Tak tu nevymáchanou hubu si můžete odpustit, když si tak zakládáte na tom, aby se zde nenadávalo.
To nebyla nadávka, jen pokus o komunikaci, kterou snad konečně pochopíte. Jste-li fanda demokracie, klidně můžeme o tom, co si má kdo odpustit, hlasovat.
No přijde mi nesmyslné vynucovat dodržování zákonů pomocí jejich porušování. Důkazy získané během nezákonné domovní prohlídky by asi také u soudu neobstály.
Během prohlídky, která nebyla nařízena zákonným způsobem, jistě ne. Pokud by v době koronapaniky někdo neměl na hubě správnou roušku, tak má dostat od hygieniků pokutu, ale na zákonnost prohlídky to vliv nemá, leda by se na místě hledaly zrovna ty breberky, kterými to bezrouškáč kontaminoval. Jinak já si to nevymyslel, osobně bych zde klidně praktikoval přísnější systém otrávených důkazů i ovoce otráveného stromu, ale tak, jak si to zřejmě představujete, to nefunguje nikde (ani v common-law světě, kde je na zákonnost důkazů kladen velký důraz, a mají kolem toho postavený kazuistický systém, ve kterém už se pomalu ani sami nevyznají). Navíc je to čistě akademické, protože měřící auto podle platného ZPPK zkrátka na zastávce BUSu stát může, viz výše.
Dříve na to byly tři měsíce.
Žádná taková lhůta mi v souvislosti se souběhy a společným řízením nic neříká. Původně to nebylo ohraničeno nijak, SO měl povinnost společně projednat vše, co měl momentálně živé. Takže známým firmám živícím se krádežemi stačilo, že je někdo aspoň jednou za měsíc chytil a oznámil, a SO musel vést jedno nekonečné nikdy nekončící řízení, ve kterém jednotlivé skutky postupně po roce prekludovaly ... Teď se jednak každým zahájením řízení souběh trvá (skutek před a po už nebude projednán souběžně a nebude se ukládat trest podle absorpční zásady, naopak, u toho pozdějšího bude recidiva zpravidla přitěžující okolností), a jednak má SO možnost, jak z případných obstrukcí utéct.
Takže pokud není oznámení o zahájení řízení doručeno, je i přes to zahájeno?
Je zahájeno vždy až doručením úkonu, ze kterého je zřejmé obvinění (tedy je tam popis skutku a předběžná kvalifikace). Ale je úplně jedno, zda je o více přestupcích zahájeno společné řízení najednou, nebo běžící řízení o nový skutek rozšířeno, nebo více řízení zahájeno jako na sobě nezávislá a až následně spojená do společného.