30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: [LOST] Porušení zákazu vycházení - 5000 kč za zrušené opatření  (Přečteno 280 krát)

Sudaler

• OSBID
  • *
    • Zobrazit profil

Dobrý den,
přes známou se ke mně dostal příkaz na 5000 Kč za porušení zákazu vycházení (9.4.2021) vydaný parazity z Kolína. Bohužel, příkaz již nabyl právní moci.

Má cenu podávat podnět k přezkumu? Podle toho, co čtu (https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/koronavirus-soud-zrusil-ctyri-opatreni-ministerstva-zdravotnictvi-nouzovy-stav-prvni-zaloba-ondrej-d.A200423_093125_domaci_remy), bylo opatření zrušeno a úřad tedy vydal příkaz v rozporu s rozsudkem Ústavního soudu. Snažím se někde najít odkaz na konkrétní rozsudek, který rušil opatření omezení pohybu, ale nějak se mi nedaří.

Přijde mi to celé naprosto nehorázné, pomůžete někdo?
« Poslední změna: 19 Listopadu 2021, 08:19:27 od Sudaler »
IP zaznamenána

johncreek

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
Re:Porušení zákazu vycházení - 5000 kč za zrušené opatření
« Odpověď #1 kdy: 19 Listopadu 2021, 08:12:43 »

Předně zcenzurujte osobní údaje osoby..
IP zaznamenána
Všechny moje rady a tvrzení berte s rezervou. Jsem pouze nadšenec, nikoliv právník/advokát.

Sudaler

• OSBID
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 19 Listopadu 2021, 08:20:13 »

Předně zcenzurujte osobní údaje osoby..
Anonymizováno, nicméně předpokládal jsem, že když je to v neveřejné sekci, není to potřeba.
IP zaznamenána

johncreek

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 19 Listopadu 2021, 08:21:57 »

Pardon. Četl jsem to na telefonu a nevšiml jsem si, kde nebo od koho to je, tak jsem chtěl zabránit tomu, aby nějaký nezkušený člověk zveřejňoval osobní údaje nějaké své známé =)
IP zaznamenána
Všechny moje rady a tvrzení berte s rezervou. Jsem pouze nadšenec, nikoliv právník/advokát.

hh

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 19 Listopadu 2021, 09:49:02 »

S pravomocným příkazem se obecně pracuje blbě. Podnět k přezkumu dejte, není co ztratit. Ale je to na libovůli nadřízeného úřadu. Alternativně nebo paralelně lze podat žádost o obnovu řízení - formálně s odkazem na § 100 odst. 1 písm a) i b), ať si to úřad přebere (ono moc nesedí ani jedno, zrušení podkladového OOP není ani otázka skutkového stavu a dokazování, a o rozhodnutí jde pouze v širším smyslu). I zde bude možná problém v tom, že nebyly uplatněny řádné opravné prostředky, ale stejně jako u přezkumu platí, že není co ztratit - a výhodou proti přezkumu je, že o žádosti o obnovu musí úřad formálně rozhodnout a je možné podat odvolání (a následně i žalobu).

Pokud jde o podkladová opatření, byly původně zrušeny rozsudkem Městského soudu v Praze č. j. 14 A 41/2020-111 ze dne 23. 4. 2020. Bylo to silně medializováno, iniciátorem byl advokát Ondřej Dostál, šlo o jeden z prvních zásahů soudů do vládní covidové buzerace - rozhodoval MS, protože to jelo ještě podle klasického procesu (§ 101a SŘS), bylo to před přijetím pandemického zákona, který zavedl přímý přezkum opatření NSS. Rozsudek z nějakého důvodu chybí na webu NSS (těžko říct, zda jde o bordel nebo je to schválně), ale vyhledávače ho podle spisové značky bez problémů najdou.

Další osud řízení byl ale takový, že NSS tento rozsudek zrušil (6 As 114/2020-63), následně MS návrh v březnu 2021 odmítnul (usnesení opět chybí na webu NSS a na rozdíl od předchozího rozsudku jsem ho nikde nenašel, ale lze ho případně získat infožádostí), a proti tomu se pro změnu kasal navrhovatel, což NSS nyní nechává pod značkou 6 As 105/2021 trochu rozležet.

Tedy formálně nyní ta opatření nejsou zpětně zrušena ani prohlášena za nezákonná (pokud je náhodou nezrušilo něco jiného). Dá se ale trochu blafovat a ten rozsudek předložit bez uvedení toho, že byl zrušen - a pokud si toho SO všimnou, stále lze odkázat na argumentaci v odůvodnění (NSS to totiž zrušil z formálních a procesních důvodů, jádro rozsudku týkající se nezákonnosti samotných opatření nijak nezpochybnil).

Edit: Vycházel jsem z vašeho odkazu, který se skutečně týkal opatření MZ ... ale teď koukám do příkazu, a ten se odkazuje na nějaké opatření vlády podle krizového zákona. Tedy vše výše je zřejmě pro danou věc irelevantní ... ale moje kvóta je již vyčerpána, znovu to prověřovat nebudu.
« Poslední změna: 19 Listopadu 2021, 09:53:49 od hh »
IP zaznamenána

Sudaler

• OSBID
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 22 Listopadu 2021, 12:11:30 »

Dobrý den,
snažím se nyní sesmolit žádost o přezkum.

Pokud jde o podkladová opatření, byly původně zrušeny rozsudkem Městského soudu v Praze č. j. 14 A 41/2020-111 ze dne 23. 4. 2020. Bylo to silně medializováno, iniciátorem byl advokát Ondřej Dostál, šlo o jeden z prvních zásahů soudů do vládní covidové buzerace - rozhodoval MS, protože to jelo ještě podle klasického procesu (§ 101a SŘS), bylo to před přijetím pandemického zákona, který zavedl přímý přezkum opatření NSS. Rozsudek z nějakého důvodu chybí na webu NSS (těžko říct, zda jde o bordel nebo je to schválně), ale vyhledávače ho podle spisové značky bez problémů najdou.

Obviněná je viněna z porušení vládního usnesení, které vešlo v platnost 18.3.2021, tedy takřka rok po zrušení oněch prvních opatření.

Co se mi podařilo najít, tak:
  • ÚS konstatoval, že pokud sněmovna nesouhlasí s prodloužením nouzového stavu, nelze ji obcházet a znovu vyhlásit stav nouze na žádost hejtmanů. To však bylo v době od 14.2. do 28.2. 2021
  • 26.2.2021 však vláda vyhlásila další nouzový stav na 30 dnů, tedy do 28.3.2021, nicméně formálně, pokud tomu správně rozumím, se jednalo o prodloužení, nikoli o vyhlášení, protože o tom by museli rozhodovat poslanci - ti však o prodloužení NS hlasovali a odmítli jej dne 11.2.

Lze odůvodnění nezákonnosti Příkazu postavit nějak takto?
Správní orgán se v Příkazu opírá o bod III. 1. usnesení vlády ČR ze dne 18. 3. 2021 č. 299 ve znění usnesení vlády ČR ze dne 26. 3. 2021 č. 315, přičemž výše uvedená usnesení o přijetí krizového opatření byla přijata v návaznosti na usnesení vlády č. 196 ze dne 26. února 2021, kterým vláda vyhlásila nouzový stav.

Nouzový stav vyhlášený 26.2.2021 vládou navazuje na usnesení vlády ze dne 14. 2. 2021 č. 125 o vyhlášení nouzového stavu. Toto usnesení však Ústavní soud ve svém usnesení zveřejněném 25. března 2021 pod sp. zn. Pl. ÚS 12/21 označil za nezákonné: "Jako obiter dictum Ústavní soud dodává, že ústavní zákon o bezpečnosti České republiky nelze vykládat prostřednictvím běžného zákona o krizovém řízení. Jestliže pak ústavní zákon o bezpečnosti České republiky kogentně stanoví, že vláda může vyhlásit nouzový stav nejdéle na dobu 30 dnů a uvedená doba se může prodloužit jen po předchozím souhlasu Poslanecké sněmovny (čl. 5 odst. 1 ve spojení s čl. 6 odst. 2), jiný postup při prodloužení nouzového stavu není možný. Nezmění-li se skutečnosti, na základě kterých byl vyhlášen nouzový stav, nelze „nově“ vyhlásit nouzový stav vládou od okamžiku, kdy „povolený“ nouzový stav skončil a Poslanecká sněmovna s jeho prodloužením nesouhlasila.".

Za Vaše názory moc děkuji.

EDIT: Do přílohy přikládám návrh podnětu k přezkumnému řízení k diskuzi :)
« Poslední změna: 22 Listopadu 2021, 13:16:01 od Sudaler »
IP zaznamenána

hh

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 24 Listopadu 2021, 13:50:24 »

Obávám se, že 9.4.2021 byl nouzový stav vyhlášen ústavně korektním způsobem. Nesouhlas PSP se týkal prodloužení nouzového stavu, který tak měl skončit 14.2.2021. Následně vláda vyhlásila (za využití kouřové clony v podobě žádosti hejtmanů) nouzový stav od 15.2.2021, o kterém následně PSP rozhodla, že má skončit 26.2.2021.

Kdyby příkaz byl z období 15.-26.2.2021, tak by se s tím dalo s reálnou šancí na úspěch pracovat, protože pouze tohoto se týkalo citované obíčko. Ani to ale není jednoznačné, není asi velkých pochyb o tom, že tento nouzový stav byl vyhlášen neústavně (fintu s hejtmany nikdo příčetný nebere vážně), ale není úplně shoda, co to znamená, zda tím došlo bez dalšího k přímému zásahu do individuálních práv, nebo zda náhodou nehraje nějakou roli, že to PSP, která primárně má ve věcech krizového řízení vládu kontrolovat, v podstatě posvětila.

Následný nouzový stav od 27.2.2021 byl sice taky vyhlášen trochu netradičně - opět přímo navazoval na nouzový stav, který dřívějším rozhodnutím PSP ukončila, jenže tentokrát těsně předtím PSP přijala nové usnesení, kterým s postupem vlády předem souhlasila, a ještě tam jako pojistku odkazovali na mutace, což mělo představovat kvalitativní změnu okolností.
IP zaznamenána

Sudaler

• OSBID
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 25 Listopadu 2021, 08:31:15 »

Děkuji za osvětu. Vím, že někoho Vašeho ražení mým konstruktem neoblafnu, ale nepředpokládám, že by se s tím správní orgán dokázal vypořádat tak jako Vy.
Zkusím jim poslat co jsem psal, stejně není už co ztratit a já nic lepšího nevyplodím...

Žádost o obnovu řízení pošleme zvlášť podle Vámi navrhovaného § 100 odst. 1 písm a) i b), a odůvodnění necháme stejné.

O dalším postupu budu informovat.
IP zaznamenána

Sudaler

• OSBID
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 04 Října 2022, 10:57:44 »

Dobrý den,
do přílohy přikládám odpověď nadřízeného SO, který neshledal důvody k zahájení přezkumného řízení.

Věc tedy lze označit jako LOST.
IP zaznamenána

pk202

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 04 Října 2022, 14:30:54 »

Tak alespoň jste parazitku donutil sepsat nějaký elaborát, na který asi neměla předlohu pro CTRL+C a CTRL+V :)
IP zaznamenána

Sudaler

• OSBID
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 04 Října 2022, 19:54:51 »

Ano, to si říkám vždycky, když začínám mít pocit, že to vlastně nemá smysl a jde o boj s větrnými mlýny...
IP zaznamenána