Arria - pozor na to, že v rozhodnutí je několik přestupků, tedy rozbít jen alkohol nestačí, pořád tam zbvyde ujetí od nehody, za které je 7 bodů a to k) jsem zatím nekoukal, k čemu patří. Bylo by dobré jim když už, tak házet vidle do všeho.
Ad lékař, tak jsem se zběžně ptal (volná kapacita na to, abychom šli na kafíčko a popovídali si o tom bohužel není) a obratel se řeší operativně až v krajním případě a někdy si toho lidi nevšimnou, z čehož dovozuji, že s tím asi chvíli fungovat mohl (nehodou se mohly úlomky posunout a v důsledku toho to začalo bolet).
Pokud chcete opravdu bojovat, tak jako nejlepší varianta se mi zdá vzít veškeré podklady z lékařské zprávy a obrátit se na znalce, aby odborně odhadl, jak mohlo nebo nemohlo k rozdrcení obratle takovým způsobem, jak je na snímcích, dojít. Zároveň by mohl určit, jestli některé z podaných látek byly způsobilé k tomu způsobit 0.4 promile v dechu (o čemž ale pochybuji).
Ad přiznání, to v tom dělá bordel vždycky. Znalec by měl určit, zda je obratel (podle internetu to má vliv na psychiku daného člověka, takže určitá naděje tam asi je), případně podaná medikace v kombinaci se značným otřesením po nehodě a záchvatem, který měl, schopná ovlivnit jeho psychický stav natolik, aby nevěděl, co mluví. Zkrátka nějak podchytit to, že se neorientoval v čase (klidně i tou svědeckou výpovědí) a nemohl posoudit, co říká.
Ad zpětný regres ze strany pojišťovny - našel jsem usnesení NS sp. zn. 23 Cdo 1583/2010 ze dne 18. 5. 2011, kde NS konstatoval (cituji právní větu): Existence samotného porušení základní povinnosti týkající se provozu na pozemních komunikacích spočívající v řízení vozidla osobou, která byla pod vlivem alkoholu, nezakládá automaticky nárok na náhradu toho, co pojistitel za pojištěného plnil, neboť pro přiznání nároku musí být postaveno najisto, že toto porušení bylo v příčinné souvislosti se vznikem škody, za kterou pojištěný odpovídá.
Zde by bylo ideální točit se na argumentaci úřadu, že je zřejmé, že viděl za sebou přecházet lidi a dal jim přednost a pak naboural do stojícího auta? Navíc pokud znalec potvrdí alkohol v důsledku medikace, tak je regres úplně ze hry.
K evidenční kartě řidiče, - vliv to mít zřejmě nebude, když orgán hodnotí EK jako polehčující okolnost (viz s. 9 rozhodnutí).