pánové, vy mi čtete myšlenky a třeba poradíte ...
mám malý domek, topím odjakživa elektrokotlem ( 9 kW)plus normální radiátory. měsíčně cca 7000 Kč. (ale to je vše co platím, vodu si tahám z vrtu a studny, odpad jde do septiku s pískovým filtrem) Plynaře jsem - co vedli ulicí plyn před 10 lety od branky vyhnal se slovy, až nám rus plyn vypne, nechci u toho být. plus bych měl divný pocit, že mi doma furt něco hoří. A finančně mi ta elektrika nevadila.
nyní zálohy na el. cca12-13 tis. to mi trochu už vadí, ale pořád to není smrtící A reálně čekám blackout.
mám i kotel na uhlí/dřevo - starý dakon po původním majiteli, stačí otočit ventily na trubkách ale ani jedno nemám moc kde složit, ve sklepě jsem si udělal pracovnu. (navíc to je jen teplo, jinak jsem bez elektřiny bez vody a bez teplé vody - bojler
než se rozhoupu a bude k mání solár na střechu a tepelné čerpadlo nebo zatím jen tepelko - což ale neřeší ten blackout, napadla mě elektrocentrála za barákem připojená do rozvodu za hlavní jistič ( tedy, přijde black out, vyhazuju hlavní jistič,zapínám jistič od centrály a startuju )
máte někdo poznatek, jestli je taková nouzová sestava funkční ? samozřejmě musím pohlídat výkon centrály s rezervou, případně nasadit na ní nějakou ochranu, kdybych se odběrem nějak rozšoupl - spíš moje bábovka, kdyby při tom zatmění měla neodolatelnou náhlou potřebu navíc prát a mýt nádobí ...

díky