Byl to přestupek podle § 34 odst. 1 písm a) zák. 240/2000Sb, neuposlechnutí nařízení vlády č. 216 ze dne 26. 2. 2021 a nesplnění povinnosti podle §31 odst. 3 písm c) krizového zákona. Přičemž vtip spočíval v tom, že byl „přistižen“ v rámci okresu svého bydliště, takže svůj okres rozhodně neopustil, na nějakou bumážku se ho nikdo neptal a ani ji po něm nevyžadovali (zjevně pachové mozkovým myšlením usoudili, že jim stačí ho prostě jen ztotožnit a je přestupek jasnej). A paraziti si mysleli, že tohle jim stačí. Původně jsem to chtěl postavit na rozporu v samotném nařízení vlády (které bylo doslova rozporů plné), požadovat po nich prokázání existence epidémie, prokázání chybějícího materiálního aspektu (nikde nikdo krom pachů kolem něj ani nebyl) a tak dále, ale nakonec jsem zvolil taktiku „prostě nespolupracovat, nevypovídat a jen sbírat jejich chyby“, kterých se nashromáždilo velmi dost, jak byli sami dychtiví ho strášně mocinky moc potrestat a pak to nakonec nevyšlo a jen si užili stížností až až a já jim servíroval jednu podjatost za druhou (ještě jim hnilo na kraji odvolání na zamítnutí podjatosti už měli naservírovanou další za jiný úkon) a tak dále :-)
§ 34 odst. 1 písm a) zák. 240/2000Sb
(1) Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že v době krizového stavu nesplní
a) některou z povinností podle § 31 odst. 3 písm. a), b) nebo c),
§ 31 (3) Fyzická osoba je v době krizového stavu povinna
a) uposlechnout výzvy oprávněných orgánů krizového řízení k zaevidování na stanoveném místě z důvodu uložení pracovní povinnosti nebo pracovní výpomoci,
b) hlásit v obci, v jejímž správním obvodu bude pobývat, přechodnou změnu pobytu na základě povinného hlášení podle § 6 odst. 2 písm. a) a § 14 odst. 4 písm. f),
c) strpět omezení vyplývající z krizových opatření stanovených v době krizového stavu,No a tady je to celé znění. Legrační je zejména to slovo „strpět“, protože podle významového slovníku výraz
strpení je v určitém kontextu synonymem slova
trpělivost. Pokud někoho žádáme o chvilku strpení, nepřímo se omlouváme za to, že nám nějaký úkon bude trvat o něco déle.
Strpět znamená s nějakým jevem či úkonem souhlasit, tolerovat existenci něčeho. Ale už vůbec neznamená „vykonávat něco“…