S pravomocným příkazem se obecně pracuje blbě. Podnět k přezkumu dejte, není co ztratit. Ale je to na libovůli nadřízeného úřadu. Alternativně nebo paralelně lze podat žádost o obnovu řízení - formálně s odkazem na § 100 odst. 1 písm a) i b), ať si to úřad přebere (ono moc nesedí ani jedno, zrušení podkladového OOP není ani otázka skutkového stavu a dokazování, a o rozhodnutí jde pouze v širším smyslu). I zde bude možná problém v tom, že nebyly uplatněny řádné opravné prostředky, ale stejně jako u přezkumu platí, že není co ztratit - a výhodou proti přezkumu je, že o žádosti o obnovu musí úřad formálně rozhodnout a je možné podat odvolání (a následně i žalobu).
Pokud jde o podkladová opatření, byly původně zrušeny rozsudkem Městského soudu v Praze č. j. 14 A 41/2020-111 ze dne 23. 4. 2020. Bylo to silně medializováno, iniciátorem byl advokát Ondřej Dostál, šlo o jeden z prvních zásahů soudů do vládní covidové buzerace - rozhodoval MS, protože to jelo ještě podle klasického procesu (§ 101a SŘS), bylo to před přijetím pandemického zákona, který zavedl přímý přezkum opatření NSS. Rozsudek z nějakého důvodu chybí na webu NSS (těžko říct, zda jde o bordel nebo je to schválně), ale vyhledávače ho podle spisové značky bez problémů najdou.
Další osud řízení byl ale takový, že NSS tento rozsudek zrušil (6 As 114/2020-63), následně MS návrh v březnu 2021 odmítnul (usnesení opět chybí na webu NSS a na rozdíl od předchozího rozsudku jsem ho nikde nenašel, ale lze ho případně získat infožádostí), a proti tomu se pro změnu kasal navrhovatel, což NSS nyní nechává pod značkou 6 As 105/2021 trochu rozležet.
Tedy formálně nyní ta opatření nejsou zpětně zrušena ani prohlášena za nezákonná (pokud je náhodou nezrušilo něco jiného). Dá se ale trochu blafovat a ten rozsudek předložit bez uvedení toho, že byl zrušen - a pokud si toho SO všimnou, stále lze odkázat na argumentaci v odůvodnění (NSS to totiž zrušil z formálních a procesních důvodů, jádro rozsudku týkající se nezákonnosti samotných opatření nijak nezpochybnil).
Edit: Vycházel jsem z vašeho odkazu, který se skutečně týkal opatření MZ ... ale teď koukám do příkazu, a ten se odkazuje na nějaké opatření vlády podle krizového zákona. Tedy vše výše je zřejmě pro danou věc irelevantní ... ale moje kvóta je již vyčerpána, znovu to prověřovat nebudu.