé město) jsem dostal doporučený dopis (bez pruhu) s výzvou k zaplacení nebo udání jiného řidiče. Dopis doručovatelka dala jiné osobě na adrese trvalého pobytu, kam mi byl dopis doručen. Na doručenku chtěla jen klikihák.
Mám v plánu použít variantu Helmut. Jde mi však o to,

1)   zda mohu výzvu ignorovat – ve skutečnosti nic nevím, nic jsem nepřevzal. Můžou po výzvě zahájit sprdel, resp. po 60 dnech. Pokud ano, dá se pak vrátit případ do stavu před sprdelí, jelikož mi nebylo nic doručeno? Nebo mě budou ještě jednou kontaktovat?
2)   Mám jim rovnou napráskat Helmuta s doručovací adresu v ČR? A potom co jsem pročetl aktuální stav varianty Helmut a nevkládání ústřižků do schránek, Helmuta rovnou kontaktovat aby se přiznal?

Děkuji za rady, zorro-ms

IP zaznamenána

drinkANDdrive

• Zobrazit profil
Re:stacionarni radar - vyzva prevzata jinou osobou
« Odpověď #1 kdy: 25 Května 2016, 13:59:13 »

Jelikož není doručeno, troufám si tvrdit, že je lepší v tuto chvíli hrát mrtvého brouka a vůbec s úřadem nekomunikovat. Pokud by to chtěli překlopit na SPRDEL, tak to sice mohou zkusit, ale nemají doručeno, tedy budou muset začít znovu obesláním po tom, co rozhodnou a vy je upozorníte, že vám nic nepřišlo.
IP zaznamenána

zorro-ms

• Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 15 Května 2017, 12:00:22 »

Zdravím,
 po roce si na mě úřad vzpomněl. Poslali mi příkaz jako doručené psaní s dodejkou, které jsem nepřevzal. Převzala ji jiná osoba žijící na stejné adrese, oproti čísla OP a podpisu. Ve stručnosti, překlápí na SPRDEL.

Bere se psaní za doručené, když ho převzala jiná osoba? První dopis s odpustkem jsem též nepřevzal. Jaký byste mi navrhli další postup? Prekludovat bude za rok.
Můžu příkaz ignorovat? Nebo rozporovat překlopení na sprdel, jelikož mi výzvu nedoručili? Požadovat navrácení do stavu před sprdelí a udat Helmuta?

Děkuji za rady.

« Poslední změna: 15 Května 2017, 12:58:31 od zorro-ms »
IP zaznamenána

opas

• hard core 30kmh.cz
  • Carpe diem quam minimum credula postero.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 15 Května 2017, 12:36:24 »

Žádná sprdel zahájena nebyla, protože řízení je zahájeno doručením. Viz SprŘ.

Tedy ignorujte.
IP zaznamenána

pk202

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 15 Května 2017, 12:51:16 »

Ignorujte ale dejte si pozor na to, abyste se (někdy později) nepřiznal, že jste se o obsahu písemností dozvěděl. K tomu nejspíše bude potřeba plná spoupráce "podepisující" osoby. Dovedu si totiž představit, že klikyhák na prvním dopise bude pošta i ouřad považovat za Váš podpis a bude třeba svědectví "podepisující" osoby o tom, že dopis převzala, považovala ho za špatný vtip na svoji adresu a spálila v kamnech a když už ji tam budou mít, tak už se zeptají i na osud druhého dopisu.

Takže bacha na to, už jsme zde párkrát četli jak rodina potopila pyráta jak černou ovci.... ale doufám že to nebude váš případ.

IP zaznamenána

zorro-ms

• Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 15 Května 2017, 12:53:49 »

Omlouvám se, zapomněl jsem zmínit, že se jedná o příkaz.
Dřívější příspěvek jsem upravil.
IP zaznamenána

opas

• hard core 30kmh.cz
  • Carpe diem quam minimum credula postero.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 15 Května 2017, 13:18:18 »

To je jedno. Neřešte. Časem se ozvou, že jim dlužíte prachy. Vy se následně budete divit, jak je to možné a ať si zkontrolují doručování.
IP zaznamenána

pk202

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 15 Května 2017, 13:23:25 »

Omlouvám se, zapomněl jsem zmínit, že se jedná o příkaz.
Dřívější příspěvek jsem upravil.

Pokud se jedná o přestupek "spáchaný" v 04/2016 bych IMHO doručení tohoto příkazu přiznal a podal proti němu odpor s tím že nebyl doručen odpustkový dopis s tím že jinak byste nahlásil popravdě sám sebe a šel se obhajovat do SŘ. No a protože uplynul rok od spáchání přestupku a nebylo o něm ani zahájeno řízení přestupek prekludoval.

Co se týče té spolupráce "podepisující" osoby u námitky nedoručení "odpustku" platí to co jsem říkal výše.

IP zaznamenána

pk202

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 15 Května 2017, 13:27:08 »

To je jedno. Neřešte. Časem se ozvou, že jim dlužíte prachy. Vy se následně budete divit, jak je to možné a ať si zkontrolují doručování.

Toto je také řešení s tím, že pak budete mít tu pozici u namítání nedoručení ještě jistější. Je zde ale určité nebezpečí v započetí exekuce, které se ovšem snadno ubráníte.
IP zaznamenána

zorro-ms

• Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 17 Května 2017, 07:48:23 »

Děkuji za rady. Měl bych dotaz k poslednímu doručení (doporučeně s dodejkou, předáno jiné osobě na základě OP).
Má úřad podle správního řádu 500/2004 Sb § 20 odst. 3 doručeno?
Citace
Písemnost, která se nedoručuje do vlastních rukou a jejíž převzetí má být potvrzeno příjemcem, lze doručit adresátovi přímo nebo předáním jiné vhodné fyzické osobě bydlící, působící nebo zaměstnané v tomtéž místě nebo jeho okolí, která souhlasí s tím, že písemnost adresáto
IP zaznamenána

hh

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 17 Května 2017, 10:29:24 »

Co jiná osoba napsala na dodejku? Bylo to vyplněno, jako by se to doručovalo jí, nebo doručovatelka zjistila, že dopis přebírá někdo jiný než adresát? Souhlasila ve smyslu citovaného odstavce, že to předá? Pokud ano, jen ústně, nebo se to nějak odrazilo na dodejce? V obou případech bylo postupováno stejně? Oba dopisy (odpustek i příkaz) se ve způsobu doručování nelišily, tj. ani příkaz nebyl doručován do vlastních rukou?

Příkaz by se měl doručovat do vlastních rukou. To plyne z § 19(4) SprŘ, který se v tomto odkazuje na rozhodnutí, nicméně příkaz má stejné účinky jako rozhodnutí (a dokonce kratší lhůtu pro uplatnění opravného prostředku), tedy by měl být doručován stejně (ne-li přísněji, de lege ferenda se uvažuje i o vyloučení fikce u příkazu).

Reálně bych se to asi dalo risknout, nemáte-li kromě zpackaného doručování lepší obranu. Až se úřad probere a bude chtít prachy, tak po spatření příkazu obratem podat odpor a žádost o navrácení v předešlý stav podle § 41 SprŘ. Podstatné ale bude, jak bude vypadat dodejka, případně co si k tomu navymýšlí pošta.
IP zaznamenána

zorro-ms

• Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 17 Května 2017, 12:32:18 »

Ani jeden z dopisů nebyl doručován do vlastních rukou, pouze u druhého byla dodejka.
První dopis 05/2016 doporučeně – pošťák předal jiné osobě pouze na základě podpisu.
Druhý dopis 05/2017 doporučený s dodejkou – pošťák si opsal pouze OP jiné osoby a osoba podepsala.
Netuším, zda mu nedošlo, že se jedná o jinou osobu. Také si však mohl jméno osoby dopsat dodatečně, jelikož jméno zná.

Kromě špatného doručování bych měl možná jednu menší chybu, kterou jsem objevil v příkazu. Zatím ji nechci zveřejňovat. Mohl bych se na někoho obrátit soukromou zprávou? Možná se jedná o banalitu, kterou bych potřeboval vyvrátit/potvrdit.
IP zaznamenána

jiricek3

• Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 17 Května 2017, 13:11:57 »

Jestli to bylo jen jako obyčejný doporučený dopis, tak ten dá pošťák komukoliv, kdo mu na doručovací adrese otevře. A jestli to je přímo adresát, je mu srdečně jedno. Přímo adresát by musel jít až v případě nezastižení vyzvednout na poštu.
IP zaznamenána

zorro-ms

• Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 21 Května 2021, 16:02:07 »

Ani jeden z dopisů nebyl doručován do vlastních rukou, pouze u druhého byla dodejka.
První dopis 05/2016 doporučeně – pošťák předal jiné osobě pouze na základě podpisu.
Druhý dopis 05/2017 doporučený s dodejkou – pošťák si opsal pouze OP jiné osoby a osoba podepsala.
Netuším, zda mu nedošlo, že se jedná o jinou osobu. Také si však mohl jméno osoby dopsat dodatečně, jelikož jméno zná.

Zdravím,
 přišel mi obyčejný dopis od celního úřadu s vyrozuměním o nedoplatku.
Na celní úřad jsem zavolal a dozvěděl jsem se, že jedná o přestupek z dubna 2016.
Chtějí po mě zaplatit částku a pokud nezaplatím, tak exekuce.

Prosím o radu, jak postupovat. Ani jeden z dopisů 05/2016 a 05/2017 jsem nepřebíral.
Ten druhý z 05/2017 převzala osoba žijící na stejné adrese oproti číslu OP přebírající osoby a podpisu.
Lze se bránit?

Děkuji, MS
IP zaznamenána

hh

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
Re:[?] stacionarni radar - vyzva prevzata jinou osobou
« Odpověď #14 kdy: 21 Května 2021, 16:26:34 »

Aha, v tom případě se bránit lze a máte poměrně luxusní pozici.

Celníci podle popisu zatím nezahájili exekuci ani jiné formální kroky, jen neformálně upozornili na nedoplatek a doufají, že zaplatíte dobrovolně. V této fázi není proti čemu se formálně bránit, tedy jim pošlete taky jen obecný dopis, ve kterém uvedete, že žádný nedoplatek neexistuje, že to, co považují jeho titul, vám nikdy nebylo doručeno, číslo OP ani podpis na doručence není váš.

A že neočekáváte, že by podnikali jakékoliv další kroky, než se otázka doručení a právní moci dořeší s úřadem, který příkaz/rozhodnutí vydal. Tohle lze pojmout různě agresivně, od ponížené žádosti až po varování, jaký „dostanou kotel“ (*), pokud by přesto nesprávně zahájili exekuci.

Pak můžete počkat, co se stane, nebo to vzít zkratkou, nechat si od celníků poslat kopii toho příkazu a pak proti němu rovnou podat odpor. Nebo zajít na úřad, nahlédnout do spisu, a dále stejný postup.

(*) © 2019 Petr Kocourek, viz NSS 5 As 212/2019-36
« Poslední změna: 21 Května 2021, 16:28:15 od hh »
IP zaznamenána