30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: [LOST] Neopravneny odtah dokonceny za moji pritomnosti  (Přečteno 580 krát)

Ustecan

• Zobrazit profil
Re:Neopravneny odtah dokonceny za moji pritomnosti
« Odpověď #15 kdy: 24 Května 2021, 07:54:50 »

Tak dnes jsem vybral zpravy z datove schranky a dorazil prikaz. Takze rizeni bude. Zalobu podat chci, resim to s advokatem, jen jsem si asi tentokrat nevybral dobre a je v tom nejaky pomaly:/
Jinak s tim odtahem - ja jsem tam proste stal a neveril, ze se to muze stat, ze tam lezi kotouc a primo predemnou mi odtahnou auto. Nechtel jsem jim davat zadne penize, protoze jsem nic neudelal. Celou dobu jsem myslel, ze se to nejak vyresi.
No a pak jsem ten odtah samozrejme musel zaplatit cely no. Nejak sem to v tu chvili nedokazal spravne vyhodnotit.
IP zaznamenána

solaris

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 24 Května 2021, 08:59:56 »

Jen aby to bylo explicitně řečeno: pokud dorazil Příkaz, tak aby bylo nějaké řízení, musíte podat ve stanovené lhůtě Odpor.
IP zaznamenána

IZS

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 24 Května 2021, 09:38:40 »

Ta pointa byla, abyste na to pamatoval - pokud to má na stole advokát, tak snad lhůtu nepromešká.

Ad příkaz, tady je určitě třeba podat odpor. Vy jste někomu říkal, že jste parkoval vy? Jaká je právní kvalifikace?
IP zaznamenána

Ustecan

• Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 25 Května 2021, 07:44:10 »

Odpor samozrejme podam, mam to v kalendari.

Pravni kvalifikace - se uznává vinným z přestupku fyzických osob podle ustanovení § 125c odst. 1 písm. k) zákona o silničním provozu, neboť porušil ust. § 4 písm. c) zákona o silničním provozu , nerespektoval svislou dopravní značku IP12 „Vyhrazené parkoviště“ s dodatkovou tabulkou E13 „Zásobování s parkovacím kotoučem na dobu max. 30 minut“,

Pravnik mi na moji zadost o podani zasahove zaloby rekl, ze si mysli, ze neuspejeme a argumentoval nasledujici judikaturou :

Soudní přezkum rozhodnutí o odtahu jako nezákonného zásahu je možný podle stávající judikatury jen za velmi přísných podmínek:12) "Ochrana podle § 82 a násl. soudního řádu správního je prakticky důvodná jen tehdy, jsou-li - a to kumulativně, tedy zároveň - splněny následující podmínky: Žalobce musí být přímo (1. podmínka) zkrácen na svých právech (2. podmínka) nezákonným (3. podmínka) zásahem, pokynem nebo donucením ('zásahem' v širším smyslu) správního orgánu, který není rozhodnutím (4. podmínka) a byl zaměřen přímo proti němu nebo v jeho důsledku bylo proti němu přímo zasaženo (5. podmínka), přičemž 'zásah' v širším smyslu nebo jeho důsledky musí trvat nebo musí hrozit opakování 'zásahu' (6. podmínka)."

V případě odtažení vozidla na náklad provozovatele (vlastníka) z pokynu policie je podle názoru Nejvyššího správního soudu ČR13) jediným a bezprostředním důsledkem zásahu policie ztráta možnosti vlastníka vozidla disponovat s vozem, je-li vozidlo odtaženo na odtahové parkoviště. V případě převzetí vozidla vlastníkem před podáním žaloby již nejsou dány důvody pro soudní přezkum. Skutečnost, že je vlastník vozidla nucen uhradit náklady za odtah, není bezprostředním důsledkem zásahu, bez dalšího také není skutečností odůvodňující hrozící opakovaní nezákonného zásahu. Náhradu škody vzniklou v souvislosti s finančními výdaji může vlastník vozidla po policii vymáhat občanskoprávní cestou.14)

Jde spíše o to, že Vám správní orgán může dát za pravdu, ale „vyžene“ nás z formou uplatnění nároku dle soudního řádu správního s poukazem na konstantní judikaturu. Proto navrhuji vyzvat MP, resp. město k uhrazení škody (za neoprávněný odtah).

------
Mne to podle tehle judikatury ale prijde v pohode, mam pocit, ze je to duvodne a podminky to splnuje. Vzdyt ja ted ziju ve strachu, ze me budou odtahovat porad, jen kdyz se jim bude chtit. A zadny parkovaci kotouc jim v tom nezabrani, protoze ho mohou "prehlednout".
IP zaznamenána

hh

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 25 Května 2021, 11:01:54 »

Právníka vyměňte, nebo ho aspoň nepoužívejte na nic z oblasti správního práva. Cituje z nějakého komentáře nebo rozsudku vztahujícího se ke staré verzi SŘS, před novelou č. 303/2011 Sb., kterou byla připuštěna i zásahová žaloba na pouhé určení nezákonnosti zásahu (předtím bylo v § 82 SŘS místo „nebo určení toho, že zásah byl nezákonný“ uvedeno „trvá-li takový zásah nebo jeho důsledky anebo hrozí-li jeho opakování“).

Kdyby to bylo čerstvé, tak bych nikomu, kdo se na to nespecializuje, neznalost nevyčítal, jenže tahle novinka je stará 10 let ...

Ve vláknu máte vše na zlatém podnose, analýzu hmotněprávní i procesní, relevantní judikaturu, znáte lhůty, víte, co je třeba vykonat, angažoval jste advokáta. Víc už nebude, rozhodnutí, zda se bránit, nebo to nechat plavat, je čistě na vás.
IP zaznamenána

Ustecan

• Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 25 Května 2021, 13:03:59 »

Ja to dotahnu. Jen uz asi nestihnu vymenit advokata, nemam v tomhle smeru moc kontaktu a cas je do pondelka. Takze zkusim trochu poucit toho soucasneho a uvidime.
IP zaznamenána

hh

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 25 Května 2021, 14:53:53 »

Není to raketová věda. Podat žalobu zvládnete levou zadní i sám (může to být skoro blanket). Má to obecné náležitosti - označení vás jako žalobce, soudu (KS dle sídla žalovaného), žalovaného (tím bude MP jako orgán obce, ale není to důležité, i pokud byste označil třeba město jako takové, nebo naopak konkrétní strážnici, nezpůsobí to neúspěch, kdo je žalovaným plyne ze zákona, v dispozici žalobce je jen vymezení zásahu, zbytek si soud kdyžtak opraví), že jde o žalobu proti nezákonnému zásahu podle § 82 s.ř.s.

Jediné důležité je popsat ten zásah - tedy že strážnice odtah nařídila (kdy, kde, jakého auta ...) a dále poté, co jste se dostavil na místo, jej odmítla přerušit. Postup byl nezákonný jednak z důvodu, že vozidlo netvořilo překážku, kotouč v něm byl umístěn, ale především proto, že poté, co jste se dostavil na místo, nebyl důvod pokračovat v odtahu. Navrhujete, aby soud určil, že zásah spočívající v nařízení odtahu byl nezákonný.
IP zaznamenána

ViktorN

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 25 Května 2021, 15:16:10 »

hh: jen se zeptám — nebylo by ještě dobré přidat do návrhu, aby soud nařídil žalovanému uhradit žalobci náhrady řízení? Nejsem si jistý, jestli je to podstatné či nikoliv, ale já to tam pro jistotu přidávám vždy. Pokud zbytečně, tak tento můj příspěvek rovnou vymažte (ať to tu neplevelím)… :-)
IP zaznamenána

hh

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 25 Května 2021, 16:17:00 »

Tohle tam být v této fázi nemusí. O nákladech soud rozhoduje ex offo, není vázán návrhem. Pokud by žalobce uspěl a protistrana mu měla hradit náklady, musí ale soud vědět, jaké (tedy u advokáta kolik účtuje úkonů, kolik projezdil km na jednání, jestli platí DPH, u nezastoupeného účastníka skutečné náklady). Jelikož žaloba zcela jistě nebude posledním úkonem žalobce, stačí to vyčíslit později.

Z hlediska štábní kultury je zvykem petit formátovat podobně jako výrok kýženého rozsudku, a proto se tam obvykle píše i návrh nákladového výroku (v nějaké obecné podobě, že je žalovaný povinen žalobci nahradit náklady řízení, bez specifikace kolik, do kdy atp.). Ale nutné to není, striktně vzato by to v petitu vlastně vůbec být nemělo.

Nicméně to jsou detaily a dá se to případně doplnit kdykoliv v průběhu řízení. Klíčové je žalobu včas podat a vymezit, o jaký jde zásah.
IP zaznamenána

ViktorN

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: 25 Května 2021, 21:56:05 »

hh: děkuji za vyčerpávající vysvětlení.
IP zaznamenána

Ustecan

• Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 26 Května 2021, 09:12:52 »

hh: Moc dekuji, ja jsem vubec netusil, ze tu zalobu muzu podat sam.

Jsem vcelku zvedavy jak se vyporadaji s tim, ze straznice ten odtah ani pokutu nezrusila a odtahovka po me chtela penize za nedokonceny odtah (a nasledne za cely). Ja sam nedokazu rict, kdo a jak to mel v tu chvili vyresit. Na miste jsem myslel, ze to ma dopadnout a dopadne tak, ze straznice uzna, ze hodiny prehledla, odtah nejakym zpusobem zrusi a naklady, ktere odtahovce vznikly, si vyresi mezi sebou. Prece nebudu platit, kdyz vsichni vidime, ze jsem nic neudelal. Jak moc jsem se spletl:))

A jeste dotaz - jake naklady mi hrozi v pripade neuspechu, jestli nejake? Pri podani zaloby budu predpokladam platit soudni poplatek 3000,- (takhle jsem o mel pri minule spravni zalobe). Bude tam probihat nejake rizeni, nebo soud pouze urci, zda zasah byl opravneny ci nikoliv?
« Poslední změna: 26 Května 2021, 09:18:49 od Ustecan »
IP zaznamenána

hh

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #26 kdy: 26 Května 2021, 10:47:39 »

Povinné zastoupení advokátem máte jen u NSS (taky NS a ÚS). Na druhou stranu, mít na to advokáta je vhodné, minimálně ze dvou důvodů - jednak to v případě úspěchu žalovaný úřad aspoň trochu zabolí (bude platit náklady, řádově při obvyklém počtu úkonů mezi 10k a 20k, nezastoupený žalobce si uplatní leda tak nějaké poštovné), a taky to není pro laika úplně snadná disciplína (platí o soudech obecně, ale speciálně správní soudnictví je plné formálních pastí, měl by to dělat někdo, kdo zná pravidla hry).

Možnost podat to bez advokáta jsem zmínil kvůli tomu, jak tu skuhráte kvůli termínu, ale myslel jsem skutečně jen tu polo-blanketní žalobu, ne celé řízení.
IP zaznamenána

hh

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #27 kdy: 26 Května 2021, 18:04:01 »

Ještě telegraficky k dalším dotazům

* SOP za zásahovou žalobu je (zatím) 2000 CZK
* ano, poběží soudní řízení, jeho výsledkem bude (nestane-li se nic neobvykého) rozsudek
* případný neúspěch nebude příliš bolet - náklady si MP ponese sama, pokud by soud řekl, že nařízení odtahu bylo v pořádku, nic to v dosavadních poměrech žalobce ani nikoho jiného nezmění
* ano, v tomto řízení se bude žalovat jen na určení nezákonnosti, ale s kýženým výsledkem pak lze dále pracovat (např. zažalovat odtahovku na vydání bezdůvodného obohacení, případně stát na náhradu škody za nesprávný úřední postup, nebo oba najednou, pokud tedy ten odtah nikdo nerefunduje dobrovolně)
IP zaznamenána

Ustecan

• Zobrazit profil
« Odpověď #28 kdy: 26 Července 2021, 12:40:47 »

Tak již proběhlo správní řízení na magistrátu, přestupek byl sloučen dohromady s dalším podobným přestupkem na stejném místě, kde ale nedošlo k odtahu. Magistrát rozhodl rychle a řízení je zastaveno, vinu se nepodařilo prokázat.

Zásahová žaloba u soudu je podaná.

Usnesení : https://www.dropbox.com/s/1yo5kocmqbyl5d3/usneseni.pdf?dl=0
IP zaznamenána

Ustecan

• Zobrazit profil
« Odpověď #29 kdy: 05 Září 2022, 16:41:08 »

Tak malý update - cca před dvěma měsíci mi došlo od soudu, že se žaloba ruší. Vozidlo bylo firemní a žalovat tedy měla firma, ne já jako fyzická osoba, praví soud. Ve firmě jsem já, jako jediný jednatel. To mě zlomilo a dál jsem nepokračoval. Jak uvádím v minulém příspěvku, správní řízení bylo zastaveno. Požádal jsem tedy magistrát o vracení poplatku za odtah - přes datovku. Nedostal jsem žádnou odpověď. Zhruba před měsícem jsem zaslal další dotaz na oficiální magistrátní email. Rovněž bez odpovědi.
IP zaznamenána