Ale je na to přímo vyjádření soudu.
Od těchto zásad se lze výjimečně odchýlit, pokud to je odůvodněno jednak extrémní mírou porušení povinnosti řidiče jedoucího po hlavní silnici dodržet stanovený rychlostní limit a jednak tím, že rychlost jízdy řidiče jedoucího po hlavní silnici fakticky znemožní řidiči přijíždějícímu po vedlejší silnici splnění povinnosti dát přednost. Jde o to, že jen v důsledku vysoké rychlosti vozidla jedoucího po hlavní silnici řidič vozidla přijíždějícího po vedlejší silnici i při snaze dát přednost objektivně nemůže bezpečně provést jízdní manévr spočívající v projetí křižovatky. Typickým rysem takové situace je to, že řidič, který jinak je povinen dát přednost v jízdě, jen v důsledku vysoké rychlosti jízdy vozidla, jemuž má dát přednost, uvidí toto vozidlo až v době, kdy již není reálné, aby mu přednost skutečně dal.
Takže si stojím za tím, pokud by nastala tato situace, kdy mi rychlost vozidla na hlavní znemožní mu dát přednost. Že za nehodu budu odpovědný já. A nic na tom nezmění ani odkaz na to, že si mám povolat poučenou osobu na pomoc. To je zcela absurdní a v reálu nesplnitelný požadavek.
Připodobnil bych to k tomu, jako když po tramvajačce chtěli aby se vyklonila a prohlédla celý prostor před tramvají, jestli jí náhodou někdo nevlezl přímo do slepého úhlu pod čumák.