30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Překročení rychlosti v Rakousku: Murau  (Přečteno 9037 krát)

Mikek

• Zobrazit profil
Re:Překročení rychlosti v Rakousku: Murau
« Odpověď #15 kdy: 19 Února 2025, 20:08:37 »

Ale jsou teda ti kluci Rakousky cim dal vytrvalejsi. Driv dali po prvnim nedoporucenem ignorovanem dopisu pokoj.
IP zaznamenána

radek33

• Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 08 Dubna 2025, 12:26:05 »

Tak po 2 měsících pokračujeme: čtvrtý, tentokrát opět obyčejný dopis: MAHNUNG, výpalné zvýšeno o €5 za upomínku na celkem €105.

"Připomínáme, že na základě trestního opatření ... máte povinnost uhradit pokutu ...
Protože je výše uvedené rozhodnutí nyní vykonatelné, ještě jednou vás vyzýváme, abyste bezodkladně (v němčině do 2 týdnů) uhradil ...
Neuposlechnete-li výzvu, bude částka vymáhána exekucí, v případě nedobytnosti bude vykonán náhradní trest odnětí svobody."

Dále upozornění na případné vysoké náklady exekuce atd. S pozdravem Fixl Franciska. Jestli voni nějak nefixlujou...

Strašení exekucí nebo "ubytováním zdarma" na základě "trestního opatření - Strafverzügung" nezní moc věrohodně, ale nejednoho to může nalomit...
Díky za reakce  8)
IP zaznamenána

Mesec

• Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 08 Dubna 2025, 13:01:27 »

Mahnung je upomínka ... co byl ten dopis před tím, dopis č. 3 ? Jaký je jeho nadpis?

Jestli to je "Strafverfügung", tak už jedete v regulérním správním řízení.
« Poslední změna: 08 Dubna 2025, 13:06:23 od Mesec »
IP zaznamenána

radek33

• Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 08 Dubna 2025, 13:59:15 »

No předchozí = 3. byl doporučeně, uloženo, nepřevzato, vráceno odesílateli. Takže nevím, co v něm bylo.
Teď píšou "Sie mit Strafverfügung vom 30.10.2024 ... zur einer Geldleistung von €100 ... verplflichtet wurden."
To zřejmě tedy stálo i v 2. = nedoporučeném dopise z listopadu.
Všichni tady opakují nedoporučeně = nereagovat, tak jsem se toho držel.
« Poslední změna: 08 Dubna 2025, 14:15:43 od radek33 »
IP zaznamenána

Mesec

• Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 09 Dubna 2025, 11:39:54 »

Ano, tzv. "Anonymverfügung" je něco jako naše Výzva k uhrazení určité částky a ignorace je fakt to nejlepší řešení. Někdo to vzdá a někdo pokračuje.

Pak už nastává tzv. "Strafverfügung", což už je regulérní správní řízení se všemi důsledky a už se stalo to, že bylo rozhodnuto o Vaší vině, předpokládám, že žádné námitky jste nepodal a rakouská strana má za to, že Vám bylo doručeno.
Jakmile bylo doporučeně odesláno a uloženo na poště, tak dle rakouského zákona je to bráno jako doručené, takže dle nich je to uzavřené a rozhodnuté.

Samozřejmě můžete to ignorovat nadále, zřejmě to vymáhat nebudou, ale problém bude, pokud budete chtít do Rakouska jet. Na hranicích stále dělají kontroly a občas se najde nějaký magor, který vám prolustruje občanku.
Jednou jsem se policajta zeptal, zda vidí nezaplacené pokuty a on řekl, že ano, vydané jako "Strafverfügung".
IP zaznamenána

JF

• Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 09 Dubna 2025, 13:34:10 »

Místní pyrááti by jistě ocenili informaci o délce promlčecí doby pravomocné pokuty v zemích Evropského Svazu, ze kterých pokuty Čechům posílají.

Pro cizince kteří to tu čtou a Čechy trvale v zahraničí: ve fašistickém Čessku je to šest let, dáno daňovým řádem. Doufám, že je to správně, pokud ne, opravte.
IP zaznamenána

radek33

• Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 10 Dubna 2025, 16:53:59 »

Ano, tzv. "Anonymverfügung" je něco jako naše Výzva k uhrazení určité částky a ignorace je fakt to nejlepší řešení. Někdo to vzdá a někdo pokračuje.
Pak už nastává tzv. "Strafverfügung", což už je regulérní správní řízení se všemi důsledky a už se stalo to, že bylo rozhodnuto o Vaší vině, předpokládám, že žádné námitky jste nepodal a rakouská strana má za to, že Vám bylo doručeno.
Jakmile bylo doporučeně odesláno a uloženo na poště, tak dle rakouského zákona je to bráno jako doručené, takže dle nich je to uzavřené a rozhodnuté....
Díky za vysvětlení.

Asi jsem tedy na podzim za zdejším webu hledal špatně, protože takto jasně jsem to nikde nezahlíd.
Když jsem sem dotaz umístil po 2. obyč. dopise (zřejmě ty ten s "Strafverfügung"), všichni radili nereagovat.
Dopředu jsem se zeptal, co až přijde doporučený, rady zde: nepřebírat. To samé, když opravdu přišel.
Byla tam poznámka 1 = že mi to nevhodí do schránky, tzn. nedozvím se, co je uvnitř.
Tzn. hledám, píšu sem vše, několik reakcí dostanu a zařídím se podle toho.

Ale po 6 měsících se dozvím, že je všechno jinak, že uzavřou "Strafverfügung" bez potvrzeného doručení.
Do AT jedu několikrát ročně, takže mít tuhle informaci na podzim, buď bych tupě zaplatil €50 nebo bych nějak reagoval.

Moje nynější možnosti:
a) zaplatit €105
b) čekat, jestli mě zastaví v AT / pošlou exekuci - jak dlouho, než se to promlčí, vyšumí?
c) nějak reagovat - rozporovat ten "Mahnung"?

Díky...
IP zaznamenána

sennheiser

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 10 Dubna 2025, 22:12:37 »

Bohužel na doporučené dopisy je vhodné vždy nějak reagovat. U nás se případně můžete hádat, že úřad vyloučil seznámení ( je k tomu pár judikátů), ale tady je ve hře rakouské právo a na to tady ve foru machři nejsme.
Ono stačí reakce v češtině ( nejlépe psáná ručně) , kdy jim tam napíšete nějaké paragrafy a slova soud a pod.
Je možnost, že je to odradí od dalšího postupu.
IP zaznamenána

SimSon

• Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 10 Dubna 2025, 22:31:39 »

Jakmile bylo doporučeně odesláno a uloženo na poště, tak dle rakouského zákona je to bráno jako doručené, takže dle nich je to uzavřené a rozhodnuté.

Zatim co "Anonymverfügung" ste popsal v podstate spravne, o "Strafverfügung" mate spatne informace. Je to jeste jen pokus ouradu usnadnit si praci pomoci institutu tzv. "zkraceneho spravniho konani" (abgegurztes Strafverfahren). Zkratka z neceho vas obvini a hned vam vysoli pokutu, bez nakeho dokazovani (mozne jen u deliktu do 600€, §47 VStG).

Pak je na vas, jako zareagujete. Bud zaplatite, nebo mate moznost podat odpor a zadat o zahajeni regulerniho spravniho konani se vsim vsudy. Rozhodne "Strafverfügung" neznamena, ze jiz bylo rozhodnuto o vine! Naopak, prave v teto fazi mate nejvic moznosti (po odporu zadat o nahlednuti do spisu, navrhnout vyslech svedku, dukazy, atd).

Ukonceni spravniho konani signalizuje doruceni psanicka s nazvem "Straferkenntnis" (neco jako "trestni nalez"). Pak je mozne jiz jen podat stiznost ("Beschwerde") na zemsky nebo spolkovy spravni soud, protoze spravni konani je v AT jedno-kolovej proces...
IP zaznamenána

mungo

• OSBID
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: 11 Dubna 2025, 11:31:44 »

Být Vámi, držel bych se zvolené strategie a už ji nijak neměnil. Kolegové popisují aktivní přístup k obhajobě, ale já si nemyslím, že je tady potřeba.

Pokud se Vám zdá, že dostáváte protichůdné rady, tak je to proto, že v přeshraničním stíhání přestupků je bordel. Každá země má jiné předpisy a pokouší se je nějakými způsoby aplikovat na cizince a dostat z nich peníze. S tím se tady (skoro) všichni jako neprávníci zkoušíme nějak vypořádat tak, aby to nejlépe řešilo naši situaci. Za mě je mrtvý brouk relevantní strategie v případě, že člověk na danou zemi nemá nějaké užší vazby, což jste nepsal. Na druhou stranu aktivní přístup je lepší v případě, že do země cestujete často, nebo tam třeba pracujete.

Proč mrtvý brouk ve Vašem případě? O přeshraniční vymáhání pokuty přes naše soudy se, pokud vím, zatím nikdo nepokusil. Moc si nedovedu představit, že by rozjížděli nový proces kvůli Vašemu bagatelnímu přestupku. Zbývá co dělat s těmi návštěvami u nich. Při frekvenci jízd do Rakouska "několikrát ročně" je IMHO pořád jen nízká pravděpodobnost toho, že Vás zastaví místní fízli+ prolustrují natolik, že uvidí nějaký dluh. Pokud nastane nejhorší možnost, budete to prostě muset zaplatit. To mi přijde pořád jako OK stav - můžete to pak brát třeba jako příspěvek na charitu - i fízl musí něco žrát.
IP zaznamenána

Mesec

• Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 13 Dubna 2025, 17:02:33 »

SimSon

Děkuji za radu, to jsem nevěděl.  :)

další kolegové ...

Já vycházím ze své zkušenosti, protože bydlím ve Znojmě a do Rakouska jezdím soukromě (občas i pracovně) 2-3x týdně přes hraniční přechod Kleinhaugsdorf - Hatě.
A vždy nás někdo kontroluje. Pokaždé je na hraničním přechodu někdo jiný, většinou tam bývají mladí policajti, zřejmě nějací praktikanti ze škol. Ti tam většinou znuděně sedí, vykecávají se mezi sebou nebo čumí do mobilu, stačí jim ukázat občanku nebo pas i přes okýnko a jedete dál. Někdy jen flegmaticky mávnou a jedete.
Sem tam narazíte na debila, který si vezme občanku a už ji tahá počítačem, to dělají staří poldové nebo když potkáte takovýho typickýho Němce a s baretem na hlavě, ten si dává záležet na své práci, což bývá, když mladá ucha na svou práci kašlou, protože se jim nechtějí trávit dlouhé směny v nějaký boudě na hranicích. 

Jednou jsem si dovolil se ho zeptat, jestli vidí nezaplacené pokuty, tak nás hned odstavili a už nás oba lustrovali. Žena má nezaplacené 1x "Anonymverfügung", to nezjistili.
Přiznávám, moje debilita se ptát.

Takže já zde vidím jedinou past na hranicích, kde při důkladné lustraci budou chtít peníze, takže záleží, nakolik má autor se zemí vztah. 
Další past může nastat, když řidič udělá přestupek, tím pádem na sebe upozorní a hlídka ho hned sebere. Zase záleží, zda to bude hlídka někde v Čičmundově, která to bude chtít mít za sebou a rychle vypíše blok nebo někde řidič na sebe upozorní na dálnici skryté auto s moderní technikou.

Souhlasím s ostatními, pravděpodobnost vymáhání je téměř nulová, avšak past může nastat na hranicích. Od poloviny dubna to mají zrušit, ty kontroly s ČR, takže tak.

radek33

Kdyby se tohle stalo mě, tak já bych se vydal možností C.
Jestli chcete, můžeme to zkusit, já německy umím.
Předem říkám, že se v AT právu nevyznám, jen umím přeložit česky vyřčený text bez překladače.
Dělal jsem nostrifikaci mého vzdělání a komunikaci s úřady.

Nebo Vám mohu dát kontakt na zdejšího právníka, který u nás ve městě má vynikající renomé. Pokud se rozhodnete, napovím vám sem, jestli ovšem mohu.

Volba je na Vás.

« Poslední změna: 13 Dubna 2025, 17:09:40 od Mesec »
IP zaznamenána

sennheiser

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #26 kdy: 13 Dubna 2025, 21:43:07 »

O přeshraniční vymáhání pokuty přes naše soudy se, pokud vím, zatím nikdo nepokusil.

Bohužel rakouští fašisti už to zkusili na kolegu, co jel v Rakousku s nákladem o 170kg nad limit 3,5t.
Naštěstí neúspěšně jelikož tam nasekali nějaké procesní chyby a český soud to shodil.
IP zaznamenána

Ropák

• Zobrazit profil
« Odpověď #27 kdy: 14 Dubna 2025, 11:14:00 »

Je to všechno čím dál horší koukám. Ale mně se to kecá, já všechno, co přišlo z Rakous zahodil, a dál se nic nedělo. Takže bych se spíš klonil k variantě kolegy Mungo...
IP zaznamenána

Mesec

• Zobrazit profil
« Odpověď #28 kdy: 15 Dubna 2025, 13:12:23 »

Ropák

Záleží město od města, některá města jsou tím i proslulá. Murau je hlavní město Štýrska a hodně lidí tudy jezdí i do Taur. Ty "Blitzery" bývají nejčastěji, kde je vysoká frekvence aut.
IP zaznamenána

SimSon

• Zobrazit profil
« Odpověď #29 kdy: 16 Dubna 2025, 00:02:26 »

Záleží město od města, některá města jsou tím i proslulá. Murau je hlavní město Štýrska a hodně lidí tudy jezdí i do Taur. Ty "Blitzery" bývají nejčastěji, kde je vysoká frekvence aut.

Ehm, ne ze by na tom zalezelo, ale hlavni mesto Styrska je Graz (aneb po nasem "Styrsky Hradec"). Murau je jenom takova vetsi vesnice, kolem 3-4 tisice obyvatel...
IP zaznamenána