30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Dopravní nehoda, jsem 100% viník?  (Přečteno 921 krát)

ondrejj5

• Zobrazit profil
Dopravní nehoda, jsem 100% viník?
« kdy: 27 Září 2024, 22:27:53 »

Dobrý den, stala se mi nehoda a chtěl bych se o ní podělit a popřípadně dostat radu nebo názor zda úplným viníkem jsem pouze já. Omlouvám se předem za moje špatné popisovací a kreslící schopnosti. Každopádně nátlakem mi bylo řečeno, že jsem 100% viník, avšak teď s odstupem nad tím více přemýšlím zda tomu, tak skutečně je.

Abych popsal situaci:
Odehrává se na dvouproudové (jeden pruh v každém směru), rovné, hlavní silnici, kde je možné předjíždět.
Předemnou jede paní v autě, která objíždí zaparkované auto  u silnice (překážka na vozovce), paní správně použila blinkr vlevo a poté zpátky vpravo.
Avšak poté po vypnutí blinkru doprava, i hned dala znovu blinkr vpravo a začala zpomalovat, čímž jsem já usoudil, že bude zastavovat na kraji vozovky.
Tudíž tím momentem jsem jí začal předjíždět a v tu náhle změnila blinkr na blinkr doleva a odbočovala vleov na dvorek k budově.
Auta samozřejmě skončili v sobě nebo spíše ona bourala do mého.
Jsem já brán jako 100% viník, když jsem předjížděl, ale i tak paní udělala tento nesmyslný manévr?
Situaci jsme řešili jen mezi sebou bez přítomnosti policie.

zde posílám vizuální vyzobrazení
https://imgur.com/a/FsXfnyA

já - MODRÁ
paní - ČERVENÁ
objížděné auto - ZELENÁ

Prosím Vás tedy o názor nebo radu, co si o této nehodě myslíte. A jak by to mohlo pro mě dopadnout.

Předem děkuji za odpověď, jsem ze situaci zmatený. A děkuji za Váš čas, Ondřej.
« Poslední změna: 28 Září 2024, 10:50:30 od Číkus »
IP zaznamenána

Urban.

• 30
    • Zobrazit profil
Re:Dopravní nehoda, jsem 100% viník?
« Odpověď #1 kdy: 27 Září 2024, 22:42:46 »

Čím vás přesvědčila, že jste vy víníkem? V popisu nevídím žádné porušení dopravních předpisů z vaší strany. Naopak paní několik zákonných ustanovení porušila.

§ 30 (2) ZPPK Řidič má povinnost dát znamení o změně směru jízdy včas, to znamná 3-5 sekund před zahájením manévru
§ 21 (1) Při odbočování nesmí řidič ohrozit řidiče jedoucí za ním a musí dbát zvýšené opatrnosti

Tudíž bych to viděl tak, že 100% vina je na strané té paní.
IP zaznamenána

ondrejj5

• Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 27 Září 2024, 22:49:45 »

Bylo mi to sděleno od jejích zdrojů, volala znamého (prý policista) a ještě někoho a k tomu se nachomýtl její známý od toho domu, od těchto všech jsem slyšel, že předjíždějící vždy nese vinu.
« Poslední změna: 27 Září 2024, 23:17:47 od ondrejj5 »
IP zaznamenána

Quick

• Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 27 Září 2024, 23:22:01 »

Ak je to presne tak, ako ste to popísali Vy, popísané aj v zázname o dopravnej nehode, ktorý máte podpísaný od 2. účastníčky nehody, tak aj z môjho pohľadu je jasný vinník pani a nie Vy.

Ešte potvrďte to, že nehoda sa stala na úseku, kde nie je zakázané predbiehať. A je tiež dôležité, či je v zázname explicitne uvedené, že pani použila ľavý blinker až potom, ako ste Vy zahájili predbiehací manéver. Ak je to tak, tak nevidím dôvod, prečo by ste mali byť vinník Vy.
IP zaznamenána

ondrejj5

• Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 27 Září 2024, 23:28:56 »

V záznamu je zaškrtnuté, že účastnice odbočovala vlevo a já předjížděl, jediné zaškrtnutí.
Poté dopsané ve vlastních poznámkách, že jsem nedodržel bezpečnou vzdálenost a, že jsem nedodržel přednost jejímu vozidlu. Abych tam zapsal něco svou rukou, tak na to jsem neměl téměř žádnou možnost.

Ano, stalo se rozhodně na úseku, kde nebylo zakázané předjíždět. V záznamu bohužel nemám dopsané, že použila levý blinkr až poté, ale sama to potvrdila, když jsme se bavili.

Byl jsem dost z této situace zaskočený a nevěděl, co dělat, bylo to poprvé.
IP zaznamenána

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 27 Září 2024, 23:29:31 »

Celé je to od nich, s prominutím, kravina. Klíčové ustanovení bude par. 21 odst. 1 zák. 361/2000 Sb.:
"Při odbočování na křižovatce nebo na místo ležící mimo pozemní komunikaci musí řidič dávat znamení o změně směru jízdy; při odbočování nesmí ohrozit řidiče jedoucí za ním a musí dbát zvýšené opatrnosti."
Přeloženo do češtiny - pokud odbočovala někam na dvorek, tedy opouští silnici, máte fakticky (byť ne pojmově) přednost.
Viz např. https://ehutnik.cz/dobre-rady/odbocovani-na-misto-mimo-pozemni-komunikaci, https://www.zakonyprolidi.cz/judikat/nscr/6-tdo-1013-2020 .
Samozřejmě nevíme o dané věci všechno, ale možnost, že by ona nebyla 100% viník, se mi jeví jako blízká nule.
Takže teď je spíš potřeba poradit, jak postupovat dál.

Ještě doplňuju - ty poznámky jsou obě naprosto mimo.
Proč jste neměl možnost tam něco dopsat?
Podle mě teď bude stěžejním důkazem místo na vozidle, kam do vás najela, jestli dobře rozumím, je to na boku, což zcela vyvrací celý ten vymyšlený záznam.
A poučení pro příště - pokud si nejsem jistý, NIKDY nic nevyplňuju a nepodepisuju, počkám na kvalifikovanou radu nebo osobu.
« Poslední změna: 27 Září 2024, 23:34:59 od Eric »
IP zaznamenána

ondrejj5

• Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 27 Září 2024, 23:44:43 »

Děkuji Vám moc za odpovědi, velice si to vážím.
Ohledně psaní, tak buď propisku měla neustále paní v ruce a když už jsem ji měl jednou já, tak jsem se cítil v nátlaku, co udělám.
Poučení to jistě bude, byl jsem akorát zděšen, že zda by to byla skutečně jen má vina, tak budu údajně o 7 bodů chudší, což by znamelo pro mě jako člověka, co má stále "řidičák na zkoušku" sebrání řidičáku.
Jak nejlépe tuto situaci v tento moment tedy řešit a s kým?
IP zaznamenána

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 28 Září 2024, 00:02:06 »

Ono to fakticky není nahlášené, takže dohadování, pokud se neudělá aktivní krok, by asi začalo až v okamžiku, kdy to bude řešit pojišťovna.
Ale tady bych spíš počkal na rady od zkušenějších. Jen ještě doplňte, jak je to asi dlouho a jestli to bylo vlastní vozidlo.

(Předpokládám, že obě strany jsou v záznamu dostatečně identifikované :-) )
IP zaznamenána

ondrejj5

• Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 28 Září 2024, 00:06:08 »

Dobrá, budu vážně moc rád za každou možnou radu, jak s tím naložit.
Stalo se to kolem 18:00 - 18:15 27.9.2024 a vozidlo bylo mé vlastní.

(Ano, obě strany jsou identifikované dostatečně.)
IP zaznamenána

Urban.

• 30
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 28 Září 2024, 00:23:12 »

ondrejj5> Na to, že jste zkoušky dělal nedávno si toho moc z pravidel silničního provozu nepamatujete

7 bodů se dává za předjíždění v zákazu, což podle toho co uvádíte, se tohoto případu netýká

Zkontrolujte si, jestli jste dodržel všechny povinnosti řidiče při předjíždění, viz. § 17
IP zaznamenána

ondrejj5

• Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 28 Září 2024, 00:32:22 »

Já byl vážně v tu situaci úplně mimo, začlo mi to docházet až později doma, proto jsem se obrátil zde na fórum.

Každopádně ze zákonu o předjíždění, který jste zaslal, mám trochu obavu ohledně  § 17 (5) e), jelikož to může být slovo proti slovu, za mě jsem si jist, že v moment předjíždění žádné znamení o změně směru jízdy vlevo nebylo.
IP zaznamenána

Hugo

• Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 28 Září 2024, 04:01:17 »

Citace
§ 30 (2) ZPPK Řidič má povinnost dát znamení o změně směru jízdy včas, to znamná 3-5 sekund před zahájením manévru
Toto v zákoně opravdu není.

Citace
Klíčové ustanovení bude par. 21 odst. 1 zák. 361/2000 Sb.:
"Při odbočování na křižovatce nebo na místo ležící mimo pozemní komunikaci musí řidič dávat znamení o změně směru jízdy; při odbočování nesmí ohrozit řidiče jedoucí za ním a musí dbát zvýšené opatrnosti."

Klíčové ustanovení bude již zmíněný § 17 (5) e), zejména s ohledem na sepsány zápis o nehodě (přiložte ho v anonymizované podobě).

Dle popisu tazatel tahá za kratší konec provazu a ještě ho v tom utvrzujete. Teď je potřeba minimalizovat škody a brát to jako zápisné.
IP zaznamenána

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 28 Září 2024, 07:22:17 »

Hugo, nesouhlasím.
Nemohl porušit 17-5-e, pokud zahájil předjíždění vozidla ukazujícího signál doprava:
"Avšak poté po vypnutí blinkru doprava, i hned dala znovu blinkr vpravo a začala zpomalovat, čímž jsem já usoudil, že bude zastavovat na kraji vozovky.
Tudíž tím momentem jsem jí začal předjíždět a v tu náhle změnila blinkr na blinkr doleva a odbočovala vleov na dvorek k budově."
17-5-e začíná:
"dává-li řidič vpředu jedoucího vozidla znamení o změně směru jízdy vlevo"
Taková situace to ale nebyla.
Naopak ona měla dbát zvýšené pozornosti a nesměla zahájit odbočovací manévr, kterým opouští komunikaci, pokud již byla předjížděna. Viz i judikatura, kterou jsem odkazoval, to je identický případ.

Záznam je zapsaný blbě, o tom není sporu, ale pro případný spor bude - přinejmenším z pohledu mozkového trustu PČR - podstatný způsob poškození jeho vozidla, a to tak, že skutečnost, že je poškozený pouze bok jeho vozidla, je významně v jeho prospěch.
Jak teď zpochybnit ten záznam a jaké udělat procesní kroky nevím, s tím fakt zkušenost nemám.
IP zaznamenána

Hugo

• Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 28 Září 2024, 07:40:35 »

Pokud není AV nahrávka. Bude záznam o nehodě stěžejní.

Citace
V záznamu je zaškrtnuté, že účastnice odbočovala vlevo a já předjížděl, jediné zaškrtnutí.
Z toho už prostě objíždění vozidla zastavujícího u krajnice neuděláte.
Navíc i druhý účastník již bude poučen jak dál pokračovat.

Navrhuji kuchyň a pak přidat záznam o nehodě a fotky z nehody.

IP zaznamenána

Jenyk

• Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 28 Září 2024, 09:10:45 »

Zřejmě v autě nemáte kameru? Dostal jste poučení, pořiďte si ji.
IP zaznamenána