Ahoj, jak jsem psal výše, po návratu z dovolené jsme dnes s manželkou ve schránce našli VÝZVU z MHlMP k udání řidiče, vhozenou po 10 dnech ležení na poště bez osobního převzetí. Rád bych požádal zdejší odborníky o rady/doporučení k následujícím dotazům:
1) žena má udat řidiče vozidla do 15 dnů od prokazatelného doručení této výzvy - chápu správně, že dnem doručení je v tomto případě ono vhození pošťačkou do schránky?
2) v případě, že se rozhodneme pro řešení v módu Helmut, máme ihned v odpovědi na tuto výzvu upozornit úředníka, že udaná osoba komunikuje pouze v cizím jazyce nebo je lepší na to nepoukazovat (ze jména a příjmení nebude na první dojem jasné, že se jedná o cizince)? Co se stane v případě, že Helmut obdrží následný dopis z úřadu v ČJ a odpoví na něj ve své mateřštině?
3) v jiném vlákně jsem se dočetl, že i přes zákaz úřadu poště, vhodit Helmutem ignorovaný dopis 15 den jemu do schránky, může Helmut sám od sebe kontaktovat úřad s přiznáním se k přestupku (např. na základě kontaktu ze strany provozovatele, že tento byl obeslán výzvou) - číslo jednací v komunikaci úřadu s provozovatelem a následně Helmutem bude stále stejné? Jde mi o to, aby si úřad Helmutovo přiznání spojil s tím předchozím případem/jednáním s provozovatelem.
4) pohrávám si ještě s jedním možným řešením - žena odepíše úřadu, že jejich tvrzení o tom, že jednání nemělo za následek dopravní nehodu, je chybné. Že sice nijak závažná, ale přece jen se DN stala. Toto své tvrzení je připravena doložit důkazy (svědeckou výpovědí). Že samozřejmě ví, kdo v tu chvíli řídil, ale že případnou újmu této osoby by považovala za atd... Tím by měla být ze hry vyloučena SPRDEL, že? Co bude následovat? Klasické správní řízení, kde již není nijak sankcionováno ústavní právo občana nevypovídat proti sobě, ani jemu blízkým osobám?
5) která z těchto 2 strategií má větší naději na konečné vítězství?