30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Nezastaveni na stopce  (Přečteno 2235 krát)

libca

• Zobrazit profil
Nezastaveni na stopce
« kdy: 24 Srpna 2021, 14:26:27 »

Dobrý den,

pan policista, (já jim říkám gestapo, ale manželka protestuje) který byl v autě sám a na autě neměl namontovanou kameru mně tvrdí, že mě viděl při nezastavení na stopce u zeleznicniho přejezdu (opravuji koleje, tak je tam i stopka)
chtěl 500Kč a o bodech se nezminoval.

S domnelym prestupkem jsem nesouhlasil

Jaká je šance před úřadem?
Je to přeci tvrzení proti tvrzení?

Diky
IP zaznamenána

ladin

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
Re:Nezastaveni na stopce
« Odpověď #1 kdy: 24 Srpna 2021, 15:07:10 »

Pro zacatek na uklidneni, za projetou stopku samo o sobe body nejsou, pokud to zaroven neznamenalo, ze jste nekomu nedal prednost v jizde.

Predpokladejme, ze opravdu neni videozaznam. Pokud ma policista totoznost ridice, pak nezalezi na (ne)sepsani papirku na miste a muze to oznamit na urad. Tam zorganizuji (musi predem oznamit a obvineny muze pokladat otazky) svedeckou vypoved a policista dosvedci, ze si je zcela jist. Urad rozhodne o vine bez nejmensich pochyb, odvolaci organ to podrzi. Teoreticky jsou rozsudky o tom, ze slovo policisty nema vetsi vahu nez bezneho ovcana, realita u spravnich organu je presne opacna. V techto pripadech je nemala sance na uspech skrze procesni veci, promlceni, zahozeni na urovni policajta nebo prvniho organa, procesni pochybeni, neochota svedcit, rozpory u svedku,... a pak asi az soud.

PS: Muzete naznacit, pod ktery urad to v prvnim kole spadne? Nebo alespon kraj?

Edit: Na urade mohou vydat prikaz na nejakou castku, nebude to 500 Kc, urcite pridaji. Po nesouhlasu, tedy po podani odporu, nebo muze urad zahajit rovnou, dojde ke spravnimu rizeni, kde se hraje o castku zminenou v prikazu plus 1000 Kc pausal za spravko. Staci takto na uvod?
« Poslední změna: 24 Srpna 2021, 15:10:12 od ladin »
IP zaznamenána

johncreek

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 24 Srpna 2021, 15:23:27 »

Sepisovalo se na místě vůbec něco? Jako teoreticky to může policista udělat i bez Vás, ale většinou pokud to policisté myslí vážně, tak důležitě sepisují přímo před Vámi a dají vám možnost se i vyjádřit do toho jejich interního dokumentu.

Pokud se nic nesepisovalo, pak je dost možné, že to fízl zabalí, protože ví, že nic nemá a nebude se mu chtít se s tím srát.

Pokud to bude kvalifikováno jako jiné porušení povinnosti (§ 125c 1/k), pak se sankce bude pohybovat v rozmezí 1500-2000 Kč + 1000 Kč správní poplatek.

Ještě hnidopišsky doplním kolegu ladin - správní řízení je zahájeno samotným doručením příkazu. Podáním odporu se v něm pokračuje :) Jak již kolega naznačil, SO nemusí vypravit příkaz, neb nebude skutkové zjištění považovat za dostatečné (což bych tak nějak očekával, pokud skutečně bude mít jen tvrzení policisty) a může rovnou vést řízení. S tím vším se Vám pak zde dostane určitě podpory.
IP zaznamenána
Všechny moje rady a tvrzení berte s rezervou. Jsem pouze nadšenec, nikoliv právník/advokát.

libca

• Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 24 Srpna 2021, 16:16:24 »

ještě doplním
gestapo stálo v protisměru na přejezdu cca 5vůz cca 100m od přejezdu, před ním stála i dodávka, takže moc to vidět přesně nemohl
po domnělém přestupku se musel za kolejema otočit a pak nás dohánět a při mém odbočování do obce mě poté zastavil, v žádném případě mě nemohl mít celou dobu na očích (když mě zastavil, byl jsem v autě sám), takže řídil někdo jiný, který potom vystoupil a v řízení jsem pokračoval já?
Je to okres Vsetín, do dokumentu jsem se vyjádřil, že domnělý přestupek jsem nespáchal. zapsáno od gestapa je § 125c 1/k
IP zaznamenána

johncreek

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 24 Srpna 2021, 16:57:56 »

I to můžete namítat, nicméně bych počkal, jaká bude důkazní situace (jestli fakt neexistuje video atd.).

Scénář s výměnou řidičů je spíše takové poslední zoufalé volání, který správní orgán nebude váhat označit za účelový. Plus i fízl nejspíš dosvědčí, že viděl přímo Vás, i když to možná ani nebylo možné. To už mi spíš jako průchodnější varianta (pokud fakt není záznam) přijde tvrdit, že jste tamtudy vůbec nejel a že se muselo jednat o jiné vozidlo identické barvy a značky. I to ale podle mě SO snadno označí za účelové tvrzení, zejména s odkazem na to, že jste to ve vašem vyjádření nenamítal. Na druhou stranu je asi in the end přínosné, že jste do jejich interního dokumentu uvedl, že jste žádný přestupek nespáchal.

Vzhledem k tomu, že jde o § 125c (1)(k), tak se můžete uklidnit, o body nepůjde a v řízení si můžete teoreticky i zkoušet experimentovat. Nic horšího, než pokuta, by z toho nemělo být.

Počkejte co přijde a pokud nemáte datovou schránku, tak zkuste psaní vyzvednout poslední možný den. Není sebemenší důvod někam spěchat a pomáhat úřadu v trestacím procesu.
« Poslední změna: 24 Srpna 2021, 17:05:44 od johncreek »
IP zaznamenána
Všechny moje rady a tvrzení berte s rezervou. Jsem pouze nadšenec, nikoliv právník/advokát.

libca

• Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 26 Září 2021, 11:57:15 »

16.9  pristalo neco v DS,  vyzvednout radeji az zitra, nebo jak se pocitaji terminy?
IP zaznamenána

Číkus

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 26 Září 2021, 12:05:05 »

Pokud přistálo 16.09. v DS, je dnes doručeno fikcí. Pomůže kalkulačka.

Ničemu tedy nevadí, pokud se do DS přihlásíte už dnes.
IP zaznamenána

libca

• Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 26 Září 2021, 12:46:45 »

prišlo abych podal vysvetleni,

takže zajdu se kouknout na spis( je to možné jeste pred zahajenim rizeni, ikdyz urednik, co jsem tak urednik , vetsinou nechce umoznit),
 podávat vysvetleni nepujdu.
Asi je vhodne napsat v den konani resp. vecer pred termínem obstastnit urad, že se nedostavim, nebot me vyjadreni do Protokolu je jednoznačně a navíc uplatnuji právo nevypovidat.

je možno?
IP zaznamenána

johncreek

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 26 Září 2021, 13:03:00 »

Jestli to je dotaz, pak ano, do spisu nahlédnotu můžete i teď.

Podávat vysvětlení není vaše povinnost (minimálně z pozice obviněného). Podat ho můžete i písemně. Vaše vyjádření v protokolu je pro samotný proces irelevantní, stejně jako předprocesní podání vysvětlení, k jehož podání jste vyzván.

Působí to na mne tak, že správní orgán asi nic kromě výpovědi policistů nemá a možná by byl ochoten řízení nezahájit. (V opačném případě bych očekával rovnou příkaz.) To bych ale považoval za poměrně nepravděpodobný scénář; kdyby správní orgán chtěl, může vás urputně udělat i jen na základě výpovědi policistů. Na druhou stranu, tady je pro Vás výhoda, že policista byl jen jeden.

Já bych navrhoval dvě varianty. Buďto výzvu k podání vysvěltení úplně ignorovat, nebo správnímu orgánu velmi stručně napsat, že podáváte vysvětlení písemně, že jste se žádného přestupku nedopustil a že ze strany policisty došlo k omylu. Správní orgán by pak skutečně nemusel vůbec žádné řízení zahájit.

EDIT: Číkus má pravdu. Vysvětlení opravdu chcete podat, ale nehodí se vám to.
« Poslední změna: 26 Září 2021, 13:17:19 od johncreek »
IP zaznamenána

Číkus

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 26 Září 2021, 13:08:36 »

Třetí varianta: Z termínu podání vysvětlení se omluvit a požádat o stanovení nového termínu. To je vhodné z hlediska aktivního přístupu k délce řízení (které vlastně doposud nebylo zahájeno).
IP zaznamenána

eltazar

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 27 Září 2021, 16:08:44 »

@Číkus - technická, co může zabrat na parazita (v mém případě MP), aby mne omluvil a stanovil jiný termín? přepokládám, že pracovní vytížení nebude stačit, a žádného (známého) lékaře bohužel nemám.
IP zaznamenána

Moto007

• Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 27 Září 2021, 20:08:44 »

Parazitem myslíte městského strážníka?   
IP zaznamenána

Nikdo Nikdovič

• Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 28 Září 2021, 08:50:08 »

@eltazar  S opicemi ani poloopicemi se nebavíme, na návštěvy k nim nechodíme a jakékoliv jejich pozvánky s úsměvem zahazujeme.
IP zaznamenána

alo.is

• Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 28 Září 2021, 09:19:01 »

Ale pokud chce natahovat ŕízení do promlčení, tak je výhodnější se bavit a altivně zdržovat posouváním termínu ne?
« Poslední změna: 28 Září 2021, 09:48:43 od alo.is »
IP zaznamenána

eltazar

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 29 Září 2021, 11:26:44 »

Moto007: ano
Nikdo Nikdovič: viz alo.is, jde mi o natažení do promlčení

IP zaznamenána